Μεγάλη αντίδραση εκδηλώνεται στο Χ.Α. περίπου δυόμιση ώρες μετά το άνοιγμα και με τον γενικό δείκτη να επαναπροσεγγίζει τις 500 μονάδες. Το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι και το καλύτερο. Στην Ελλάδα, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τραβούν τις τιμές προς τα πάνω ούτως ώστε να έχουν μέση τιμή πώλησης κοντά στις 500 μονάδες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί. Η πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας είναι κάτι που τρομάζει τους ξένους, σχολιάζουν οι αναλυτές, ενώ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από τις διαρκείς εκροές καταθέσεων.
Πάντως, έχει βγει αντίδραση στις τράπεζες με την Λαίκή και την Eurobank να ενισχύονται κατά 5 και 6% αντίστοιχα, ισχυρά κέρδη για τον Τιτάνα, τη ΔΕΗ και την Alpha με άνοδο άνω του 4% και άνω του 3% ενισχύονται Coca Cola, ΕΤΕ και Ελλάκτωρ. Κοντά στο 2% διαμορφώνονται τα κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Jumbo. Aπώλειες για τον ΟΠΑΠ αφού όπως όλα δείχνουν το fund Capital συνεχίζει να αποεπενδύει. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές στα 12,6 εκατ. ευρώ.
Ευρώπη
Σε θετικό έδαφος κινούνται στην έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις δημοπρασίες του ιταλικού Δημοσίου σήμερα και την Πέμπτη, τη στιγμή που η Κύπρος έχει δώσει χρονικό περιθώριο έως τις 30/6 για την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης με χρέος, που δεν θα ξεπερνά το 71%.
Αναλυτικά, στα ταμπλό, άνοδος κατά 0,35% στις 5493 μονάδες για τον δείκτη ftse στο Λονδίνο, κέρδη της τάξεως του 0,47% στις 3005 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, αύξηση ύψους 0,73% στις 6206 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.
Οριακά κατά 0,2% ενισχύεται ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600 κινούμενος στις 2439 μονάδες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών.
Συγκεκριμένα, άνοδος 1,9% για την Credit Agricole και 1,3% για την Barclays.
Κέρδη 1% για την Anglo American και 0,4% για την BP.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 1,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία το Μάιο, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 2% για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένου του κλάδου της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναθεωρήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για να δείξει ετήσια αύξηση 2,2% και μηνιαία πτώση 0,2%.
Τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια βάση.
Ασία
Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης των ασιατικών χρηματιστηρίων, με το «βλέμμα» των επενδυτών να «μοιράζεται» μεταξύ των εξελίξεων σε Ιταλία και Κύπρο και στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, οριακή άνοδος της τάξεως του 0,3% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei , κέρδη ύψους 0,1% για τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, ενώ αμετάβλητος στο +0,4% παρέμεινε ο δείκτης Ηang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Στον αντίποδα, πτώση 0,1% για τον δείκτη Kopsi στη Νότια Κορέα και απώλειες της τάξεως του 0,4% για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.
Το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια αναμένεται να παραμείνει τεταμένο στις συνεδριάσεις των επομένων ημερών, αναφέρουν αναλυτές, καθώς η διάλυση της Ευρωζώνης δεν θεωρείται ένα ουτοπικό ενδεχόμενο, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.
Υπενθυμίζεται ότι σε θετικό έδαφος τερμάτισε τις συναλλαγές της Τρίτης το αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 1,31% στις 12.574 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε μόλις στο +1,19% και στις 2.843 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε στο +1,17% και στις 1.324 μονάδες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr