Κατώτερη των αρχικών προσδοκιών ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χ.Α. Ενώ ο γενικός δείκτης είχε ένα δυνατό ξεκίνημα με υψηλό ημέρας τις 676 μονάδες, στη συνέχεια έμεινε από... “καύσιμα” και υποχώρησε είκοσι μονάδες πιο κάτω, για να κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο, μόλις 0,41%, στα επίπεδα ενός όχι και τόσο καλού συμβολισμού, των 666,95 μονάδων...
Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το ενδιαφέρον στράφηκε προς τις τράπεζες, αφού σήμερα ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, όπως της Eurobank και της Alpha.
Γενικότερα, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αφού δεν υπάρχει ακόμα σχεδιασμός ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για το PSI. Σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει με το Χ.Α., κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κι αυτό διότι, οι αγορές γοητεύονται από τα νέα σχέδια του Γαλλογερμανικού άξονα περί δημιουργίας ενός μπλοκ ισχυρών κρατών εντός ευρώ στη Γηραιά Ήπειρο.
Σχέδιο το οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αποκλείουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά μένουν να φανούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, του Δεκεμβρίου, ενώ την Τρίτη το Eurogroup καλείται να αποφασίσει για τη χορήγηση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα. Πωλητές βγήκαν και πάλι στη ΔΕΗ που έκλεισε σε νέα χαμηλά, στα 4,17 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 1,88%. Απώλειες για τα Folli Follie, την Ελλάκτωρ και την Alpha, που έκλεισε στα 0,72 ευρώ, τον Τιτάνα, την Κύπρου και την MIG. Τα μεγαλύτερα κέρδη από τον 20άρη σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς, που ενισχύθηκε πάνω από 7%, στα 0,289 ευρώ και όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων.
Κέρδη 6,27% για το Τ.Τ., στα 0,5760 ευρώ και 5,49% ενισχύθηκε η μετοχή της Εθνικής, στο 1,92 ευρώ. Αντίδραση 4,90% βγήκε στον Μυτιληναίο και 3,14% στη Βιοχάλκο. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και για την ακρίβεια προσέγγισαν τα 40 εκατ. ευρώ, έπειτα από ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αναλυτές θεώρησαν ότι η αντίδραση που βγήκε ενδοσυνεδριακά περισσότερο εγκλώβισε παρά προκάλεσε προσδοκίες.
Aγορές
Με άλμα άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall, στον απόηχο της ευφορίας που δημιούργησαν τα στοιχεία για τα ποσά-ρεκόρ που ξόδεψαν οι Αμερικανοί καταναλωτές το τριήμερο που ακολούθησε τη μέρα των Ευχαριστιών, δίνοντας μία πρώτη ένδειξη ότι το αμερικάνικο λιανεμπόριο θα μείνει τηρουμένων των αναλογιών ανεπηρέαστο από την κρίση κατά την εορταστική περίοδο.
Ο Dow αυτή την ώρα κερδίζει 2,55% στις 11.518 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 3,31% στις 2.522 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 3,06% στις 1.194 μονάδες.
Την ίδια ώρα με ράλι «απαντούν» οι ευρωαγορές στις διεργασίες στην Ευρωζώνη που δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε μία δυναμική πρόταση για την ευρωπαϊκή κρίση, ενώ οι μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας είχαν καλλιεργήσει το έδαφος για τη δυναμική διόρθωση που βιώνουν σήμερα οι αγορές.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως εφόσον το πρόβλημα έχει πλέον φτάσει στην «καρδιά» του πυρήνα της Ευρωζώνης Γερμανία, οι αποφάσεις είναι πλέον θέμα επιβιώσης.Στα σκαριά είναι άλλωστε η γαλλογερμανική πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ «κλεισμένη» θεωρείται η συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, για το πώς θα γίνεται η μόχλευσή των κεφαλαίων του, για το πώς θα παρέχει πιστώσεις στα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης και στο πως θα παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο EFSF θα μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις που θα καλύπτουν το 20% έως 30% των εκδόσεων κρατικού χρέους.
Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει αυτή την ώρα 2,89% στις 5.314 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 4,77% στις 2.993 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη ύψους 4,19% στις 5.732 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δ.Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr