Wall Street
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες μετά από έντονες ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν νωρίτερα, με την Ελλάδα, αλλά και το Facebook να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι φήμες ότι οι Ευρωπαίοι πιθανότατα να έχουν συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων φαίνεται ότι έδωσαν ψήγματα αισιοδοξίας για τη δημιουργία ασφαλούς τείχους προστασίας έναντι της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones έχασε 0,05% στις 12.496 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,39% στις 2.850 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε στο +0,17% στις 1.319 μονάδες.
Στα 1,58 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας κέρδη 3,95%. Στα 1,51 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,59 δολάρια το υψηλό.
Σε μείζον ζήτημα για τους εμπλεκόμενους στη Wall Street έχει αναχθεί η μετοχή που ακούει στο όνομα… Facebook, μετά το απογοητευτικό διήμερο που ακολούθησε της εισαγωγής της στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Ωστόσο, η εταιρεία άντλησε 16 δισ. δολ. από το ΙΡΟ, διαθέτοντας 421,2 εκατομμύρια μετοχές στα 38 δολ. έκαστη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία.
Σε μήνυση εναντίον του χρηματιστηρίου Nasdaq OMX Group Inc. προχώρησε επενδυτής του Facebook, με την αιτιολογία ότι «κακομεταχειρίστηκε» το IPO του Facebook καθυστερώντας τις συναλλαγές και αποτυγχάνοντας να ακυρώσει παραγγελίες.
Ο επενδυτής Phillip Goldberg, αναφέρει στη μήνυση που κατέθεσε χθες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι προσπάθησε να παραγγείλει αλλά και να ακυρώσει αιτήματα για μετοχές του Facebook μέσω διαδικτύου, κατά την πρώτη μέρα συναλλαγών των μετοχών της εταιρείας.
Κέρδη 3,23% κατέγραψε η μετοχή του Facebook, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, για να τερματίσει στα 32 δολάρια.
Ευρώπη
Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Ευρώπη, στη σκιά της σημερινής συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου αν και δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, οι επενδυτές βλέπουν τους ηγέτες να διχάζονται για το ευρωομόλογο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 2,53% στις 5.266 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 2,62% στις 3.003 μονάδες και ο DAX σημείωσε απώλειες 2,33% στις 6.286 μονάδες.
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής οι πιέσεις προς την χώρα μας έχουν πιάσει “κόκκινο”, με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει αφενός ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά, αφετέρου πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, λέγοντας ταυτόχρονα ότι προετοιμάζεται και για εναλλακτικό σχέδιο αν η χώρα μας βγει από το ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Έλληνες πέραν της λιτότητας.
Την ίδια ώρα, η Bundesbank είπε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι "εξαιρετικά ανησυχητική" και ότι με το να απειλεί πως θα καταγγείλει το μνημόνιο, η χώρα διακινδυνεύει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές της. Σε ασυνήθιστα σκληρά διατυπωμένο μηνιαίο της δελτίο, η Bundesbank ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από ένα τέτοιο σενάριο θα το υποστεί η Ελλάδα, καθώς οι δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη θα είναι "σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες". Η κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της χαλάρωσης των όρων που ισχύουν για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα.
"Μια σημαντική χαλάρωση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπλητταν την εμπιστοσύνη σε όλες τις συμφωνίες και συνθήκες που ισχύουν στην ευρωζώνη, ενώ θα αποδυνάμωνε σημαντικά τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη", ανέφερε η τράπεζα. Υπό αυτά τα δεδομένα το ευρώ μπορεί να ανακάμπτει από τα χαμηλά 21 μηνών (κοντά στο 1,26), στα επίπεδα του 1,2730, αλλά οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr