Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ελληνικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, με τους Ευρωπαίους να έχουν επιδοθεί σε καταιγισμό απειλών εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ευρώπη
Μάζεψαν άμεσα οι απώλειες στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν τελικά με θετικό μάτι την προοπτική κρατικοποίησης της Bankia στην Ισπανία, καθώς θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο ντόμινο σε περίπτωση κατάρρευσης της. Ο απολογισμός της ημέρας ήταν μεικτά πρόσημα, καθώς στο επίκεντρο τέθηκαν και πάλι οι ανησυχίες για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στο Λονδίνο ο FTSE έγραψε απώλειες 0,44% στις 5.530 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 0,20% στις 3.119 μονάδες και ο DAX στην Φρανφούρτη σημείωσε άνοδο 0,47% στις 6.475 μονάδες.
Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την κρατικοποίηση της ισπανικής Bankia. Σύμφωνα πληροφορίες, το 45% της Bankia θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετό διάστημα το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη του κλάδου. Η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους 35 δισ. ευρώ. Επίσης, το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τους χρηματιστές.
Οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών Bankia, Bankinter και Caixabank υποχώρησαν μεταξύ 2% και 3%.
Wall Street
Με απώλειες διαμορφώνονται οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους αφενός στις ελληνικές εξελίξεις και αφετέρου στην επικείμενη κρατικοποίηση της ισπανικής Bankia, οιωνός που θεωρείται κακός για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,64% στις 12.850 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.936 μονάδες και στο -0,33% και ο S&P 500 κινείται με απώλειες 0,53% και στις 1.357 μονάδες.
Το κλίμα διασκεδάστηκε μετά την είδηση για την επιστροφή στα κέρδη που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική Fannie Mae. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,71 δισ. δολ, έναντι ζημιών ύψους 6,47 δισ. δολ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 0,3% στα 480,44 δισ. δολάρια, υπό των εκτιμήσεων, κατέγραψαν τα αποθέματα των χονδρεμπόρων τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr