Η απουσία συντονισμένου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης για να δυναμώσει η οικονομία επανέφερει τους επενδυτές στο περιβάλλον της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της ευρωπαϊκής κρίσης και πίεσε χαμηλότερα τις αγορές στο σημερινό άνοιγμα. Τα πρόσημα όμως έγιναν ήπια ανοδικά αργότερα στην Wall χάρη στις φήμες ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη των τραπεζών της αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama σχετικά με την ευρω-κρίση και την Ελλάδα.
Ο κ. Obama ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει και οι Έλληνες να αποφασίσουν ότι θέλουν να μείνουν στο κοινό νόμισμα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Οι διακυμάνσεις ήταν ήπιες, με τους επενδυτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα να τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας κρίσιμα στοιχεία για την διεθνή οικονομία και την ευρω-κρίση το σαββατοκύριακο.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,08% στις 12.471 μονάδες, ο S&P κινείται 0,05% υψηλότερα στις 1.316 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,29% στις 2.839 μονάδες.
Ευρώπη
Με περιορισμένες απώλειες ολοκλήρωσαν τις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαικές αγορές, μία μέρα ύστερα από την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch και ενώ τα σχέδια περί τραπεζικής ένωσης στην ευρωπεριφέρεια βρίσκονται υπόδιαπραγμάτευση. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία υποχώρησε 1,9% τον Απρίλιο από το Μάρτιο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat. Σημειώνεται ότι έρευνα 13 οικονομολόγων από το Dow Jones Newswires ανέμενε ότι η πτώση σε μηνιαία βάση θα ήταν της τάξης του 0,5%.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας, όπου το ενδιαφέρον ήταν κυρίως επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο. Χθες, σημειώνεται ότι τόσο οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών όσο και των τραπεζών κατέγραψαν σημαντική πτώση. Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, πτώση της τάξεψως του 0,23% τσις 5423 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 0,63%στις 3052 μονάδες για τον cac στο Παρίαι και τέλος, μείωση κατά 0,22% στις 6131 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη. Κατά 0,3% υποχώτησε ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600 τερματίζοντας στις 2419 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,9%, καταγράφοντας την πιο κερδοφόρα εβδομάδα από το Φεβρουάριο του 2012.
Μαδρίτη
Στον αντίποδα, σε ανοδικό έδαφος έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης με το δείκτη IBEX 35 να τερματίζει στο+1,8% στις 6552 μονάδες, ύστερα από το δημοσίευμα του Reuters ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση εντός του Σαββατοκυριακου. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο, ξεχώρισε εκείνη της Telefonica SA, ενισχυμένη κατά 3,47%. Στις τράπεζες, "βουτιά" κατά 3,1% για τη μετοχή της Commerzbank, απώλειες 1,18% για τη μετοχή της SoGen και 1,9% για τη μετοχή της BNP Paribas.
Χ.Α.
Εν μέσω διακυμάνσεων πορεύτηκε η αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατά την οποία οι απώλειες ανήλθαν σε 1,84%, διευρύνοντας το αρνητικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου σε 27,59%. Οι λόγοι της πτώσης δεν είναι άλλοι από τις εξελίξεις γύρω από το ισπανικό ζήτημα και το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Ήδη, ξένα μέσα ενημέρωσης στοιχηματίζουν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ενώ η βεβαιότητα της Μέρκελ για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ πριν από ένα, έγινε σήμερα ελπίδα! Κι όχι μόνο. Οι αγορές είναι αντιμέτωπες με μία μεγάλη κόντρα στην Ευρώπη ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο με τις κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης όχι μόνο να δείχνουν την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, αλλά και να την επιδιώκουν, προκειμένου να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες χώρες.
Ταυτόχρονα, εκτός της Ελλάδας και τα οικονομικά ζητήματα της Ισπανίας, κρίση εμπιστοσύνης από το συνασπισμό στήριξης φαίνεται να αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στο τέλος με κέρδη 0,10%, στις 492,69 μονάδες, με τη ΔΕΗ να κλείνει με άνοδο άνω του 10%, στο 1,43, παρά τις διαρκείς υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους.
Κέρδη 4,70%, στο 1,56 ευρώ κατέγραψε ο Μυτιληναίος, πάνω από 8% ενισχύθηκε η Alpha και 1,56% ο ΟΤΕ, το 1,30 ευρώ, απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς που προκάλεσε η τεχνική πτώση λόγω αποκοπής μερίσματος του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε κατά 12%, στα 3,64 ευρώ. Απώλειες και κλείσιμο στα 12,60 για την Coca Cola, ενώ επέστρεψε στο 1 ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, διαμορφούμενες στα 27,59 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr