Wall Street
Σημαντικές ήταν σήμερα οι ρευστοποιήσεις στις αμερικανικές αγορές, με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να έχουν τεθεί για τα καλά στο επίκεντρο των ανησυχιών
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 12.434 μονάδες με απώλειες 1,17%, κατά 1,02% ήταν οι απώλειες του Nasdaq, στις 2.842 μονάδες και στο -1,29% ο S&P 500 και στις 1.315 μονάδες.
Παραμένει ευαίσθητη λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η αμερικανική οικονομία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama.
"Η αγορά κατοικίας σταθεροποιείται σιγά σιγά στις ΗΠΑ", συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε παράλληλα τα συγχαρητήριά του για την λήψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων από τον Mitt Romney.
Στα μάκρο της ημέρας, βουτιά 5,5% κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στις 95,5, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σε ετήσια βάση κατέγραψαν άνοδο 14,7%, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν κατά 22%.
Ευρώπη
Ακόμη και η προσπάθεια της Κομισιόν να στηρίξει την ιδέα του ευρωομολόγου και την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM φάνηκε λίγη μπροστά στους ισπανικούς σεισμούς που προκαλεί η αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των τραπεζών της χώρας.
Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 1,74% στις 5.297 μονάδες, ο CAC 40 έκλεισε στο 2,24% και στις 3.016 μονάδες και ο DAX έχασε 1,81% στις 6.281 μονάδες. Απώλειες 2,58% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ και 1,79% για τον ιταλικό FTSE MIB.
Η Κομισιόν εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει την ιδέα της απευθείας στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM).
Παράλληλα, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, τονίζοντας πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, το σχέδιο που υπέβαλλαν στην ΕΚΤ οι ισπανικές αρχές προέβλεπε τη στήριξη της Bankia από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, γεγονός όμως που πιθανόν να παραβίαζε τις αρχές της χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας.
Οι μέρες που περνά η Bankia θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος στήριξης της, το οποίο φτάνει στα 19 δις. ευρώ. Μάλιστα, εν μέσω εκτόξευσης του κόστους κρατικού δανεισμού, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου φτάνει στο 6,5%, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να εκδώσει ομόλογα για να καλύψει το ποσό που χρειάζεται η Bankia. Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με κεφάλαια από το τρίμηνο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, και να αποφύγει έτσι την ανάγκη να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων.
Στα μάκρο της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009 'βυθίστηκε' το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε πτώση κατά 2,3 μονάδες στις 90,6 μονάδες.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν το δείκτη στις 92 μονάδες.
Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό μήνα πτώσης του δείκτη.
Ας σημειωθεί ότι το κλίμα επιδεινώθηκε σε κάθε χώρα - μέλος της ευρωζώνης, με εξαίρεση την Αυστρία και τη Μάλτα, ενώ δεν δόθηκαν στοιχεία για την Ιρλανδία.
Ισπανική υποχώρηση στο Χ.Α. και στις αγορές
Mε χαμηλό στις 506 μονάδες, βελτιώθηκε σχετικά η εικόνα της αγοράς, που έκλεισε στις 511,29 μονάδες και με απώλειες 3,19%. Σημειωτέον, ότι ο δείκτης βρέθηκε να χάνει σε ποσοστό 4%, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο και τα αποτελέσματα πρώτου 3μήνου. Οι αναλυτές περιμένουν μεγάλες ζημιές, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν αποτιμήσει τα άσχημα οικονομικά στοιχεία στις αποτιμήσεις.
Σημειωτέον, ότι από αύριο θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται η Εθνική και ο ΟΤΕ. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 8%, ενώ αμετάβλητος στο 1,43 έκλεισε ο ΟΤΕ.
Οι επενδυτές, οι ξένοι ειδικά, έχουν πάρει απόφαση να εγκαταλείψουν το ελληνικό χρηματιστήριο φοβούμενοι το ρίσκο που έχει η χώρα μας. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι φωνές που ακούγονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποθαρρύνει τους ξένους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Βουτιά για την MIG, κατά 7,79%, Ελλάκτωρ 5%, Πειραιώς 4,91%, Βιοχάλκο 4,89%, Coca Cola 4,56%, Eurobank 4,16% και Eurobank 3,79%, είναι η εικόνα των μετοχών του 20άρη, που παραπαίουν.
Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές, στα 36 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει να κάνει με την ένταση των πωλήσεων. Η ETE έκλεισε στο 1,16 και με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια. Η Πειραιώς υποχώρησε στα 0,21 ευρώ με 2,1 εκατ. τεμάχια, η Eurobank στα 0,53 ευρώ με 1,7 εκατ. τεμάχια και η Alpha στα 0,889 ευρώ με 2,9 εκατ. τεμάχια. Από τον 20άρη διασώθηκαν μόνο τα Folli Follie που έκλεισαν με άνοδο 3,59% και ο ΟΠΑΠ στα 4,04 και 4,01 ευρώ αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr