Κλείσιμο στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου για τον γενικό δείκτη την Τρίτη. Επίσης, από τις 21 Μαρτίου η αγορά βρίσκεται υπό πίεση, με τις απώλειες στις τράπεζες να ξεπερνούν το 30%, ενώ από την ημερομηνία εκείνη μόνο μία μέρα έκλεισε η αγορά με κέρδη, στις 23 Μαρτίου.
Η τάση έχει αλλάξει πλέον και είναι κάτι περισσότερο από πτωτική, από τη στιγμή μάλιστα που το ξεκίνημα της Τρίτης κατά το οποίο ο δείκτης βρέθηκε στα ψηλά ημέρας, δηλαδή στις 727 μονάδες, αποδείχθηκε “πυροτέχνημα”.
Οι πωλητές εκμεταλλεύτηκαν τις λίγο καλύτερες αποτιμήσεις, εγκλωβίζοντας ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα εκείνους που αποφάσισαν να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο και στη συνέχεια βγήκαν να πουλήσουν. Οι πωλητές εστιάστηκαν στις τράπεζες, αλλά και σε μιά σειρά από μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν. Alpha και Εθνική έκλεισαν με νέες απώλειες, στα 0,8670 και 1,74 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πιέσεις βγήκαν στην Coca Cola που πλέον διαπραγματεύεται στα 13,86 ευρώ, χάνοντας τα 14, πτώση περίπου κατά 2% για τον ΟΠΑΠ και άνω του 2,5% υποχώρησαν Marfin Popular, MIG και Βιοχάλκο.
Κέρδη για τον ΟΤΕ 3,28%, με κλείσιμο στα 3,15 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά, η μετοχή βρέθγηκε στα όρια των 3 ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα άρεσαν στην αγορά, η οποία πλέον περιλαμβάνεται στη buy list εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών. Κέρδη 2,66% για τη Eurobank, 1,75% για τα ΕΛΠΕ, καθώς φαίνεται ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Θετικό ήταν το πρόσημο για την Πειραιώς, με κλέίσιμο στα 0,2550 ευρώ, τη ΔΕΗ, τον Τιτάνα και την Κύπρου.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,62%, στις 709,20 μονάδες, επίπεδα τα οποία προβληματίζουν τους χρηματιστές. Κι αυτό γιατί στο παραμικρό άσχημο νέο, ο δείκτης θα βρεθεί πιο κάτω κι ενδεχομένως να προσεγγίσει νέα χαμηλά εικοσαετίας.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Τρίτη, κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το Χ.Α. είναι ήδη τραυματισμένο από τις μεγάλες ζημιές που έγραψαν οι εισηγμένες το 2011, οι οποίες ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 25 δισ. ευρώ μετά τις δημοσιεύσεις των τραπεζών.
Wall
Θολώνουν την εικόνα τα μάκρο και οι πολιτικές εξελίξεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Νευρικότητα και αβεβαιότητα στην αγορά της Ευρώπης και της Wall Street.
Νευρικότητα επικρατεί στην αμερικανική αγορά, καθώς τις αρχικές απώλειες τις έχουν διαδεχτεί προσπάθειες για αγορές, μετά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία των βιομηχανικών παραγγελιών.
Πιο συγεκριμένα ο δείκτης Dow υποχωρεί μόλις 0,04% στις 13.258 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,15% και στις 3.124 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.417 μονάδες και στο -0,11%
Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε το Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε στις 67,4 μονάδες το Μάρτιο από 63,1 μονάδες το Φεβρουάριο.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,3% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Ευρώπη
Με απώλειες διαμορφώνονται αυτή την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από περιορισμένο ρίσκο και επιφυλακτικές κινήσεις.
Στο Λονδίνο ο FTSE χάνει 0,18% στις 5.864 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,65% στις 3.441 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,20% στις 7.043 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται ότι επιδεινώνεται, όπως παρατηρεί στο μεσημεριανό της σχόλιο η FXCM. Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει το χρέος στο 79,8% του ΑΕΠ το 2012 από το 68% πέρυσι, με τον υπουργό Οικονομικών να αποδίδει την αύξηση του χρέους στην απουσία ενός προγράμματος ανάπτυξης τη στιγμή που η χώρα εφαρμόζει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Στην Πορτογαλία, έκθεση της ΕΕ και της ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα σκαρφαλώσει στο 115% του ΑΕΠ το 2013, ενώ επισημαίνει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσουν οι πορτογαλικές τράπεζες εντός του 2012.
Παράλληλα, ρευστοποιήσεις σημειώνονται σε επιμέρους χαρτιά μετά το χθεσινό ράλι του Stoxx κατά 1,5%.Στις φαρμακευτικές, που όπως προαναφέρθηκε σημειώνουν κέρδη λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στον κλάδο, η Novo Nordisk σημειώνει κέρδη 2,4% μετά και από την αναβάθμιση της από τη Merill Lynch, ενώ οι GlaxoSmithKline, AstraZeneca και Bayer ακολουθούν με κέρδη πάνω από 1% .Την ίδια στιγμή, η πετρελαϊκή Total σημειώνει κέρδη 0,5% συνεχίζοντας την ανάκαμψη μετά τις πρόσφατες απώλειες λόγω της διαρροής κοντά στο Αμπερντίν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr