Καμία σχέση δεν έχει η κίνηση συσσώρευσης στο Χ.Α. με την βαριά πτώση που γνωρίζουντα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των αγορών κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Οι αναλυτές κρατούν τον πήχη των προσδοκιών πολύ χαμηλά, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς κι αυτό περνάει στους συναλλασσόμενους.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί και παίζει με τα νεύρα των αγορών και τηςκοινωνίας, όταν υπάρχουν ανισότητες στον δανεισμό, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις Σόρος ως προς τη συνεισφορά της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει σημειώνει μικρές διακυμάνσεις της τάξης των δέκα μονάδων, κινούμενος μεταξύ 570 – 580 μονάδων. Κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στη Βιοχάλκο, με το χαρτί να ενισχύεται κατά 4,7%, στα 2,21 ευρώ, Popular 2,47%, στα 0,08 ευρώ, Tιτάν 1,28%, στα 13,50 ευρώ, OΠΑΠ 1,10%, ελπε 1,55%, στα 4,60 ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί, με τις απώλειες στην ΕΤΕ να έχουν περιοριστεί σε 0,7%, στο 1,25 ευρώ. Πυτώση 4,14% για τη ΜΕΤΚΑ, στα 6,72, 3,36% υποχωρεί η Κύπρου στα 0,25 ευρώ, 2,16% η Eurobank, στα 0,6350 ευρώ, 1,29% η Πειραιώς, στα 0,23 ευρώ, 1,04% ο ΟΤΕ και 0,40% ο Μυτιληναίος. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 17,6 εκατ. ευρώ.
Αγορές
Με απώλειες διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς ο πήχης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Αν και οι αγορές θέλουν να υπάρξει κάποια απόφαση που να δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση, ωστόσο οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,96% στις 5.471 μονάδες, ο CAC 40 είναι στο -0,68% και στις 3.042 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη είναι στο -1,24% και στις 6.151 μονάδες. Στο -0,13% ο ισπανικός ΙΒΕΧ και στο -0,21% ο ιταλικός FTSE MIB.
Κύμα ρευστοποιήσεων έχει "χτυπήσει" τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται ότι το πρόστιμο της Barclays με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ενέργειες χειραγώγησης του Libor θα επηρεάσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες. Η HSBC βρίσκεται στο -2,76%, η Royal Bank of Scotland είναι στο -8,62% και η Lloyds Banking στο -6,42%.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες από τη Σύνοδο είναι μικρές. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το Βερολίνο να δέχεται πανταχόθεν κριτική για τη σκληρή λιτότητα που επιμένει να επιβάλλει σε αντάλλαγμα με τα δισ. που έδινε στις διασώσεις των αδυνάτων. Από την άλλη πλευρά, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θα δώσουν σκληρή μάχη να καμφθεί η γερμανική πειθαρχία και να δοθεί στο σχέδιο διαχείρισης μία πιο ευέλικτη μορφή με ισορροπία υπέρ της ανάπτυξης. Μέχρις ώρας οι ζυγαριά δεν φαίνεται να γέρνει σε κάποια κατεύθυνση, καθώς τα γερμανικά επιχειρήματα γιγαντώνονται ακόμη και μπροστά σχεδόν σε ολόκληρη της ευρωζώνη και όχι μόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr