Ευρώπη
Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειες των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ισπανία συνεχίζουν να επηρεάζουν το κλίμα.
Στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε πτώση 1,24% στις 5.338 μονάδες, ο CAC υποχώρησε 1,20% στις 3.012 μονάδες και ο DAX έγραψε απώλειες 1,18% στις 6.309 μονάδες.
Σε οριακή κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται το ισανικό τραπεζικό σύστημα, καθώς μετά τα νέα για μεγάλες εκροές καταθέσεων από την Bankia, έρχεται τώρα να προστεθεί και η νέα προειδοποίηση ου οίκου αξιολόγησης Moody's ότι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση 21 ισπανικών τραπεζών εντός του επόμενου διαστήματος.
Καταρρέει η μετοχή της Bankia στο ισπανικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας απώλειες που φτάνουν έως και 28%, ελέω του δημοσιεύματος της εφημερίδας Il Mundo, ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν εκροές καταθέσεων από την Bankia ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε αυτό το δημοσιεύμα.
Η Bankia, η οποία έχει 112 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο τέλος του πρώτου τριμήνου, έχει γνωρίσει μεγάλες ζημιές από την τεράστια έκθεση της στην ισπανική αγορά ακινήτων. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του 45% της Bankia και σχεδιάζει να διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα σε μια προσπάθεια να την σταθεροποιήσει. Η όγδοη κατά σειρά κρατικοποίηση τράπεζας από το 2008 ήλθε δύο ημέρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Bankia Ροντρίγκο Ράτο.
Μεγάλη αύξηση σημείωσε το κόστος δανεισμού για την Ισπανία την Πέμπτη, κατά τη δημοπρασία ομολόγων, από την οποία πάντως η χώρα άντλησε σχεδόν το μέγιστο ποσό που αναζητούσε (2,5 δισ. ευρώ), ύψους 2,494 δισ. ευρώ.
Wall Street
Με απώλειες διαμορφώνονται οι αμερικανικοί δείκτες, κινούμενοι στον ρυθμό των μάκρο. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές, με τα μάκρο να προβληματίζουν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρίσκεται στο -0,68% και στις 12.513 μονάδες, ο Nasdaq είναι στις 2.837 μονάδες και στο -1,29% και ο S&P 500 υποχωρεί 0,86% στις 1.313 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,1% κατέγραψε ο δείκτης leading indicators τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν να αυξηθεί κατά 0,2%.
Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011.
"Η αμερικανική οικονομία ακόμη παλεύει για να αναπτύξει ταχύτητα", τονίζει το Conference Board.
Την ίδια στιγμή, στις -5,8 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης Philadelphia Fed της μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο. Τον Απρίλιο είχε βρεθεί στις 8,5 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη τον τρέχον μήνα να ενισχυθεί στια 10 μονάδες.
Αμετάβλητος, στις 370 χιλ, παρέμεινε ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που κατέθεσαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας πριν από δύο εβδομάδες επίσης αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 370 χιλ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για διαμορφωσή τους στις 367 χιλ.
Να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωση των αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις 365 χιλ.
ΧΑ: Boύλιαξε στα χαμηλά 22 ετών
Είκοσι δύο χρόνια πίσω γύρισε σήμερα το Χ.Α., αφού κλείσιμο σ' αυτά τα επίπεδα, στις 536 μονάδες έχει να δει από τις 30/1 1990! Οι χρηματιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά μετά το σημερινό sell off, κατά 3,41%, αλλά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση που έχει στοιχίσει σε πτώση 16,3%. Η τεχνική ανάλυση δεν υπακούει σε κανένα τεχνικό δεδομένο και σε καμία τεχνική παραδοχή, αφού η αγορά 'δείχνει” έτοιμη για όλα.
Οι χρηματιστές υποστηρίζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι Χρηματιστήριο της Αθήνας προεξοφλεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, εξέλιξη την οποία οι δανειστές, οι ξένοι οίκοι και οι αγορές θεωρούν δεδομένη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Μάλιστα, το διάστημα ενός μηνός μέχρι τις εκλογές, δηλαδή ένας ακόμα χαμένος μήνας κρίνεται πολύ μεγάλο όταν η οικονομία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής μίλησε νωρίτερα την Πέμπτη για αβεβαιότητες εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται διασωληνωμένο στα κεφάλαια της ΕΚΤ και το ΕΛΑ, ενώ οι αναλήψεις στις καταθέσεις μπορεί να μη συνεχίζονται με ένταση, αλλά αποτελούν πραγματικότητα, η οποία ανησυχεί τους τραπεζίτες, όσο ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι αποχωρούν. Εγκαταλείπουν παραδοσιακές τους θέσεις, όπως έγινε με το Capital που έριξε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ κάτω από το 5%. Ιστορικά χαμηλά και βουτιά άνω του 8% για τον ΟΤΕ και 4% για την Εθνική, στο 1,48 και 1,17 ευρώ, με 3,2 και 6.6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Οι δύο μετοχές πληρώνουν την έξοδό τους από τον βασικό δείκτη της Morgan Stanley.
Συνέχεια πωλήσεων από το Capital στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 7,37%, στα ιστορικά χαμηλά των 4,4 ευρώ και όγκο 4,2 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 5,56% για τον Μυτιληναίο, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρώτου 3μήνου, 7% υποχώρησε η Βιοχάλκο, 4,34% η Motor Oil και 3,85% η μετοχή της Coca Cola, η οποία δεν περιλαμβάνεται σε λίστα της Goldman Sachs.
Δηλαδή, οι ξένοι “πετάνε” ή ξεφορτώνονται, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς. Πτώση 2,5% για την Alpha, στο “κόκκινο” και η Cyprus Popular, αμετάβλητη στα 0,209 η Πειραιώς και μικρά κέρδη για τη Eurobank. Διακοπή από τους πωλητές στα Folli, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 1,91%, στα 4,27 ευρώ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 47,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίδιες με την Τετάρτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr