Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,3%, με την Κύπρου να ενισχύεται κατά 6,5%, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε ο κ. Α. Ηλιάδης. Κέρδη 1,8%, στα 0,713 ευρώ για την Eurobank, 1,89% για τη ΔΕΗ, στα 2,70 ευρώ, 1,64% ο ΟΤΕ, με ενεργά τα σενάρια δημόσιας πρότασης, 2,80% ενισχύεται η Coca Cola και 1,46% η Εθνική, στο 1,39ευρώ. Ανοδικά κινείται και η μετοχή του ΟΠΑΠ κατά 0,7%, στα 5,26 ευρώ. Ισχυρά κέρδη έχουν βγει σε ΟΛΠ και ΟΛΘ με άνοδο πάνω από 2% Αυτά, λαμβάνουν χώρα σε μία συνεδρίαση που οι συναλλαγές δεν έχουν αγγίξει καν τα 10 εκατ. ευρώ.
Η αγορά επιστρέφει στις 650 μονάδες.
Η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από τη μία και οι τραπεζικές εξελίξεις με την Αγροτική Τράπεζα στο επίκεντρο, είναι τα νέα δεδομένα. Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ήρεμη αντιμετώπιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα από τους υπουργούς που συμμετέχουν στο Eurogroup, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αγορές
Προς αναζήτηση κατεύθυνσης έχουν βγει οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης, με τις μετοχές της τεχνολογίας και του πετρελαίου να κερδίζουν και τις μετοχές των φαρμάκων να χάνουν.
Παρά το γεγονός ότι το Eurogroup έδωσε παράταση ενός χρόνου στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, τη στιγμή που τα πρώτα 30 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν στα τέλη Ιουλίου, το «πλαφόν» του σόιμπλε στις προσδοκίες για την λειτουργία του ESM, επισκιάζει το εν μέρει θετικό κλίμα.
Σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους, οι ελπίδες για τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη καταλάγιασαν, ύστερα από το σαφές μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Αναλυτικότερα, κέρδη κατά 0,12% στις 5634 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, πτώση της τάξεως του 0,06% στις 3155 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, μείωση κατά 0,25% στις 6372 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη
Κατά 0,1% στις 2537 μονάδες ενισχύεται ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600, με τη μετοχή της ASML Holding να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο 11%, ενώ πάνω από 4% υποχωρεί η μετοχή της Chemical Group.
«Κάτω» η Ασία
Οι κυριότερες ασιατικές αγορές υποχώρησαν, εν μέσω ανακοίνωσης χαμηλότερων των αναμενομένων μάκρο στοιχείων, που είδαν νωρίτερα το πρωί το φως της δημοσιότητας.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές και οικονομολόγοι, μοναδική "ανάσα" για τις ασιατικές αγορές αποτελεί η παράταση χρόνου που δόθηκε στην Ισπανία, προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, πτώση από 3% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei στο Τόκιο και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Κατά 0,42% υποχώρησε ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα, ενώ κατά 0,6% έχασε ο αυστραλιανός Australia’s S&P/ASX 200.
Τέλος, με απώλειες 0,5% τερμάτισε τις συναλλαγές ο δείκτης Shangahi Composite στην Κίνα.
Στα μάκρο της ημέρας, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 6,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το περασμένο έτος, ποσοστό χαμηλότερο από το 12,7% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τα στοιχεία του Ιουνίου, που αναμένεται να εγείρουν ανησυχίες ότι η χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία προχώρησε το Πεκίνο από το περασμένο Φθινόπωρο, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το ρίσκο μιας ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία, ήταν επίσης χαμηλότερα από την αύξηση 12,7% που καταγράφηκε το Μάιο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,3% τον Ιούνιο έναντι του προηγουμένου έτους, ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές (9,9%), χαμηλότερο ωστόσο από το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό του 15,3% το Μάιο.
Αποτελέσμα ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 31,7 δισ. δολάρια τον Ιούνιο έναντι προβλέψεων για 21 δισ. δολάρια και τα 18,7 δισ. δολάρια του Μαΐου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr