Στα ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 10.809 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2,95% στις 2.405 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη κατά 2,25% στις 1.124 μονάδες.
Eστιάζοντας στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Ben Bernanke δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για τη στήριξη της εύθραυστης ανάκαμψης των ΗΠΑ, "βαρίδια" για την οποία αποτελούν η αδύναμη αγορά εργασίας και το χρηματοοικονομικο σοκ που λαμβάνει χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η επισήμανση του επικεφαλής της Fed πως οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ευρωπαϊκή κρίση επιβαρύνουν την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το χρέος της αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τις αγορές. Μάλιστα επισήμανε ότι οι πιέσεις ολοένα και εντείνονται στην αμερικανική οικονομία πλήττοντας την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη.
Απογοήτευση και ανησυχία. Αυτά ήταν τα συναισθήματα των επενδυτών στην Ευρώπη, καθώς για ακόμη μία φορά οι αξιωματούχοι του Eurogroup έφυγαν «άπραγοι» απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους, η οποία όπως φαίνεται έχει μπει σε μία πρωτοφανή δίνη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακύλησαν σε χαμηλό 15 μηνών, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την τραπεζική λαίλαπα που παρατηρήθηκε στα ταμπλό λόγω της υπόθεσης Dexia.
Συγκεριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση της τάξεως του 2,58% στις 4.944 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,61% στις 2.851 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε κατά 2,98% στις 5.217 μονάδες.
"Μαχαίρι" στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας βάζουν GS και S&P.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2012, έναντι 1,2% που έβλεπε πριν, βλέποντας παράλληλα μια «μέτρια ύφεση» στο διάστημα του τέταρτου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012.
Από την πλευρά της η S&P, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 1,1% το 2012, σε σχέση με το 1,5% που ήταν η προηγούμενή εκτίμηση. Για τη Βρετανία, αναμένει ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012, ελαφρώς χαμηλότερα από το 1,8% που αναμέναμε τον Αύγουστο.
Μόνο τρεις τράπεζες στοιχίζουν πάνω από 1 ευρώ!
Συντρίμια στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας, αφού μόνο τρεις τράπεζες στοιχίζουν πάνω από 1 ευρώ, δηλαδή η Εθνική, η Alpha και η Kύπρου. Όλες οι άλλες διαπραγματεύονται έχοντας ως πρώτο ψηφίο το “0”! Ο δε τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο Χ.Α., διαμορφώνεται πια σε επίπεδα δεκαετίας του '80.
Για την ιστορία και μόνο αξίζει να πούμε ότι ότι στις 2 Ιανουαρίου του 1990 ο τραπεζικός δείκτης διαμορφωνόταν στις 470 μονάδες. Ίδια χάλια και για τον γενικό δείκτη, αφού τέτοια επίπεδα έχουν να δουν οι επενδυτές από τον Ιούνιο του 1993! Η αγορά έκλεισε στις 727,05 μονάδες καταγράφοντας τραγικές απώλειες 6,70%. Η κατάσταση, σύμφωνα με την αγορά, έχει ξεφύγει. Το “πρόβλημα' έχει εξαχθεί και στις ΗΠΑ.
Από τη μία ο κίνδυνος κατάρρευσης της Dexia και όποιων άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και από την άλλη τα CDS των Morgan Stanley, Citigroup και Goldman Sachs έχουν απογειωθεί στα υψηλότερα επίπεδα του 2008, που σημαίνει ότι πληρώνουν το μάρμαρο της έκθεσής τους στην Ευρώπη και σε ομόλογα χωρών της Ευρώπης. Κατά τα άλλα, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση στα μέσα Νοεμβρίου είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός.
Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου μετά το Eurogroup, ανησύχησε, παρά καθησύχασε τις αγορές, σχολιάζουν χρηματιστές, που δηλώνουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι αρκετά για να καλύψουν μισθούς και συντάξεις και το χειρότερο, να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το σύστημα έχει μπλοκάρει και πλέον ασκούνται πιέσεις για άμεση επίλυση του θέματος από τους Ευρωπαίους εδώ και τώρα, όπως αξίωσε νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Κάμερον.
Πτώση 18,18% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, με κλείσιμο στα 0,36 ευρώ και με όγκο 3,4 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 15,28% για το Τ.Τ., στα 0,61 ευρώ, 14,12% για την Εθνική, στα 2,19 ευρώ, 9,84% για την Alpha, στο 1,10 ευρώ και 9,41% για την Eurobank, στα 0,77 ευρώ. Το πόσο πολύ έχει στρεβλώσει η εικόνα της αγοράς προκύπτει από τις κεφαλαιοποιήσεις. Η Coca Cola έχει απόσταση από την δεύτερη Εθνική κατά 2,7 δισ. ευρώ!
ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ βρίσκονται πάνω από την τρίτη τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση, την Κύπρου. Η Motor Oil, η Βιοχάλκο και ο Τιτάνας ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση την Alpha! To Jumbo και η Folli Follie ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση της Eurobank και Πειραιώς. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr