Στα όρια των 700 μονάδων κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι ιλιγγιώδεις ζημιές που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος με αποκορύφωμα τα 12,3 δισ. ευρώ ζημιά της Εθνικής, αποτιμάται στο ταμπλό, αλλά όχι σφόδρα, εξηγούν οι χρηματιστές. Κι αυτό, διότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί πολλά από τα άσχημα και τις κακοδαιμονίες του τραπεζικού συστήματος.
Οι απώλειες για τον κλάδο διαμορφώνονται σε 1,48% - και πάλι καλά, όπως λένε οι χρηματιστές- και για τον γενικό δείκτη σε 1,08%. Οι απώλειες για την ΕΤΕ ανέρχονται 3,9%, στο 1,71 ευρώ και με όγκο μόλις 1,3 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 3,40% για την Πειραιώς και αμετάβλητη στα 0,62 ευρώ η μετοχή της Eurobank.
Αντιθέτως, ισχυρά είναι τα κέρδη για την Alpha, που ενισχύεται κατά 5,6%, εξαιτίας της απόφασης της τράπεζας να προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων τίτλων που κατέχει. Στη μετοχή έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 2 εκατ. τεμάχια. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι υποτονικές και διαμορφώνονται μόλις στα 8,4 εκατ. τεμάχια.
Σημειωτέον, ότι μεγάλη βουτιά σημειώνεται στον ΟΤΕ, που υποχωρεί πάνω από 6%, στα 2,74 ευρώ και με διερκείς πωλήσεις από συγκεκριμένο ξένο οίκο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Eυρώπη
Πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τις πρώτες ύλες. Ανησυχία άλλωστε παραμένει στο μέτωπο των εκλογών για τη γαλλική Προεδρία, που παραμένει ανοιχτό παρά τη νίκη του Ολαντ λόγω του υψηλού ποσοστού που συγκέντρωσε η Ακροδεξιά.
Παράλληλα, αιφνιδιαστική ήταν η μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον γερμανικό κλάδο μεταποίησης και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο γερμανικός ΡΜΙ μειώθηκε τον Απρίλιο στο 46,3 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη συρρίκνωση του δείκτη από τον Ιούλιο του 2009 και προκλήθηκε κυρίως από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών.
Στο επίκεντρο παραμένει η τάση συρρίκνωσης που συνεχίζεται για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα. Παρόλο που τα στοιχεία του δείκτη PMI της HSBC για την κινέζικη μεταποίηση τον Απρίλιο έδειξαν μικρή βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, ο δείκτης παραμένει υπό του 50, παρασύροντας σε πτώση τις επιχειρήσεις που κοιτούν προς Ανατολάς για εξαγωγές.
Έτσι, απώλειες σημειώνουν οι μεταλλευτικές, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων. Η Vedanta υποχωρεί 3,64%, η Antofagasta, χάνει 2,7% ενώ η Rio Tinto σημειώνει απώλειες 3,24%. Απώλειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπού οι Daimler και BMW υποχωρούν πάνω από 2%.
Παράλληλα, απώλειες σημειώνει και ο τραπεζικός κλάδος, με τις Credit Agricole, BNP Paribas και SocGen στη Γαλλία να επηρεάζονται από το ασταθές πολιτικό τοπίο υποχωρώντας άνω του 2%.
Ο FTSE στο Λονδίνο χάνει 1,5% στις 5.686 μονάδες, απώλειες 1,57% για τον CAC στο Παρίσι στις 3.138 μονάδες, ενώ κατά 2,35% στις 6,590 μονάδες υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Ασιατικές
Πτωτικό κλίμα επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ασίας εξαιτίας κυρίως των φόβων για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρά τα ελαφρώς βελτιωμένα στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο της μεταποίησης.Μικρή επίδραση είχε στις αγορές η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ στα 430 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Με μικρή πτώση 0,20% έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei, ενώ υποχώρηση 1,20% κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Με οριακές απώλειες 0,10% κινήθηκε ο Kospi στη Ν. Κορέα, ενώ πτώση 0,76% είχε η αγορά στην Κίνα. Ήπιες απώλειες σε ποσοστό 0,32%, σημείωσε η αγορά στην Αυστραλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr