Όπισθεν ολοταχώς για τις τράπεζες και το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 733,89 μονάδες και με απώλειες 2,45%, ενώ βαριές απώλειες υπέστη ο τραπεζικός κλάδος που υποχώρησε κατά 7,3%.
Οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. ανησυχούν για την εικόνα των τραπεζών μετά το PSI και το πόρισμα της Blackrock που κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Η εικόνα, σύμφωνα με την αγορά αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Μαρτίου, οπότε και οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 4ου 3μήνου 2011, αλλά και το σύνολο της περασμένης χρήσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι οι τιμές τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και κατά πόσο οι Έλληνες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν πάλι.
Οι ζημιές υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ και οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη του κοντά στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ για να μη χάσουν τα πιστωτικά ιδρύματα τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, οι επαφές της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τις 23 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση των τιμών την Δευτέρα έγινε αμέσως μετά το PSI και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της χώρας, αλλά και με το πιστωτικό γεγονός διαπιστωμένο. Κάτι που σημαίνει ότι τα CDS, θα πρέπει να πληρωθούν.
Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. και γι' αυτό οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα 50,1 εκατ. ευρώ. Πτώση πάνω από 12% για την Alpha και το Τ.Τ., σχεδόν κατά 11% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,98 ευρώ, λίγο πάνω από 9% η Πειραιώς και 8,37% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,30 ευρώ. Το άσχημο κλίμα πέρασε στη πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, αφού από τις απώλειες, έστω και οριακά δεν ξέφυγε ούτε η Coca Cola, με κλείσιμο στα 13,91 ευρώ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, στα 3,22 ευρώ και λίγο πριν βρεθεί πάλι σε ιστορικά χαμηλά, Marfin Popular, ΕΛΠΕ και MIG.
Αγορές
Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι πιέσεις και η νευρικότητα στη Wall, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα του τι θα συμβεί με την πληρωμή των CDS, αφού περίπου το ήμισυ εξ αυτών έχει εκδοθεί από αμερικανικές τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow κερδίζει 0,17% στις 12.944 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,29% στις 2.980 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,13% στις 1.369 μονάδες.
Συνεχίζεται η νωθρή συνεδρίαση και στην Ευρώπη, καθώς οι κινήσεις είναι λιγοστές και η ανάληψη ρίσκου είναι περιορισμένη από τους επενδυτές. Οι επενδυτές πατάνε σε terra incognita μετά την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος για πρώτη φορά σε χώρα του ευρώ. Το ποσό που διακυβεύεται δεν είναι υψηλό, αλλά οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις 19 Μαρίου.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,08% στις 5.883 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,16% στις 3.482 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,19% στις 6.893 μονάδες.
Παράλληλα, στο προσκήνιο συνεχίζουν να βρίσκονται οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, η οποία σημείωσε τον Φεβρουάριο το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα τα τελευταία 12 χρόνια. Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται τόσο ο τραπεζικός όσο και ο ενεργειακός κλάδος.
Η Rio Tinto χάνει 0,7%, η Vedanta υποχωρεί πάνω από 2,5%, η Royal Dutch Shell υποχωρεί πάνω από 1,5% στο Λονδίνο. Απώλειες 0,77% για την Total στο Παρίσι, ενώ η GDF Suez χάνει 1,85% μετά την υποβάθμιση της σε neutral από την BNP Paribas.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. Αντικείμενο προς διαπραγμάτευση αποτελεί, πάντως, το ύψος των δόσεων και ο χρόνος που θα δίνονται, καθώς η Αθήνα επιζητά να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δόσεις για το 2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr