Wall Street
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, μετά από δύο ημέρες ανοδικής πορείας. Αν και προς το τέλος περιορίστηκαν οι απώλειες, τα βλέμματα να είναι στραμμένα αρχικά στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην ευρωζώνη και αφετέρου στην επικείμενη απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου για την φαρμακευτική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρέθηκε στο -0,21% στις 12.601 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στις 2.849 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,90% και ο S&P 500 έφτασε στο 0,22% και στις 1.329 μονάδες.
Στο ταμπλό, για κάθε μία μετοχή που ενισχύεται δύο υποχωρούν, ενώ στο επίκεντρο η μετοχή της JP Morgan, η οποία υποχωρεί κατά 2,8%, υπό τις ανησυχίες ότι αναμένεται να καταγράψει ζημιές 9 δισ. δολάρια από το trading.
Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase ενδέχεται να υποστεί ζημιές έως και 9 δισ. δολάρια λόγω ατυχών τοποθετήσεων που έκανε σε χρηματιστηριακά παράγωγα ενώ μαινόταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ένα ποσό που είναι τριπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The New York Times.
Η μεγαλύτερη σε ενεργητικό αμερικανική τράπεζα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι πλέον στο «στόχαστρο» πολλών hedge funds (αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου) και είναι υποχρεωμένη πλέον να προβαίνει σε ζημιογόνες ρευστοποιήσεις.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 1,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, και όπως είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 2,5% αντί για 2,7%, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4% στο τρίμηνο αντί για 3,9%.
Οι επενδύσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν 3,1% αντί για 1,9% όπως είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,7% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση για άλμα 6,1%.
Κατά 6.000 μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, διαμορφώνοντας τις συνολικές αιτήσεις στις 386.000 νέοι άνεργοι από 392.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.
Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς ο πήχης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Αν και οι αγορές θέλουν να υπάρξει κάποια απόφαση που να δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,58% στις 5.493 μονάδες, ο CAC 40 είναι στο -0,37% και στις 3.052 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη είναι στο -1,27% και στις 6.150 μονάδες. Στο +0,67% ο ισπανικός ΙΒΕΧ και στο +0,82% ο ιταλικός FTSE MIB.
Κύμα ρευστοποιήσεων έχει "χτυπήσει" τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται ότι το πρόστιμο της Barclays με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ενέργειες χειραγώγησης του Libor θα επηρεάσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες. Η HSBC βρέθηκε στο -2,6%, η Barclays έκλεισε στο -15,5% και η Royal Bank of Scotland στο -11,45%.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες από τη Σύνοδο είναι μικρές. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το Βερολίνο να δέχεται πανταχόθεν κριτική για τη σκληρή λιτότητα που επιμένει να επιβάλλει σε αντάλλαγμα με τα δισ. που έδινε στις διασώσεις των αδυνάτων. Από την άλλη πλευρά, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θα δώσουν σκληρή μάχη να καμφθεί η γερμανική πειθαρχία και να δοθεί στο σχέδιο διαχείρισης μία πιο ευέλικτη μορφή με ισορροπία υπέρ της ανάπτυξης. Μέχρις ώρας οι ζυγαριά δεν φαίνεται να γέρνει σε κάποια κατεύθυνση, καθώς τα γερμανικά επιχειρήματα γιγαντώνονται ακόμη και μπροστά σχεδόν σε ολόκληρη της ευρωζώνη και όχι μόνο.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 6,8% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία κατά το μήνα Ιούνιο.
Το Μάιο η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 6,7% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο τα αναθεωρημένα στοιχεία κάνουν λόγο για άνοδο στο 6,8%.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το ποσοστό της ανεργίας στο 6,7%.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 7 χιλιάδες, έναντι των τριών χιλιάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. 'Ενα μήνα νωρίτερα ο αριθμός των ανέργων είχε αγγίξει μόλις τους χίλιους.
Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας μειώθηκε κατά 0,2%, άνω των εκτιμήσεων για μείωση κατά 0,1%.
Χ.Α.: Κράτησε καλύτερα από τις ξένες αγορές
Παρά την αναλαμπή στις 586 μονάδες η αγορά έκλεισε με οριακές απώλειες στις 578,31 μονάδες, δηλαδή υποχώρησε μόλις 0,24%. Η συσσώρευση και η αναμονή εν όψει των αποτελεσμάτων της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής στην ιστορία της Ε.Ε. έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και των αποτιμήσεων στο ταμπλό, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι. Η πληροφορία ότι θα γίνουν κατευθείαν αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από τον ESM, πέρασε μάλλον στα ψιλά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία υφίστανται μεγάλες απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδες, όπως και το ευρώ που υποχωρεί στο 1,2443.
Ο λόγος της πτώσης προέρχεται από τη μεγάλη πτώση της μετοχής της Barclay's η οποία κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο χειραγώγησης νομισμάτων με τις φήμες να κάνουν λόγο για παραίτηση της διοίκησής της. Οι επενδυτές στο Χ.Α. παραμένουν όχι μόνο επιφυλακτικοί, αλλά και διστακτικοί, αναμένονταν τις πρωτοβουλίες του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα αφού αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, αλλά και τον συντονισμό της κυβέρνησης μετά την ανάρρωση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά. Υπό αυτάτα δεδομένα, οι χαμηλές συναλλαγές της Πέμπτης είναι μάλλον δικαιολογημένες, υποστηρίζουν χρηματιστές, αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,5 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας στις μνήμες την προεκλογική περίοδο αβεβαιότητας.
Στάση αναμονής και για τις διοικητικές εξελίξεις στην ΕΤΕ κρατά η αγορά, αν και θα 'ήθελε” να τις συνδέσει με κάποιο deal στο άμεσο μέλλον. Εξαίρεση από τον 20άρη απετέλεσαν οι μετοχές των Μυτιληναίου που έκλεισε με άνοδο 1,73%, στα 2,35 ευρώ και Coca Cola που ενισχύθηκε κατά 1,85%, στα 13,8 ευρώ. Κέρδη, αλλά μικρά και πάλι για τον ΟΠΑΠ και οριακή, ανεπαίσθητη άνοδος για την Eurobank, στα 0,65 ευρώ.
Κατά τα άλλα, πιέσεις βγήκαν στη ΜΕΤΚΑ, που σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση στον 20άρη, κατά 4,28%, στα 6,71 ευρώ, ακολούθως η Κύπρου, η οποία χρειάζεται άμεσα κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 3,63%, στο 1,86 ευρώ, Ελλάκτωρ 3,63%, με κλείσιμο κάτωαπό το 1 ευρώ, Popular 2,47%, στα 0,079 ευρώ, ΔΕΗ 2,31%, στο 1,61 ευρώ, Jumbo 2,30%, στα 2,98 ευρώ, Tιτάν 2,18%, στα 13,04 ευρώ. Aπώλειες κατέγραψε και η ΕΤΕ, κατά 1,59%, στο 1,24 ευρώ και χαμηλό όγκο, ούτε καν 4 εκατ. τεμαχίων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,54 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr