Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του Χ.Α. μετράει πέντε ανοδικές και μίαα πτωτική και με τα εβδομαδιαία κέρδη να ξεπερνούν το 4,5%. Από τη μία είναι η εμπιστοσύνηπουυ δείχνουν οι επενδυτές στη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Οικονομικών τον τεχνοκράτη κ. Ι. Στουρνάρα και από την άλλη υπάρχει επιφυλακτικότητα για τα αποτελέσματα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
Η επιφυλακτικότητα (σ.σ. αλλά και η ραστώνη λόγω καλοκαιρινών διακοπών) αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο, τις χαμηλές συναλλαγές. Πλέον, η αγορά επέστρεψε στους χαμηλούς τζίρους, κάτω των 30 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας την Παρασκευή, μόλις 23,8 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους για φέτος.
Ο κ. Στουρνάρας φροντίζει να κρατεί τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, όπως άλλωστε δήλωσε και στους FT, λέγοντας ότι για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση η χώρα θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει κάτι. Η άνοδος των ΔΕΚΟ και την Παρασκευή στο ταμπλό, δείχνει την επιθυμία της αγοράς για αποκρατικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η μετοχή της ΔΕΗ υπεραπέδωσε, επιστρέφοντας στα υψηλά δύο μηνών, στα 2,48ευρώ και με κέρδη 7,83%.
Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ που έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με κέρδη 4,07%. Η μετοχή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley. Κέρδηάνω του 3,3% για την Eurobank, στα 0,71 ευρώ και 1,69% για την Alpha, με κλείσιμο στο 1,20ευρώ.
Θετικό πρόσημο για την Coca Cola, που επέστρεψε στα 15 ευρώ έπειτα από τη μεγάλη βουτιά άνω του 5% της Τετάρτης. Κατά τα άλλα, profit taking παρατηρήθηκε σε Τιτάνα και Jumbo, με απώλειες άνω του 4%, νέα πτώση 3,85% για την Κύπρου και κλείσιμο στα 25 λεπτά, 3,66% υποχώρησε η Motor Oil, στα 5 ευρώ, 3,15% η Ελλάκτωρ, 2% o Mυτιληναίος, στα 2,45 ευρώ και μικρότερες απώλειες για την ΕΤΕ, στο 1,38 ευρώ.
Wall Street
Το αμετάβλητο ποσοστό της ανεργίας προβλημάτισε. Η δυναμική της βελτίωσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο επίπονη από ότι αναμενόταν, με τους επενδυτές να δείχνουν τις ανησυχίες τους στο ταμπλό της Wall Street.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,09% στις 12.758 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +1,13% και στις 2.943 μονάδες, και ο S&P 500 είναι στο -0,92% και στις 1.355 μονάδες.
Για κάθε μία μετοχή που ενισχύεται, επτά σημειώνουν απώλειες στο ταμπλό, αποτυπώνοντας και την ανησυχία για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη στο 8,2% παρέμεινε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, παρόλο που στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 80 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις η αγορά εργασίας έχει χάσει ελαφρώς το ρυθμό βελτίωσης της, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν να δημιουργηθούν 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
Οι τομείς που εμφάνισαν αύξηση στις θέσεις εργασίας ήταν αυτός των υπηρεσιών (47 χιλ.), της υγείας (13 χιλ.) και της μεταποίησης (11 χιλ.). Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση αυξήθηκε στς 34,5 ώρες με την ωριαία αμοιβή να διαμορφώνεται στα 23,50 δολάρια.
Ευρώπη
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου, με απώλειες κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με το "βλέμμα" να στρέφεται τώρα στην Αθήνα και στη ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Αναλυτικότερα, πτώση της τάξεως του 0,42% στις 5.668 μονάδες για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, απώλειες κατά 1,09% στις 3.194 μονάδες για τον CAC 40 στο Παρίσι και τέλος, απώλειες 1,21% στις 6.456 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη.
Κατά 0,65% στις 257,07 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600, ενώ σημαντικές απώλειες 2,3% καταγράφει ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές και οικονομολόγοι, η συνδυασμένη κίνηση μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ευρωζώνης, ελήφθη από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η πορεία της οικονομίας μάλλον φαίνεται γεμάτη προκλήσεις και κινδύνους.
Από τις μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες των εταιρειών ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί, ενώ την ίδια ώρα ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στις τράπεζες.
Η μετοχή της BBVA υποχωρεί κατά 5,8%, της Banco Stantander μειώνεται κατά 3,5%, ενώ στο Παρίσι κατακόρυφη πτώση σημειώνει η μετοχή της Peugeot, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων της για τις πωλήσεις του έτους.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση κατά 1,6% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατά το μήνα Μάιο, μετά από τη 'βουτιά' 2,1% του Απριλίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή ανάκαμψη, κατά 0,2%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε μηδενική μεταβολή, έναντι της πτώσης κατά 1,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. 'Ενα μήνα νωρίτερα, η ετήσια πτώση ήταν της τάξης του 0,6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr