Η κρίση στην ευρωζώνη φαίνεται ότι δεν "έχει στρίψει στη γωνία" όπως ανέμεναν οι Ευρωπαίοι με την ολοκλήρωση του PSI, με τις αγορές να αντιδρούν νευρικά και σπασμωδικά στην προοπτική να κλιμακωθεί εκ νέου, αν και οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύνη στα τελευταία λεπτά της ευρωπαϊκής συνεδρίασης.
Wall
Με κέρδη τελικά έκλεισε η Wall, παρά το αρνητικό άνοιγμα, ακολουθώνταςτην το γύρισμα των ευρωαγορών. Παρά το γεγονός ότι αγορές αντέδρασαν θετικά, οι επενδυτές είχαν την ανησυχία στον απόηχο αφενός της διαφαινόμενης κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, και αφετέρου της απόρριψης της πρότασης εξαγοράς που έκανε η Coty στην Avon.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow διαμορφώθηκε στις13.264 μονάδες με κέρδη 0,40%, ο Nasdaq βρέθηκε στο +0,91% και στις 3.120 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,74% στις 1.419 μονάδες.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η απόρριψη της πρότασης επιθετικής εξαγοράς της εταιρείας καλλυντικών Avon Products που προχώρησε η Coty. Η πρόταση της Coty διαμορφώθηκε στα 23,25 δολ. ανά μετοχή, ή περίπου σε 10 δισ. δολ., τίμημα που περιέχει premium σχεδόν 20% σε σχέση με το κλείσιμο την Παρασκευής των 19,36 δολ. στην Wall Street.
Τις ρευστοποιήσεις "κρατά" η ισχυρή ανάκαμψη που εμφανίστηκε στην παραγωγή της Κίνας, σύμφωνα με τον PMI, που ενισχύθηκε στο 53,1 τον Μάρτιο από 51 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 11 μηνών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η Κίνα θα αποφύγει τον κίνδυνο «ανώμαλης προσγείωσης».
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αφού υποχώρησαν 1,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 808,86 δισ. δολ..
Από την άλλη μεριά, βελτίωση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος το Μάρτιο, με τον δείκτη ISM να φτάνει στις 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 52,4 μονάδες το Φεβρουάριο.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών όμως υποχώρησε στις 54,5 μονάδες το Μάρτιο από 54,9 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης της παραγωγής έφτασε στις 58,3 μονάδες από 55,3 μονάδες.
Αθήνα
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24/1 έκλεισε τη Δευτέρα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. και σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησαν κατά κράτος οι πωλητές. Οι συναλλαγές ήταν και πάλι χαμηλές, στα 32 εκατ. ευρώ και χωρίς καμία διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.
Οι επενδυτές έχουν μία πρώτη εικόνα για τις αποτιμήσεις των μετοχών μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης, απότα οποία προκύπτουν ζημιές 7,3 δισ. ευρώ. Το “δράμα” αναμένεται να κορυφωθεί στις 20 Απριλίου, ημερομηνία που οι τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του 2011, με όλες τις ζημιές ενσωματωμένες. Αυτοί είναι οι λόγοι, μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα βεβαίως, που ο γενικός δείκτης κινείται σε άσχημα τεχνικά επίπεδα.
Σύμφωνα με την αγορά, από τη στιγμή που διασπάστηκαν προς τα κάτω οι 720 μονάδες, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση χαμηλότερα από τις 700 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 8,14% και ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,09%, στις 713,66 μονάδες. Ακόμα και οι “βοήθειες” της αγοράς, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και η Motor Oil, “πρόδωσαν” την τάση, αναφέρουν χαρακτηριστικά χρηματιστές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 14,33%, στα 0,2510 ευρώ και όγκο 4,086 εκατ. τεμαχίων.
Πτώση 14,31% για την Eurobank, στα 0,5270 ευρώ και 3,350 εκατ. τεμάχια. Πτώση 11,15% για την Alpha, στα 0,8690 ευρώ και 4,952 εκατ. τεμάχια και κατά 8,335 υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής. Κλείσιμο στα όρια των 3 ευρώ για τον ΟΤΕ, που μένει να φανείαύριο αν τα 3 ευρώ αποτελούν στήριξη ή όχι, κατά 3,03% υποχώρησε η μετοχή του ΟΠΑΠ και λιγότερο κατά 1,19%, στα 3,31 ευρώ υποχώρησε η ΔΕΗ. Από τον 20άρη, με κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo.
Αποτελέσματα
Στα ως τώρα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται 7 τράπεζες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέχρι τις 20 Απριλίου και μερικές ακόμα ζημιογόνες εταιρείες και επομένως η τελική εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη με τις τελικές ζημιές να ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα €25 δις.
-Συνολικά οι εταιρείες που έκλεισαν έτος στις 31/12/2011 εμφάνισαν ζημιές 7,43 δις ευρώ έναντι ζημιών 1,78 δις ευρώ για το 2010. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών θεωρούμε ότι οι συνολικές ζημιές θα ξεπεράσουν τα 25 δις ευρώ λόγω λογιστικών διαγραφών από τα ελληνικά ομόλογα και λόγω αυξημένων επισφαλειών, νούμερο πρωτοφανές που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον.
Ανακεφαλαιοποίηση
Έως τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί η σχετική ανακοίνωση που θα ρυθμίζει τις εκκρεμείς λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής, με τις λεπτομέρειες της απόφασης ασχολείται συγκεκριμένη επιτροπή με τραπεζικά στελέχη και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι συζητούν μία σειρά τεχνικών, πλην όμως, ουσιαστικών θεμάτων. σήμερα το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής το 10%, όμως, οι δύο πλευρές. διαπραγματεύονται για το αν θα αυξηθεί στο 12% ή στο 15%.
