Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν τα κέρδη στο άνοιγμα. Το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο στις ανησυχίες για την Ισπανία, με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times να αναφέρει πως μελετάται σχέδιο bad bank για τα προβληματικά ενυπόθηκα των τραπεζών, αλλά και στις δύο αναμενόμενες από τους επενδυτές εξελίξεις για αυτή την εβδομάδα: Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία πριν από τις κρίσιμες εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις που αναμένουμε για αυτή την εβδομάδα, κυρίως για την αμερικανική οικονομία.
Στο Λονδίνο, ο FTSE υποχώρησε κατά 0,68% στις 5.738 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 1,64% στις 3.213 μονάδες, ενώ ο DAX υποχώρησε 0,59% στις 6.761 μονάδες.
Ειδικότερα, η Adidas προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2012 μετά από την εμφάνιση κερδών α΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, εξαιτίας της Κίνας. Ειδικότερα, οι πωλήσεις α΄ τριμήνου στην Ασία αυξήθηκαν 26% σε σχέση με την αύξηση 7% στη Δυτική Ευρώπη. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 38% στα 289 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 230,6 εκατ. ευρώ.
Στον φαρμακευτικό κλάδο, η Actelion κέρδισε 18% μετά την επιτυχημένη δοκιμή του φαρμάκου Macitentan, ενώ κέρδη κοντά στο 1% σημείωσαν GlaxoSmithKline και AstraZeneca.
Μεικτή είναι η εικόνα για τις ισπανικές τράπεζες στον απόηχο της διπλής υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor's. Η Bankinter χάνει 0,8%, η Bankia 1%, ενώ στον αντίποδα από 0,8% ενισχύονται οι Banco Santander και BBVA.
Wall Street
Με απώλειες διαμορφώνονται την τελευταία μέρα του μήνα οι αμερικανικοί δείκτες, την ώρα που οι επενδυτές βλέπουν τους φόβους τους για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας να επαληθεύονται.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,28% στις 13.192 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,64% στις 3.050 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.396 μονάδες και στο -0,51%.
Πιέσεις ασκούνται στον τεχνολογικό κλάδο, με τη μετοχή της Apple να χάνει τα επίπεδα ρεκορ των 600 δολαρίων καταγράφοντας απώλειες πάνω από 2%.
Το ταμπλό σχεδόν έχει κοκκινήσει καθώς για κάθε μία ανοδική μετοχή δύο υποχωρούν. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Miller Tabak, Peter Boockvar, αν και βλεπουμε επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, η εικόνα έχει αρχίσει να χαλά.
Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών έφτασε ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 56,2 μονάδες από 62,2 το Μάρτιο. Παράλληλα, ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009 και φτάνοντας στις 57,1 μονάδες από 68,6 μονάδες.
Αύξηση 0,3% κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το προσωπικό εισόδημα, κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 0,4%.
Να σημειωθεί εδώ πως οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% των καταναλωτικών δαπανών και άνοδο 0,3% στο προσωπικό εισόδημα.
To X.A. ψήφισε... αποχή!
Ούτε καν στα 15 εκατ. ευρώ δεν διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές στο Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που θύμιζε κάτι ή από παραμονές Δεκαπενταύγουστου ή παραμονές Χριστουγέννων. Επειδή δεν συμβαίνει ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο, οι επενδυτές είναι κουμπωμένοι εξαιτίας των εκλογών. Η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καθυστερήσει, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου.
Μέχρι τότε, η κατάσταση στην οικονομία δεν αναμένεται να αλλάξει, αφού οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι φειδωλές ως προς τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα δεσμεύονται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το μνημόνιο να ρίξουν χρήμα στην αγορά.
Προφανώς, όλα αυτά, σχολιάζουν χρηματιστές είναι αναγκαίο κακό μέχρις ότου φανεί φως στην ελληνική οικονομία. Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι οι επενδυτές και ειδικά οι ξένοι ανησυχούν για το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, αφού μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα προκαλέσει απρόβλεπτες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Κατά τα άλλα, κέρδη 4,44% για το Τ.Τ., στα 40 λεπτά, 2,95% ενισχύθηκε η Coca Cola, στα 15 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της εταιρείες.
Λίγα κέρδη, κάτω του 1% για τον ΟΤΕ, που απεκόμισε κέρδη 0,8%, στα 2,47 ευρώ και με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι η μετοχή δεν θα περιλαμβάνεται στον δείκτη της Morgan Stanley. Οριακή ήταν η άνοδος για την ΕΤΕ, κατά 0,60%, στο 1,68 ευρώ, την Jumbo, την Κύπρου και την Motor Oil. Πτώση για Πειραιώς, στα 0,26 ευρώ και μεγαλύτερη πτώση για Alpha (0,93%, στο 1,06 ευρώ) και Eurobank (1,15%, στα 0,60 ευρώ). Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της ΜΕΤΚΑ που έκλεισε με άνοδο 3,50%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr