Στάση αναμονής από την αγορά εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε θολά νερά, μόλις στις 757 μονάδες και με οριακή άνοδο.
Οι συναλλαγές είναι υποτονικές αγγίζοντας τα 8 εκατ. ευρώ. Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και βεβαίως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση. Επίσης, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την αυριανή δημοπρασία εντόκων μετά μάλιστα την αλλαγή της κυβέρνησης, ένα κρίσιμο τεστ ως προς τη συμμετοχή των ξένων.
Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος διαπρέπει στο ταμπλό. Μεγάλη είναι η άνοδος για την Marfin Popular και την MIG, με κέρδη άνω του 6% και 5% αντίστοιχα. Εντολές αγορών έχουν βγει πάλι για το Τ.Τ., την Alpha, την Πειραιώς, την Εθνική και λιγότερο την Eurobank, ενώ υπάρχει στροφή και σε μιά σειρά άλλες μετοχές, όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, η Βιοχάλκο, η Motor Oil και η Coca Cola. Απώλειες για τα ΕΛΠΕ, στα 6,33 ευρώ, τα Folli Follie, τον Τιτάνα και την Ελλάκτωρ.
Συσσώρευση στα 5,64 για τη ΔΕΗ και στα 3,70 ευρώ για την Jumbo. Στα “συν” της ημέρας η νέα συμφωνία της MIG, δίδοντας τέρμα στις φήμες περί δημόσιας πρότασης.
Aγορές
Την ικανοποίηση τόσο των αγορών όσο και των traders αντανακλούν τα ευρωπαικά ταμπλό στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας, ύστερα από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στην Ελλάδα και την τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, καθώς και έπειτα από την αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το τιμόνι της ιταλικής κυβέρνησης.
"Πρωταγωνιστές" της σημερινής συνεδρίασης οι ιταλικές μετοχές και οι τραπεζικές, οι οποίες κάνουν "πάρτυ" λόγω της πολιτικής αποκατάστασης σε Ελλάδα και Ιταλία.
Αναλυτικά, στα ταμπλό, ο ftse στο Λονδίνο κινείται ανοδικά κατά 0,35% στις 5.5625 μονάδες, ο cac στο Παρίσι σημειώνει κέρδη της τάξεως του 0,71% στις 3.172 μονάδες και τέλος, ο dax στη Φρανκφούρτη αυξάνεται κατά 0,71% στις 6.100 μονάδες.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, της Bundesbank εκτίμησε τη Δευτέρα ότι το παρόν επίπεδο των ιταλικών επιτοκίων "δεν συνιστά ένα ιδιαίτερο πρόβλημα", μολονότι τούτα αναρριχήθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα στο 7%, καθιστώντας μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας.
"Δεν συνιστά ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα" υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ υπέρ της Ιταλίας.
"Στην Ιταλία έχουμε να κάνουμε με μια οξεία κρίση εμπιστοσύνης και μόνον η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση", σημείωσε ο κ.Βάϊντμαν.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr