Μάλλον μουδιασμένα υποδέχθηκε η αγορά τη συμφωνία για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε λογικά πλαίσια, περίπου κατά 1,3%, στις 814 μονάδες, με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, εξαιτίας του μεγαλύτερου των προβλεπομένων κούρεμα, το οποίο προσεγγίζει σε πραγματικές τιμές το 74%.
Από εκεί και πέρα οι χρηματιστές εξηγούν ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα δύσκολο πρόγραμμα, που οι μεν κυβερνήσεις αναλαμβάνουν το χρέος και η Ελλάδα, χωρίς κανένα “σχέδιο Μάρσαλ” καλείται φέτος, το 2013 και το 2014 να αποδείξει ότι μπορεί να βασιστεί στα δικά της πόδια.
Αν το καταφέρει αυτό, εξηγούν οι άνθρωποι της αγοράς, τότε πολύ πιο σύντομα από το 2020, η χώρα μπορεί ν' ανοίξει πανιά για τις αγορές. Μέχρι να γίνει αυτό, από αύριο κιόλας και μάλιστα για διάστημα 15 – 20 ημερών, η χώρα αναμένει το selective deafault από τους ξένους οίκους, δηλαδή μία χρεοκοπία “στα χαρτιά” και μέσα στο ευρώ, χωρίς να αλλάξει κάτι στη ζωή μας.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλές έως μέτριες, κοντά στα 33 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αφενός οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αφετέρου παραμένουν στις θέσεις τους.
Οι τράπεζες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Πτώση 7,6% για την Πειραιώς, 6,08% για την Alpha, 5,5% για το Τ.Τ., 55 για την ΕΤΕ, 5,38% για την Marfin Popular και 4,44% για τη μετοχή της Eurobank. Ξεχωρίζουν από τον 20άρη, αλλά με περιορισμένα κέρδη, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Αγορές
Απώλειες σημειώνουν στο άνοιγμα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές την επαύριο της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στο ότι η συμφωνία ήταν προεξοφλημένη . Οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται βάσει του κανόνα που λέει πως «αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός», ενώ επεξεργάζονται παράλληλα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά και τις εφιαλτικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το "worst case scenario" για την Ελλάδα.
Ο FTSE στο Λονδίνο χάνει 0,37% στις 5.923 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι χάνει 0,48% στις 3.456 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,43% στις 6.919 μονάδες.
Μεικτές ήταν οι τάσεις και ασιατικές αγορές νωρίτερα, καθώς η αντίδραση στη συμφωνία για την Ελλάδα μετριάστηκε από το γεγονός ότι αυτή είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Παράλληλα μετά από ένα σημαντικό ράλι εξαγωγικών blue chips τη Δευτέρα ακολούθησε το profit taking.
Ο Nikkei στο Τόκυο έχασε 0,2%, ο Kospi στη Σεούλ έκλεισε με μικρές μεταβολές στο -0,03%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,25%, ο αυστραλιανός S&P κέρδισε 0,83%,ενώ ο κινέζικος Shanghai κέρδισε 0,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr