Από τις 8 Μαρτίου έχει σταθεροποιηθεί η αγορά στα επίπεδα των 770 μονάδων. Λίγο πάνω, λίγο κάτω από τα επίπεδα αυτά, η αγορά φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει βάση, χωρίς όμως, να έχουν τη δυνατότητα οι επενδυτές να “μαντέψουν” την επόμενη κίνηση του δείκτη.
Κι αυτό, διότι η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα, η παράταση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, η ασάφεια ως προς το PSI, η δεύτερη φάση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να “χαλαρώσουν”. Η αγορά απαιτεί εγρήγορση και οι όποιες κινήσεις, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, απαιτούν προσοχή.
Στις τράπεζες παρατηρείται αδυναμία, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 2,5%, Marfin Popular 1,46%, Εθνική και Πειραιώς από 0,8%, αμετάβλητη στο 1,34 η Alpha, ενώ ανοδικά συνεχίζει για δεύτερη μέρα η Κύπρου, αλλά με μικρά κέρδη μόλις 1,2%.
Κατά τα άλλα, ισχυρή είναι η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, κατά 3,65%, αφού τα αποτελέσματα, αν και μειωμένα κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς, κέρδη και πάλι για την Motor Oil, στα 6,22 ευρώ, μετά τα καλά αποτελέσματα του '11. Πάνω από 1% ενισχύονται ΔΕΗ, Folli Follie, ΕΛΠΕ και Τιτάν. Οι συναλλαγές είναι απελπιστικά χαμηλές, μόλις στα 7,6 εκατ. ευρώ.
Ευρώπη
Απώλειες σημειώνουν και σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές οδεύοντας ολοταχώς να κλείσουν όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας πτωτικά. Από τις διεθνείς αγορές απουσιάζουν οι καταλύτες και παραμένουν στο επίκεντρο τα σύννεφα γύρω από τις αναπτυσσόμενες αγορές και την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό παρασύρει τράπεζες,μεταλλευτικές και πετρελαϊκές σε απώλειες, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.. Αντίβαρο αλλά και ο τηλεποικωνιανιακός κλάδος, με ώθηση από την BT Group η οποία αντιδρά με άνοδο 6% στην συμφωνία για μείωση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού της προγράμματος κατά 6,5 δισ. δολ.
Απώλειες 0,23% στις 5.832 μονάδες στο Λονδίνο για τον FTSE, κατά 0,57% υποχωρεί ο CAC στο Παρίσι στις 3.453 μονάδες ενώ απώλειες 0,32% στις 6.959 μονάδες σημειώνει και ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Ασία
Νωρίτερα, νέες απώλειες σημείωσαν οι ασιατικές αγορές, εν μέσω νέων ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και την κινεζική οικονομία. Από την βουτιά δε γλίτωσε ούτε ο Nikkei, πάρα το ισχυρό γιεν μετά τις προβλέψεις της Goldman Sachs ότι το αμερικάνικο νόμισμα θα υποχωρήσει 4,5% στα 79 γιέν, εξαιτίας "μιας πιθανής αντιστροφής των πρόσφατων αρνητικών συνθηκών για το γιεν", ανέφερε η GS. "Τα εποχιακά υποδείγματα δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ανέλπιστη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας το Φεβρουάριο στηρίζει την εκτίμηση μας" ανέφερε ο αναλυτής της GS Tomas Stopler σύμφωνα με το Bloomberg. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, oι επενδυτές πρέπει να κλείσουν την συναλλαγή όταν το δολάριο πλησιάσει τα 84,50 γιέν.
Ο Nikkei στο Τόκυο υποχώρησε κατά 1,14%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,11%, απώλειες 1,10% και για τη Σαγκάη, ενώ αντίσταση ένδειξαν ο αυστραλιανός S&P και ο Kospi στη Σεούλ που υποχώρησαν οριακά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr