Wall Street
Με κέρδη και η Wall Street, με τους επενδυτές όμως να παραμένουν να παρακολουθούν την αδράνεια των πολιτικών και τις εμμονές στα βήματα που μόνο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να φέρουν και όχι άμεσες παρεμβάσεις που θα αποκλιμακώσουν τις πιέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύθηκε 1,31% στις 12.574 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε μόλις στο +1,19% και στις 2.843 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε στο +1,17% και στις 1.324 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 1% κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών το Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2010..
Πρόκειται για την πρώτη κάμψη από τον Οκτώβριο καθώς τα στοιχεία του Απριλίου που είχαν δείξει πτώση 0,5% αναθεωρήθηκαν για να δείξουν μηδενική μεταβολή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των τιμών κατά 1,1% το Μάιο.
Ευρώπη
Με κέρδη τελικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αναταράξεις που υπήρξαν ενδοσυνεδριακά. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία, με την χθεσινή απότομη προσγείωση να έχει προβληματίσει τους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,76% στις 5.474 μονάδες, ο CAC 40 βρέθηκε στο +0,14% στις 3.047 μονάδες και ο DAX έκλεισε στις 6.161 μονάδες και στο +0,33%.
Η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν στη συμφωνία που θα υπογραφεί στις 27-28 Ιουνίου.
Ωστόσο, το κλίμα εχει αρχίσει να "βαραίνει" επικίνδυνα μετά την υποβάθμιση 18 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, και την άνοδο του 10ετούς ισπανικού ομολόγων σε ιστορικά υψηλά των 6,85%. Την ίδια ώρα, το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 6,28% με τις ανησυχιες για την πορεία της Ιταλίας να αυξάνονται μετά την εκτίμηση της ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας, Μαρια Φέκτερ, ότι μπορεί και η Ιταλία να ζητήσει βοήθεια.
Και πάλι απώλειες για το Χ.Α.
Ζαλίζονται οι αγορές και το Χ.Α. Από τη μία η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα που τείνει να λάβει τα χαρακτηριστικά της αστάθειας και από την άλλη η κρίση χρέους που μαστίζει πλέον Ισπανία και Ιταλία, προκαλούν νευρική κρίση στις αγορές. Η Μέρκελ εξακολουθεί να επιμένει στη σκληρή γραμμή, ότι δεν συναινεί στα ευρω/ομόλογα κι αυτό ενώ οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δίνουν “χρόνο ζωής” στο ευρώ και πριν η κρίση αγγίξει την καρδιά της Ευρώπης μόλις τρεις μήνες.
Στα επιτελεία των χωρών της Ε.Ε. έχει σημάνει συναγερμός. Ήδη για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Μόντι,, λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές και βεβαίως λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λύγισαν, μετά την υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών από τη Fitch και στο Χ.Α. οι απώλειες διευρύνθηκαν σε 1,8%, για να περιοριστούν κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών σε 1,42% και κλείσιμο στις 489 μονάδες.
Οι συναλλαγές την Τρίτη στο Χ.Α. ήταν από τις χαμηλότερες για φέτος, λίγο πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Δεύτερη μέρα κερδών για την Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε πάνω από 9%, κατά 2,75% ενισχύθηκε η Alpha, 2,67% τα Folli Follie και 1,55% η Eurobank.
Στον αντίποδα, απώλειες 4,91% για τον Μυτιληναίο, 4,81% για τον Τιτάνα, 2,5% για την Coca Cola, στα 12,08 ευρώ, 2,43% για την Jumbo, 2,31% για τον OTE. Πτώση πάνω από 1% για την Motor Oil, τη ΔΕΗ και τη ΜΕΤΚΑ και κατά 1% υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr