Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε και το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2011 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,69%, στις 784 μονάδες, έπειτα από τις ανακοινώσεις πως η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στους στόχους του ελλείμματος και για φέτος, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν οι στόχοι και για το 2012. Οι συναλλαγές είναι πενιχρές, μόλις 5,7 εκατ. ευρώ, αλλά η διάθεση των επενδυτών εμφανής. Ρευστοποιήσεις. Με εξαίρεση τον Ελλάκτωρα, έπειτα από τη συμφωνία με το Κατάρ για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, που ενισχύεται κατά 10%, οι τράπεζες δέχονται νέο κύμα πιέσεων.
Ταυτόχρονα, η οσμή θερμού επεισοδίου στην Κύπρο με αφορμή τις έρευνες για το πετρέλαιο οδηγεί σε πτώση 5,5% την Marfin Popular και 1,7% την Κύπρου. Πτώση 5,38% για την Eurobank, στα 0,88 ευρώ, 4,51% για την Alpha, στο 1,27 ευρώ, 4% η Εθνική, στα 2,64 ευρώ και 4,265 η Πειραιώς, στα 0,45 ευρώ. Το άσχημο κλίμα έχει περάσει ακόμα σε Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ.
Αγορές
Επιμένουν πτωτικά τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με βαρίδι τις τράπεζες μετά και την επισημοποίηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής αποτυχίας να "πιάσει" το στόχο του ελλείμματος για φέτος, αλλά και τους εντεινόμενους ψίθυρους για μεγαλύτερο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, που θα τεθούν επί τάπητος και στο σημερινό Eurogroup.
Στο μεταξύ δημοσιεύματα όπως αυτό των κυριακάτικων Times καλλιεργούν σενάρια κρατικοποίησης της βελγικής Dexia βάζοντας σπίθες πανικού στις αγορές, ενώ την ανησυχία επέτεινε και το "καμπανάκι" που χτύπησε η Moody's.
Ο αγγλικός FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα στο -1,66% και τις 5.043 μονάδες, ο γαλλικός CAC χάνει 2,02% υποχωρώντας στις 2.922 μονάδες ενώ στις 5.384 μονάδες βουλιάζει ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,14%.
Στον τραπεζικό κλάδο, που σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, η Societe Generale και η BNP Paribas υποχωρούν 6%, η Commerzbank 6,5%, η ING χάνει 5,3% ενώ η Barclays 6,6%.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φήμες πως μπροστά στο φάσμα της κρατικοποίησης της τράπεζας Γάλλοι και Βέλγοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για να συζητήσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα και έχει σημαντική έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Σημαντική πτώση και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη βαυαρική BMW στο -6,4%.
Τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταδεικνύει και η αναρρίχηση του μηχανισμού αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ σε υψηλά έτους.
Οι τράπεζες κατέθεσαν την Παρασκευή 199,639 δισ. ευρώ στο μηχανισμό καταθέσεων με επιτόκιο 0,75%, το υψηλότερο ποσό από τον Ιούλιο του 2010.
Η χρήση του μηχανισμού τείνει να αυξάνεται όταν οι τράπεζες φοβούνται να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συναλλαγές με αποτέλεσμα να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα στο ασφαλέστερο μέρος παρά το χαμηλό επιτόκιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, περαιτέρω λεπτομέρειες και αναφορές για τη ρευστότητα ενδέχεται να ζητήσει η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα Fed από τις ευρωπαικές τράπεζες, δεδομένης της εξάπλωσης της ευρωπαικής κρίσης χρέους στις ΗΠΑ.
Αν και εκπρόσωπος της τράπεζας δεν θέλησε να σχολιάσει, ερωτηθείς σχετικά, σύμφωνα με το Bloomberg, πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα, τόνισαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ανεπίσημες συνομιλίες με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες αναφορικά με τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων, οι οποίες ενδέχεται να καλύπτουν θέματα παθητικού όπως είναι τα swaps ξένου συναλλάγματος και τα CDS. Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου οκταμήνου κοντά στο 1,33 υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τις αγορές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup αργότερα εντός της ημέρας, ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα.
Σταύρος Χαρίτος
[email protected]
Δημήτρης Κώτσος
[email protected]