Η λογική των τροϊκανών είναι ότι ήρθε η ώρα «οι μέτοχοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν επιτέλους και αυτοί με τη σειρά τους τις τράπεζες στις οποίες μετέχουν», υπονοώντας ότι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό... Σημειωτέον, δε, ότι οι τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μεγάλων τραπεζών έχουν γίνει εδώ και 3 με 4 χρόνια...
Το ότι ήρθε η στιγμή να συμβάλουν και οι ίδιοι οι μέτοχοι για την επιβίωση του οίκου τους, το έχουν συνειδητοποιήσει για καλά οι τραπεζίτες, που μάλιστα διεκδικούν μεγάλα περιθώρια συμμετοχής στο μετέπειτα διάστημα της πρώτης αύξησης κεφαλαίου. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να σημειωθεί ότι κατ' αρχήν, αφού οι τράπεζες συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα δρομολογηθούν, θα έχουν τη δυνατότητα σε μία τριετία περίπου, να αποκτήσουν κι άλλα πακέτα μετοχών από το υπόλοιπο, το πλειοψηφικό ποσοστό που θα έχει αποκτήσει το ΤΧΣ, γλυτώνοντας έτσι και τις κρατικοποιήσεις και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Με βάση τα σημερινά - υπό αναθεώρηση - δεδομένα, αν οι μέτοχοι καλύψουν το 10% μίας αύξησης κεφαλαίου, το 90% το αποκτά το ΤΧΣ το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του όπου θέλει, σε ένα διάστημα 3-5 ετών, αν οι τράπεζες δεν επαναγοράσουν κατά το ισόποσο τουλάχιστον που απέκτησαν στην αύξηση, τις μετοχές τους.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η απαίτηση των τραπεζών, να έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν πολλαπλάσιο του ελάχιστου ισόποσου ποσοστού τους, κατά 4 και πέντε φορές, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ανατραπεί επί τα χείρω η μετοχική σύνθεση. Οι συζητήσεις που εκ πρώτης φαίνονται τεχνικές, αυτές τις λεπτομέρειες αφορούν, ποσοστά και πολλαπλάσια αυτών...
«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι μία διαδικασία τεχνικού χαρακτήρα» διευκρινίζουν οι τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης και οι παράμετροι που θα προκριθούν θα καθορίσουν πρακτικά εάν θα μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας από ιδιωτικές τράπεζες με κριτήρια διαφάνειας και επαγγελματισμού, ή θα υπάρξει μία υποτροπή προς τον φαύλο κύκλο του κρατισμού, που υπήρξε από τις βασικές αιτίες εκδήλωσης της κρίσης που ζει σήμερα η Ελλάδα».
Η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών υπηρετεί, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, το δημόσιο συμφέρον. Οι τράπεζες, αμέσως μετά την αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους βάσης, καλούνται να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στην επαναδιαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας ιδιαίτερα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από την κρίση και ανάταξης της οικονομίας. Η ανταπόκρισή τους σε αυτήν την πρόκληση θα υπονομευόταν εξ αρχής από μία ενδεχόμενη σχέση εξάρτησης από το κράτος. Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αποτελεί βασική παράμετρο που εγγυάται τη μελλοντική υγιή και διαφανή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Έτσι, διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των φορολογουμένων, αφού κάθε ευρώ που θα τοποθετήσουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις κεφαλαίου είναι ένα ευρώ που δεν θα χρειαστεί να εισφέρει ο επίσημος τομέας. Επίσης, όσο υψηλότερη είναι η αξία των τραπεζών τόσο λιγότερη θα είναι η διαφορά που θα προκύψει εις βάρος των φορολογουμένων, ως επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.
Ευρώπη
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά την έντονη μεταβλητότητα νωρίτερα, το νέο τρίμηνο οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μεταλλευτικές και φαρμακευτικές να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε κέρδη 1,85% στις 5.875 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 1,14% στις 3.463 μονάδες, ενώ κατά 1,58% κατέγραψε άνοδο ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 7.057 μονάδες.
Στο προσκήνιο παραμένει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, τα κεφάλαια του οποίου με απόφαση των ευρωπαίων αυξήθηκαν στα 800 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η δήλωση του συμβούλου της Μέρκελ, Π. Μπόφινγκερ ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το καλοκαίρι, δημιούργησε νέες ανησυχίες για το μέλλον της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, παραμένουν οι αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα του ESM να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους έως τα μέσα του 2013. Πάντως, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμβάλλει με επιπλέον κεφάλαια.
Οι Roche και Novartis σημείωσε κέρδη κοντά στο 1%, ενώ τα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα στηρίζουν τις μεταλλευτικές, με τις Kazakhmys και Rio Tinto να ενισχύονται πάνω από 2%. Παράλληλα, η Total ανακάμπτει από τις απώλειες που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα λόγω της διαρροής στη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 2%.
Την τιμητική τους είχαν σήμερα τα στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως (Κίνα, Ευρωζώνη, Βρετανία), δίνοντας ώθηση στην ανάληψη ρίσκου κατά τις πρωινές ώρες, παρατηρεί στο μεσημεριανό της σχόλιο αγοράς η FXCM.
Στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης, όπως και στη Γερμανία (παρά τη μικρή άνοδο του δείκτη). Την ίδια στιγμή η ανεργία στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε στο 10,8% από το 10,7% το Φεβρουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr