Η κρίση στην ευρωζώνη φαίνεται ότι δεν "έχει στρίψει στη γωνία" όπως ανέμεναν οι Ευρωπαίοι με την ολοκλήρωση του PSI, με τις αγορές να αντιδρούν νευρικά και σπασμωδικά στην προοπτική να κλιμακωθεί εκ νέου
Wall
Με απώλειες ξεκίνησε η Wall σήμερα, στον απόηχο αφενός της διαφαινόμενης κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, και αφετέρου της απόρριψης της πρότασης εξαγοράς που έκανε η Coty στην Avon.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow διαμορφώνεται στις 13.176 μονάδες με απώλειες 0,28%, ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,26% και στις 3.083 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί 0,17% στις 1.406 μονάδες.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η απόρριψη της πρότασης επιθετικής εξαγοράς της εταιρείας καλλυντικών Avon Products που προχώρησε η Coty. Η πρόταση της Coty διαμορφώθηκε στα 23,25 δολ. ανά μετοχή, ή περίπου σε 10 δισ. δολ., τίμημα που περιέχει premium σχεδόν 20% σε σχέση με το κλείσιμο την Παρασκευής των 19,36 δολ. στην Wall Street.
Τις ρευστοποιήσεις "κρατά" η ισχυρή ανάκαμψη που εμφανίστηκε στην παραγωγή της Κίνας, σύμφωνα με τον PMI, που ενισχύθηκε στο 53,1 τον Μάρτιο από 51 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 11 μηνών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η Κίνα θα αποφύγει τον κίνδυνο «ανώμαλης προσγείωσης».
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αφού υποχώρησαν 1,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 808,86 δισ. δολ..
Από την άλλη μεριά, βελτίωση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος το Μάρτιο, με τον δείκτη ISM να φτάνει στις 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 52,4 μονάδες το Φεβρουάριο.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών όμως υποχώρησε στις 54,5 μονάδες το Μάρτιο από 54,9 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης της παραγωγής έφτασε στις 58,3 μονάδες από 55,3 μονάδες.
Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα υποδέχτηκαν το νέο τρίμηνο οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μεταλλευτικές και φαρμακευτικές να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στο Λονδίνο ο FTSE σημειώνει κέρδη 0,12% στις 5.775 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,39% στις 3.411 μονάδες, ενώ κατά 0,04% υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 6.945 μονάδες.
Στο προσκήνιο παραμένει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, τα κεφάλαια του οποίου με απόφαση των ευρωπαίων αυξήθηκαν στα 800 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η δήλωση του συμβούλου της Μέρκελ, Π. Μπόφινγκερ ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το καλοκαίρι, δημιούργησε νέες ανησυχίες για το μέλλον της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, παραμένουν οι αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα του ESM να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους έως τα μέσα του 2013. Πάντως, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμβάλλει με επιπλέον κεφάλαια.
Οι Roche και Novartis σημειώνουν κέρδη κοντά στο 1%, ενώ τα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα στηρίζουν τις μεταλλευτικές, με τις Kazakhmys και Rio Tinto να ενισχύονται πάνω από 2%. Παράλληλα, η Total ανακάμπτει από τις απώλειες που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα λόγω της διαρροής στη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 2%.
Την τιμητική τους είχαν σήμερα τα στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως (Κίνα, Ευρωζώνη, Βρετανία), δίνοντας ώθηση στην ανάληψη ρίσκου κατά τις πρωινές ώρες, παρατηρεί στο μεσημεριανό της σχόλιο αγοράς η FXCM.
Στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης, όπως και στη Γερμανία (παρά τη μικρή άνοδο του δείκτη). Την ίδια στιγμή η ανεργία στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε στο 10,8% από το 10,7% το Φεβρουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr