Όπως και χθες, έτσι και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ είναι αυτή που καθηλώνει την αγορά παρασύροντας σε πτωτική τροχιά και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου της ενέργειας.
Ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται πια σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με τις απώλειες να πλησιάζουν το 1,5%, στις 725 μονάδες. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, κοντά στα 10 εκατ. ευρώ και όλα μοιάζουν... δύσκολα.
Δύσκολα, διότι η αγορά προεξοφλεί αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δύσκολα γιατί φοβάται ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραταθεί μετά τις εκλογές, δύσκολα διότι η ανάκαμψη μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 κατά τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήνμο, δύσκολα διότι οι επενδυτές, ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν αυξάνουν το ρίσκο τους στο Χ.Α., δύσκολα διότι ενόψει εκλογών οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν, δύσκολα διότι οι ξένοι έχουν αμφιβολίες ότι δεν θα τα καταφέρουμε.
Με εξαίρεση τα χλιαρά κέρδη της Alpha, που πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το 1 ευρώ, οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη υποχωρούν. Πτώση 3,5% για τη ΔΕΗ, στα 3,30 ευρώ και ιστορικό χαμηλό στα 3,15 ευρώ, 2,835 υποχωρεί ο Μυτιληναλίος, παρά τα θεαματικά αποτελέσματα, 2,44% η Ελλάκτωρ, 2,285 τα Folli Follie, 2% o ΟTE, 1,93% ο Τιτάν, 1,5% η Βιοχάλκο.
Hπιότερες είναι οι απώλειες στις τράπεζες, με την Εθνική να κινείται στα όρια των 2 ευρώ, στα 0,2980 υποχωρεί η Πειραιώς και στα 0,61 ευρώ η μετοχή της Eurobank.
Αγορές
Αισιόδοξα κλείνουν λογαριασμό για το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι ευρωαγορές, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους των τελευταίων ημερών με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα εμπορεύματα.
Με κέρδη αντιδρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στην δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ για συμφωνία των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για ενίσχυση της «δύναμης πυρός» της Ευρωζώνης στα 800 δισ. ευρώ περίπου, σε αντιστοιχία με όσα είχε προαναγγείλει ο χθες ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω το μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM), 200 δισ. ευρώ που ήδη υπάρχουν μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF), 53 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων, καθώς και εναπομεινάντων κεφαλαίων ύψους 49 δισ. ευρώ από την πρώτη βοήθεια για την κρίση (EFSM). Οι ευρωαγορές κλείνουν αισιόδοξα λογαριασμό για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους των τελευταίων ημερών με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα εμπορεύματα.
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα και η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Ισπανία, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι προσωπικές δαπάνες/προσωπικό εισόδημα καθώς και ο δείκτης εμπιστοσύνης Michigan, αναφέρει στο μεσημεριανό της σχόλιο αγοράς η FXCM. Όπως σημειώνει ο αναλυτής του DailyFX, Ilya Spivak, οι traders θα αναζητήσουν την πηγή της αναμενόμενης αύξησης στις προσωπικές δαπάνες. Μια αύξηση στις δαπάνες δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιή κατανάλωση, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η απόσταση ανάμεσα στο εισόδημα και τις δαπάνες βρίσκεται στα 2,3 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών τους σε βαθμό που έχουμε να δούμε από την ύφεση του 2008. Την ίδια στιγμή ο δείκτης Michigan αναμένεται να σημειώσει την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο. Με βάση τα παραπάνω είναι πιθανό να επιστρέψει η αποστροφή ρίσκου.
Kέρδη στο μεταξύ σημειώνουν οι γαλλικές τράπεζες με τις Credit Agricole και BNP Paribas να κερδίζουν κατά 2,06% και 1,2% αντίστοιχα, άνοδος και για τις γερμανικές τράπεζες, με την Commerzbank να κερδίζει πάνω από 2%. Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας τον τραπεζικό κλάδο οι αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler και BMW κερδίζουν κατά 2,57% κατά 3,45% αντίστοιχα.
Κέρδη και για τις μεταλλευτικές, με τις Kazakhmys, Vedanta, και Rio Tinto να κερδίζουν πάνω από 2%.
Επιμέρους ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η Vestas Wind Systems, που σημειώνει άλμα 4% μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε buy από την UBS, ενώ η Total συνεχίζει και σήμερα την καθοδική πορεία της, μετά την διαρροή στο Αμπερντίν, χάνοντας 0,5% αν και η UBS θεωρεί υπερβολική την καθοδική αντίδραση της μετοχής.
Στο Λονδίνο ο FTSE κερδίζει 0,65% στις 5.779 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 1,35% ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 1,06%.
Σήμερα ανακοινώθηκε η εκτίμηση για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη για πτώση 2,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στο 2,5%. Μπορεί ο πληθωρισμός να μην υποχώρησε στα αναμενόμενα επίπεδα, ωστόσο, η μέτρηση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το ευρώ σημείωσε μικρή πτώση έναντι του δολαρίου.
Ευρώ
Το ευρώ ενισχύθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με αντικείμενο την επέκταση του ευρωπαϊκού «τείχους προστασίας».Δεν κατάφερε όμως να κρατηθεί πάνω από το 1,3370 και επομένως παραμένει εντός του εβδομαδιαίου εύρους διαπραγμάτευσης.
Ασία
Νωρίτερα, μεικτά ήταν τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές. Τόκυο και Χονγκ Κονγκ ανέκαμψαν ενδοσυνεδρίακα περιορίζοντας τις απωλειες τους, ενώ στην Κίνα οι δείκτες ανέκαμψαν μερικώς από τις πρόσφατες απώλειες.
Ο Hang Seng υποχώρησε 0,26%, ο Nikkei έχασε 0,31%, οι δείκτες σε Σεούλ και Σύδνεϋ παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι, ενώ κέρδη σημείωσε η Σαγκάη κατά 0,5%.
Συνολικά στο τρίμηνο ο Hang Seng κέρδισε 11,1%, η Σαγκάη 2,8%, κέρδη-ρεκόρ 19,2% για τον Nikkei, κατά 10,3% ενισχύθηκε ο Kospi στη Σεούλ, ενώ τέλος κατά 7,1% ενισχύθηκε ο αυστραλιανός S&P.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr