Oλοκληρώθηκε σήμερα η πέμπτη ανοδική συνεδρίαση με τον γενικό δείκτη να τερματίζει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο εβδομάδες, στις 656,52 μονάδες και με κέρδη 1,07%. Παρά το γεγονός ότι η αγορά πέρασε ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό πρόσημο, η αντίδραση ήταν αποτέλεσμα του θετικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από τα καλύτερα στοιχεία των αναμενομένων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας κατά το 4ο τρίμηνο του 2011.
Επίσης, την αντίδραση, τόσο στις ευρωπαίκές αγορές, όσο και στη Wall τροφοδοτούν τα καλά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών, τα οποία όμως, δεν ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.
Από την άλλη, σε ότι αφορά στην Ελλάδα οι πληροφορίες που έρχονται από την εξέλιξη του PSI είναι αντικρουόμενες, αφού η μία άποψη θέλει τους ιδιώτες ομολογιούχους να μη συζητούν επιτόκιο χαμηλότερο του 4% και την τρόικα να πιέζει για χαμηλότερο επιτόκιο, ακόμα και κάτω από 3%, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες. Για την Τετάρτη πάντως, έχει προγραμματιστεί επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με το IIF και τον εκπρόσωπό του κ. Τσαρλς Νταλάρα.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν σχετικά μεγαλύτερες από τη Δεηυτέρα και διαμορφώθηκαν στα 26,8 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι βγήκαν μέσα στη συνεδρίαση πωλητές. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη πάνω από 2% και ο FTSE 20 πάνω από 1%.
Πάνω από 4% ενισχύθηκαν Marfin Popular και Βιοχάλκο πάνω από 3%, Μυτιληναίος, Τ.Τ. και Εθνική, ενώ καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για το θετικό πρόσημο της αγοράς ήταν τα κέρδη της Coca Cola, που έκλεισε στα 13,6 ευρώ, ενώ έφτασε να υποχωρεί στα 13,49 ευρώ. Περιορισμένη πάντως, ήταν η αντίδραση σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Πτώση στα 3,15 ευρώ για τη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον για μετοχές της περιφέρειας αφού δεκαπέντε μετοχές έκλεισαν με κέρδη πάνω από 10%, μεταξύ των οποίων Axon, Aστέρας Βουλιαγμένης (με κεφαλαιοποίηση μόλις 250 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Wall - Eυρώπη
Mε τους traders να επιστρέφουν στις θέσεις τους και με τις μετοχές των Wells Fargo και Citigroup να συσσωρεύουν όλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, υψηλή κερδοφορία σημειώνεται στις σημερινές συναλλαγές του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, καθώς ώθηση στους δείκτες δίνουν τα θετικά μάκρο στοιχεία τόσο για την κινέζικη οικονομία όσο για τον αμερικάνικο μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, στη Wall, άνοδος 0,91% στις 12.534 μονάδες για τον Dow Jones, κέρδη της τάξεως του 0,94% στις 1.304 μονάδες για τον S&P 500 και 1,06% στις 2.739 μονάδες για τον Nasdaq.
Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της Citigroup η οποία φτάνει στο -6%, ενώ καλύτερη είναι η αντίδραση της Wells Fargo η οποία κερδίζει +1,5%, μετά την αύξηση μεν, αλλά μικρότερη του αναμενομένου, στην κερδοφορία του δ' 3μηνου.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 13,48 μονάδες από τις 8,19 μονάδες τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Federal Reserve Bank, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 11 μονάδες.
Ο δείκτης των παραγγελιών σημείωσε στις 13,7 μονάδες από τις 5,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αποστολών ενισχύθηκε στις 21,69 μονάδες από τις 20,06. Ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στις 12,09 μονάδες από τις 2,33 μονάδες.
Από το μέτωπο των αμερικάνικων αποτελεσμάτων, κέρδη και έσοδα κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών παρουσίασε στο τέταρτο τρίμηνο η Citigroup.
Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολ ή 0,38 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών ύψους 1,13 δισ. δολ ή 43 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 17,3 δισ. δολάρια, έναντι 18,4 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, καταγράφοντας πτώση 7%. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 0,54 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 18,6 δισ. δολαρίων.
Κατά 20% αυξήθηκαν τα κέρδη τηςWells Fargo στο τέταρτο τρίμηνο στα 3,89 δισ. δολ., ή 73 σεντς ανά μετοχή, από 3,2 δισ. δολ., ή 61 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4% στα 20,61 δισ. δολ. από 21,49 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 72 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ποσού 20,01 δισ. δολ.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 3,89% από 4,16%, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν τόκο μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. δολ. στα 26 δισ. δολ.
Την ίδια στιγμή, σε ανοδικό έδαφος κινούνται και οι ευρωπαικοί δείκτες, στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων για την κινέζικη ανάπτυξη, αλλά και της ανάκαμψης - ρεκόρ που σημείωσε ο γερμανικός δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος.
Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο δ' τρίμηνο, παρόλο που μετά τις κινήσεις σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής περιορίστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα στο 8,9%
Αναλυτές επισημαίνουν πως η εν λόγω αισιοδοξία πηγάζει από την εκτίμηση πως εν τέλει θα αποφευχθεί μία απότομη επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας που θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς όπως φαίνεται οι επιδράσεις της ευρωπαϊκή κρίσης στην κινέζικη ανάπτυξη είναι μικρότερες αντίστοιχα από την αμερικανική οικονομική κρίση του 2008.
Παράλληλα, ήταν η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο -21,6 από -53,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν σαφώς μικρότερη βελτίωση στο -50. Οι αναλυτές του ινστιτούτου επισημαίνουν πως αυτή η μεγάλη βελτίωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται η γερμανική οικονομία να σταθεροποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, ο FTSE κερδίζει 0,49% στις 5.685 μονάδες, ο CAC σημειώνει κέρδη 1,08% στις 3.260 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σκαρφαλώνει λίγο πάνω από 1,5% στις 6.321 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr