Κέρδη πάνω από 20% σημειώνει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από τα χαμηλά των 623 μονάδων (σ.σ. στις 11/1), πάνω από 80% ενισχύονται οι τράπεζες, οι οποίες συνέχισαν και την Παρασκευή ανοδικά, με εξαίρεση την ΕΤΕ και 5,29% η αγορά στο σύνολό της στην εβδομάδα. Αυτός είναι ο απολογισμός του τελευταίου πενθήμερου στο Χ.Α., αν και οι επενδυτές έσπευσαν να πάρουν μέρος από τα κερδισμένα των τελευταίων ημερών. Οι ανησυχίες παραμένουν. Αν και το PSI, όπως όλα δείχνουν θα έχει αίσιο τέλος, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το νέο μνημόνιο, για το οποίο, οι αναλυτές φοβούνται κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα γράφονται στον Τύπο θέλει να αποφύγει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και μείωση των συντάξεων, τη στιγμή που η τρόικα θέτει τα ζητήματα αυτά, όπως και τις απολύσεις στο Δημόσιο ως προαπαιτούμενα προκειμένου να πληρώσουμε το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Δηλαδή, για να μη χρεοκοπήσουμε. Ήδη, εις εκ των αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου διεμήνυσε ότι δεν ψηφίζει τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, λέγοντας ότι τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός και οι ξένοι και οι New York Times θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει...
Το καλό νέο της ημέρας αφορούσε τις τράπεζες και στην ουσία ήταν ο μοναδικός λόγος που συνέβαλε στην άνοδο του κλάδου για δωδέκατη μέρα και με κέρδη άνω του 3%: Ότι η αναχρηματοδότηση του τραπεζικού κλάδου θα γίνει με την έκδοση κοινών άνευ ψήφου μετοχών, αλλά και προνομιούχων, που σημαίνει ότι οι τράπεζες “καταστατικά' θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Πάνω από 13,6% ενισχύθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, στα 0,65 ευρώ και 15,1 εκατ. τεμάχια, 11,86% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,50 ευρώ, 5,5% η μετοχή της Marfin Popular με 11,11 εκατ. τεμάχια, 5,5% η Eurobank, στα 0,80 ευρώ και 8 εκατ. τεμάχια και 3,54% η μετοχή της Alpha, στο 1,17 ευρώ και εμφανή σημάδια κόπωσης, διακινώντας περισσότερα από 18 εκατ. τεμάχια. Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε η ΕΤΕ, που υποχώρησε κατά 3,3%, στα 2,33 ευρώ και συναλλαγές 15 εκατ. τεμαχίων. Πωλητές βγήκαν στην Coca Cola, τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ, την MIG με απώλειες άνω του 6%, πτώση άνω του 5% για ΔΕΗ και Folli Follie και κατά 4,8% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ. Ως προς τις κεφαλαιοποιήσεις κάτω από τα 5 δισ. ευρώ βρέθηκε η Coca Cola και στα 2,2 δισ. ευρώ η μετοχή της Εθνικής. Οι συναλλαγές ήταν μεγάλες και την Παρασκευή, στα 119,6 εκατ. ευρώ.
Aγορές
Χωρίς προσανατολισμό κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, καταγράφοντας μεικτά πρόσημα στο ταμπλό της Wall Street, ύστερα από την ανακοίνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ και των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford.
Αν και τα μάκρο στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, κατέδειξαν αύξηση, ωστόσο απογοήτευσαν τους αναλυτές, καθώς ήταν υπό των εκτιμήσεων τους.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της Ford, τα οποία αν και ανέδειξαν άλμα κερδών, ωστόσο ήταν κατώτερα των προσδοκιών των οικονομολόγων.
Αναλυτικότερα, στη Wall, απώλειες 0,34% στις 12.690 μονάδες για τo Dow, πτώση κατά 0,15% στις 1.316 μονάδες και τέλος, άνοδος της τάξεως του 0,08% στις 2.807 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου 1-1/2 έτους «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8%, έναντι ανόδου 1,8% που είχε σημειώσει το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Παρ' όλα αυτά, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 3%.
Σε επιχειρηματικό μέτωπο, εκτίναξη κερδών ανακοίνωσε η Ford Motor Co. για το δ΄ τρίμηνο λόγω έκτακτων στοιχείων, ενώ τα λειτουργικά κέρδη δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 13,62 δισ. δολ. ή 3,40 δολ. ανά μετοχή από 190 εκατ. δολ. ή 5 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν 20 cents ανά μετοχή από 30 cents.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 34,6 δισ. δολ. από 32,5 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας στα 25 cents ανά μετοχή με έσοδα 32,61 δισ. δολ.
Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μεικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαικά ταμπλό, καθώς οι σημαντικότερες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή η συμφωνία για το ελληνικό "κούρεμα" αναμένονται το απόγευμα ή το αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν.Ζητούμενο των αγορών είναι άλλωστε η αποφυγή δυσμενέστερων εξελίξεων για το πορτογαλικό χρέος,καθώς τα πορτογαλικά spreads και CDS σκαρφαλώνουν σήμερα σε υψηλό Ευρωζώνης, ενώ ανάσα έδωσε για άλλη μία φορά η ιταλική δημοπρασία ύψους 11 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμου χρέους που εξελίχθηκε υπερικανοποιητικά.
Απώλειες σημειώνονται στο Παρίσι με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο μετά τις υποβαθμίσεις των Credit Agricole και BNP Paribas από την JPMorgan. Οι εν λόγω τράπεζες σημειώνουν μάλιστα απώλειες άνω του 3% στην αγορά του Παρισίου. Απώλειες την ίδια στιγμή σημειώνουν οι μεταλλευτικές, απόρροια των μέτριων μακροοικονομικών στοιχείων που αφορούν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οδήγησαν χθες τη Wall σε διόρθωση.
Απώλειες 0,41% σημειώνει ο FTSE στο Λονδίνο στις 5.772 μονάδες, κατά 0,5% υποχωρεί ο CAC στο Παρίσι στις 3.346 μονάδες, ενώ κέρδη 0,09% στις 6.546 μονάδες σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr