Απώλειες στις δύο όχθες του Ατλαντικού φέρνει η διαφαινόμενη κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης για ακόμη μία φορά, εν όψει του Eurogroup του Σαββατοκύριακου και των ελληνικών εκλογών
Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές, καθώς η αρχική νευρικότητα όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεπεραστεί αλλά μετατράπηκε σε ένα άμεσο κύμα ρευστοποιήσεων. Οι φόβοι ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου κόντρα στη λιτότητα, σε συνδυασμό με τις γερμανικές ήξεις αφίξεις σχετικά με τον ESM, επιδείνωσαν το κλίμα στις αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 1,03% στις 5.809 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 1,14% στις 3.430 μονάδες, ενώ απώλειες κατά 1,13% στις 6.999 μονάδες σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Παράλληλα, οι αγορές φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις ροές κεφαλαίων στο κλείσιμο του μήνα και του τριμήνου. Οι κινήσεις είναι νωθρές και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου περιορισμένη. Αυτό οφείλεται και στις ανησυχίες γύρω από την Ισπανία, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί κάποια μορφής βοήθεια έως το τέλος του 2012. Ακόμα ο Buiter ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας αλλά λήψης πιο δραστικών μέτρων, ενώ τόνισε ότι η Ισπανία δεν διαθέτει τους πόρους αναχρηματοδότησης του τραπεζικού της κλάδου.
Βαρίδια αποτέλεσαν ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της Total, που υποχωρεί 7% λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για τη διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Αμπερντίν της Σκωτίας, ενώ κατά 1% υποχώρησε η Nestle λόγω της υποβάθμισης της σε neutral από buy από τη UBS.
Wall
Με απώλειες κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες, μετά μάλιστα και την μικρότερη του αναμενομένου αύξηση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,71% στις 13.104 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,84% στις 3.094 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.400 μονάδες και στο -0,88%.
Η συνεχιζόμενη απροθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την ενίσχυση των πόρων του ESM πέραν των 500 δισ. ευρώ, τασσόμενη υπέρ μιας προσωρινής μόνο αύξησής του στα 750 δισ. ευρώ (μέσω της παράλληλης εφαρμογής ESM και EFSF) ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υλοποίηση των σχεδίων ενίσχυσης των πόρων του ΔΝΤ.
Κατά τους αξιωματούχους αυτούς, είναι αναγκαία η ενίσχυση των πόρων των μηχανισμών στήριξης στο 1 τρις ευρώ.
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επίσπευσης της καταβολής της συνεισφοράς των μεριδίων των ευρωπαϊκών κρατών στον ESM επανέφερε, νωρίτερα σήμερα, στο προσκήνιο η Γερμανία.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 211,77 δισ. δολ., με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο 3%. Στον κλάδο των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 3,9% έπειτα από πτώση 5,3% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,6% έπειτα από πτώση 3% τον προηγούμενο μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr