Κέρδη βγαίνουν στις τράπεζες του Χ.Α., αφού τα νέα που έρχονται από την Ευρώπη είναι ελπιδοφόρα για τον κλάδο. Εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ για την επόμενη τριετία και ταυτόχρονα, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται λύση στο ελληνικό PSI. Πέρα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ανακάμπτουν και οι ελληνικές για μία ακόμα συνεδρίαση, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στις 668 μονάδες, αλλά σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 7,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 5% για το Τ.Τ., 4,96% για την Marfin Popular, 4,44% για την Πειραιώς, 4,52% για την Κύπρου, 3,44% για την Alpha, 3,80% για την Eθνική και 4% για την Eurobank. Το καλό κλίμα έχει περάσει και στις υπόλοιπες μετοχές. Ενδεικτικά ο 20άρης ανακάμπτει με κέρδη 2%. Κέρδη 3,5% για τον Μυτιληναίο, 3,67% για την Ελλάκτωρ, 2,91% για τη ΔΕΗ, σε μία κίνηση επιστροφής προς τα 4 ευρώ, 2,245 για τα ΕΛΠΕ και αδυναμία για την Motor Oil που ενισχύεται μόλις κατά 1,41% και εμφανή τα σημάδια συσσώρευσης, στην περιοχή 5,50 – 5,7 ευρώ, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, λέγεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές, τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος του PSI δηλαδή, για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν να υπάγονται στο Βρετανικό Δίκαιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, την Παρασκευή οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν σε αντικατάσταση των παλιών θα ενταχθούν στο βρετανικό δίκαιο. Θα αποτελούν δηλαδή ομόλογα υψηλής διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο. Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό ήταν ένα από τα κύρια που είχαν θέσει οι πιστωτές προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, κατέληξαν ως προς τις διασφαλίσεις . Τόσο τα 70 δισ. ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν από το Δημόσιο σε αντικατάσταση των εκδόσεων που θα "κουρευτούν" όσο και τα 30 δισ. που θα προσφέρει ως εγγυήσεις ο EFSF θα ακριβώς το ίδιο νομικό status. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μειώσει εκ νέου την καινούργια έκδοση των ομολόγων. Το σημαντικότερο ζήτημα που μένει ανοικτό και μένει να συζητηθεί την τρέχουσα εβδομάδα και πριν από τα Χριστούγεννα, είναι το ύψος του επιτοκίου για τα νέα ομόλογα. Οι τραπεζίτες ζητούσαν κοντά στο 6%. Αυτά τα πρώτα σημάδια προόδου είναι και αυτά που αναπτερώνουν το ηθικό των επενδυτών στις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις που απομένουν.
Τα καλά νέα που ήρθαν από το εξωτερικό αναφέρονται την επιτυχία δανεισμού χθες της Ισπανίας, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό όταν στην Ελλάδα η δημοπρασία εντόκων έγινε σχετικά με ακριβότερο επιτόκιο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.
Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πάντως, ότι «η υποχώρηση της αγοράς, ακόμα και με μικρούς
τζίρους, στο τέλος του έτους σε χαμηλά 19 ετών είναι αντιπροσωπευτική του που βρίσκεται η επενδυτική ψυχολογία και οι προσδοκίες ανάκαμψης για την εγχώρια αγορά δημιουργώντας αρκετό σκεπτικισμό για την συνέχεια. Οι τεχνικές υποτιμητικές υπερβολές στην διαπραγμάτευση των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών της αγοράς, ήταν ο κανόνας και δημιούργησαν νέα ιστορικά τεχνικά προηγούμενα. Οι επόμενες συνεδριάσεις το πιθανότερο είναι να έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς η αγορά θα παραμείνει σε φάση συσσώρευσης αποκομμένη από την τάση και τις εξελίξεις στο διεθνές πεδίο».
Αγορά
Ράλι στις τράπεζες, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, με τις αγορές να ωθούνται ανοδικά και μάλιστα με το dax στη Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη άνω του 1%. Στο επίκεντρο και οι μετοχές των μεταλλευτικών, με της BHP Billiton να ενισχύεται κατά 1,8%.
Η σημερινή πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρώτη που πραγματοποιείται με ορίζοντα τριών ετών, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των ευρωπαικών δεικτών και τον κυριότερο παράγοντα της εκτόξευσης των τραπεζικών μετοχών στα διεθνή ταμπλό.
Ειδικότερα, άνοδος 0,7% στις 5459 μονάδες για το ftse στο Λονδίνο, αύξηση της τάξεως του 0,8% στις 3080 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, κέρδη 1% για τον dax στη Φρανκφούρτη.
Στις τράπεζες, ράλι 5,3% για τη Lloyds, άνοδος 3,5% για την RBS. Κατά 4,8% ενισχύεται η μετοχή της BNP Paribas και κατά 4% της Credit Agricole. Αύξηση 2,3% για την Societe Generale και από 2,6% για τις Commerzbak και Deutsche Bank.
Ανοδικά για δεύτερη συνεχή μέρα κινήθηκε στις σημερινές πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών αγορών η απόδοση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος. Το ευρώ "αναρριχήθηκε" σε υψηλό μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου, ύστερα από το φθηνό κόστος δανεισμού της χθεσινής ισπανικής δημοπρασίας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο μισό σε σχέση με την περασμένη αντίστοιχη έκδοση.
Ειδικότερα, το ευρώ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,2% στα 1,3114 δολάρια στις πρωινές ασιατικές συναλλαγές έναντι 1,3131 δολάρια όπου έφτασε στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης την Τρίτη. αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου. Έναντι του γεν το κοινό ευρωπαικό νόμισμα κέρδισε κατ'α 0,2% στα 102,05 γεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr