Από τις 19/1 έχει να βρεθεί η αγορά κάτω από τις 700 μονάδες, δηλαδή εδώ και τέσσερις μήνες. Σε ένα περιβάλλον έντονης ανασφάλειας, δραματικών ζημιών που ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τις συνολικές ζημιές για τις εισηγμένες και εκτός των Τ.Τ. και ΑΤΕ, άνω των 35 δισ. ευρώ, οι επενδυτές είτε απέχουν, είτε πουλάνε, μειώνοντας το ρίσκο τους στο Χ.Α.
Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 6 εκατ. ευρώ, με την Eurobank να ενισχύεται λίγο πάνω από 1%, ενώ κάποια αντίδραση έχει βγει σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αμετάβλητη σστο 1,70 μένει η Εθνική με μόλις 574 χιλιάδες τεμάχια, ενώ απώλειες 1,82% καταγράφει η μετοχή της Alpha.
Επιβαρυντικά για την αγορά λειτουργούν Coca Cola (1,5%), Ελλάκτωρ (2,44%), Τιτάν (1,94%), ενώ αμετάβλητες μένουν οι μετοχές των Μυτιληναίου, στα 2,60 ευρώ, Κύπρου στα 0,44 και MIG.
Στην αγορά, επίσης, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις. Χαρακτηριστικά, στις αγορές υπάρχει δυσπιστία απέναντι στον Ολάντ, ενώ η δημοσιονομική κρίση στην Ολλανδία αποτελεί την αιτία για την πτώση της κυβέρνησης Ρούτε. Όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα προεξοφλείται πως με το μέτωπο των τραπεζών ανοιχτό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.
Ευρώπη
Ανοδικά συνεχίζουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτοντας από το sell off που σήμαναν οι πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κρίσιμες δημοπρασίες σε Ισπανία, Ιταλία, αλλά και το τελευταίο θύμα της λιτότητας Ολλανδία.
Στο Λονδίνο, ο FTSE κερδίζει 0,33% στις 5.684 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 1% στις 3.130 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 0,58% στις 6.561 μονάδες.
Στην Ισπανία, αντλήθηκαν συνολικά 1,93 δισ. ευρώ από την πώληση 3μηνων και 6μηνων έντοκων γραμματίων με τον στόχο στα 2 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση στα 3μηνη έντοκα αυξήθηκε στο 0,634% σε σχέση με 0,381% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας, ενώ στα 6μηνα έντοκα διαμορφώθηκε στο 1,58% έναντι 0,84%.
Η Ιταλία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από 2ετή ομόλογα με επιτόκιο 3,355% έναντι 2,352% και δείκτη κάλυψης στο 1,80 έναντι 1,86.
Η Ολλανδία άντλησε συνολικά 2 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης το 2014 και λήξης το 2037.
Μέρος των απώλειων τους ανακτούν οι τράπεζες, ενώ ο Stoxx600 που βρέθηκε χθες σε χαμηλό τετραμήνου σημειώνει κέρδη 0,7%.
Στη Γαλλία, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες που είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν γύρω στο 4%, ανακτούν μέρος των απωλειών τους κοντά 1,5%, με το βλέμμα κολλημένο στην τελευταία στροφή της κούρσας για την προεδρία. Κέρδη και για τις γερμανικές τράπεζες, με τις Commerzbank Και Deutsche Bank να κερδίζουν κοντά 2%.
Κέρδη και για τις μεταλλευτικές, λόγω της ανόδου των τιμών στα εμπορεύματα, με την Fresnillo να σκαρφαλώνει 1,5%, την Antofagasta να κερδίζει 1%, και η Vedanta 1,6%.
Στα επιμέρους εταιρικά νέα, η Lufthansa κερδίζει 4% μετά την αναβάθμιση της σε outperform από την Credit Suisse, κέρδη 7% για την Michelin μετά την αύξηση εσόδων στο α' τρίμηνο και της σύστασης overweight που απέσπασε από την HSBC
Στ.Κ.Χαρίτος
Δ. Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr