Πτώση που αγγίζει το 30% καταγράφουν οι τράπεζες στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις. Από τις οποίες, ο γενικός δείκτης έχει σηκώσει κεφάλι μόνο μία φορά. Πρόκειται δε, για την όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίση, αν και πολλές μετοχές του 20άρη “ξεκλείδωσαν' από το αρνητικό πρόσημο κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.
Όπως και νά 'χει πάντως, σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όταν οι τράπεζες επιστρέφουν και μάλιστα με ταχύτητα στα ιστορικά χαμηλά τους, είναι να διερωτάται κανείς σε ποιες τιμές θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου μετά το ΤΧΣ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε στις 265 μονάδες με πτώση 3,40% και ο 20άρης 1,28%, στις 268 μονάδες. Απομακρυσμένοι από την στήριξη των 300 μονάδων... Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που έφτασε μέχρι τα χαμηλά των 701 μονάδων, έκλεισε στις 703,94 μονάδες και απώλειες 0,74%.
Η άποψη που επικρατεί στο Χ.Α. είναι ότι τυχόν διάσπαση των 700 μονάδων θα οδηγήσει το Χ.Α. σε νέα χαμηλά 20ετίας, ενώ η βεραχυπρόθεσμη τάση θα έχει “τσακίσει”.
Η αγορά ανησυχεί για τους όρους του ΤΧΣ, το οποίο “μπλοκάρει” και την διεξαγωγή των εκλογών. Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει το κεφάλαιο της αναχρηματοδότησης των τραπεζών οι εκλογές δεν θα γίνουν, όπως εκτιμούν παράγοντες του Χ.Α. κι αυτό διότι οι ξένοι θέλουν να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το κλίμα την Τετάρτη ήταν ιδιαίτερα άσχημο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα απογοητευτικά σστοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη και τον 'ακριβό' δανεισμό της Ισπανίας, που άντλησε 2,6 δισ. ευρώ.
Πτώση 7,61% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, 7,39% της Eurobank, στα 0,80 και 0,5010 ευρώ αντίστοιχα. Απώλειες 6,32% για τη μετοχή της Eθνικής, στο 1,63 ευρώ και 1,96% για την Πειραιώς, στα 25 λεπτά. Στο “κόκκινο” έκλεισαν και οι εφεδρείες της αγοράς, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, στα 3,24, 6,88 και 3,03 ευρώ αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, ισχυρή αντίδραση κατέγραψε η Κύπρου που θεωρείται από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές της KBW, Jumbo, MIG, Mυτιληναίος, Τιτάν και Ελλάκτωρ. Κέρδη κατέγραψαν ακόμα, από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, Πλαστικά Κρήτης, Eurodrip και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.
Wall
Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την πορεία της κρίσης χρέους μεταδίδεται και στη Wall, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Ο δείκτης Dow Jones κινείται με τριψήφιες απώλειες 119 μονάδων ή σχεδόν 1% στις 13.080 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,88% στις 1.401 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,01% χαμηλότερα στις 3.082 μονάδες.
Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed χθες διέψευσε όσους ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανοιχτή σε νέο κύκλο παροχής ρευστότητας και ανέκοψε τις ριψοκίνδυνες επενδυτικές διαθέσεις, που έχουν ωθήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πολυετή υψηλά.
Τα αμερικανικά ταμπλό έχουν "κοκκινήσει" ενώ για κάθε μία μετοχή που ανεβαίνει έξι κινούνται σε πτωτικό έδαφος.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,39% στις 5.757 μονάδες, ο DAX 2,07% στις 6.837 μονάδες, ενώ ο CAC 1,6% στις 3.352 μονάδες.
Το επενδυτικό συναίσθημα έχουν παγώσει τα αποτελέσματα της ισπανικής δημοπρασίας ομολόγων και τα απογοητευτικά μάκρο. Ειδικότερα,η Ισπανία έδωσε επιτόκιο 4,319%, έναντι 3,376% σε προηγούμενη δημοπρασία, για να αντλήσει 973 εκατ. ευρώ από την διάθεση ομολόγου λήξεως 2016 και επιτόκιο 2,890%, έναντι 2,440%, για να αντλήσει 1,1 δις ευρώ από ομόλογο λήξεως 2015.
Η χώρα δανείστηκε επίσης 489 εκατ. ευρώ από την διάθεση ομολόγου που λήγει το 2020 δίνοντας επιτόκιο 5,338% έναντι 5,156%.
Στα μάκρο, νέα συρρίκνωση που καταγράφηκε στον ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης κατά τον Μάρτιο, ενώ μειωμένες αιφνίδια ήταν και οι λιανικές πωλήσεις.
Σταθερά στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην συνεδρίαση της Τετάρτης παρά τις πιέσεις της Γερμανίας για άμεσο τερματισμό των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης. Κι αυτό γιατί η ανάκαμψη της ευρωζώνης κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι ενώ μάλιστα ενισχύονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Ισπανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr