O Dow υποχώρησε κατά 1,82% στις 10.943 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 2,48% στις 2.419 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 2,29% στις 1.133 μονάδες.
Μία σειρά από ανησυχητικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία επιδείνωσαν σήμερα τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές, ενώ μαίνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που αναγκάζει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σε αλλεπάλληλα ραντεβού, πρώτα στις 17 Οκτωβρίου (ΕΕ) και μία μέρα αργότερα (ευρωζώνη) με κεντρικό θέμα, τι άλλο, την κρίση του ευρώ και της Ελλάδας.
Μόνο η αύξηση των πόρων του EFSF δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει στο κλίμα στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με αποτέλεσμα η τριμηνιαία διαμόρφωσή τους να είναι η χειρότερη μετά το τέλος του 2008, την ώρα που διαχέονται οι φόβοι των επενδυτών ότι επιβραδύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,32% στις 5.128 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 1,51% στις 2.982 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 2,44% στις 5.502 μονάδες.
Ενδεικτικά, ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE300 έφθασε στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου μόλις στις 918 μονάδες, πέφτοντας σήμερα σε ποσοστό 1,6%. Όμως το τρίμηνο που ολοκληρώνεται οι απώλειες του ίδιου δείκτη αγγίζουν το 17,7%, κάτι που δεν είχε συμβεί μετά το τέλος του 2008.
Νέος γύρος μηνύσεων έλαβε χώρα για την Bank of America (για την οποία πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο) και την JP Morgan. Οι ενάγοντες φέρονται να είναι επενδυτές που αναζητούν τρόπο να αναπληρώσουν της απώλειές τους, της τάξεως των 4.5 δις δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια, στοχοποιώντας τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
"Μεταξύ του 2005 και 2007 αγοράσαμε σχεδόν 2,4 δις δολάρια σε ενυπήθηκους τίτλους στεγαστικών δανείων (RMBS) από τη JP Morgan και 1,6 δις δολάρια από τη Bank of America σε παραπλανητικά δάνεια", επισημαίνει η ιρλανδική επενδυτική Sealink Funding.
Στο μεταξύ, ένας άλλος ενάγων, η γερμανική Landesbank Baden-Wurttemberg ισχυρίζεται τα ανάλογα, θέτοντας μήνυση στη JP Morgan, για απώλεις 500 δις δολαρίων σε RMBS.
Οι ενάγοντες ζητούν την αποζημείωσή τους και την παραδειγματική τιμωρία των ιδρυματών.
Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις σημειώσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός έφτασε απρόσμενα στο 3% δένοντας τα χέρια της ΕΚΤ η οποία φημολογείται πως εξετάζει μείωση των επιτοκίων. Την ίδια ώρα ένας κρίσιμος δείκτης για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενώ ανεπαίσθητα αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες.
X.A.: Βουτιά 43,53% από την αρχή του χρόνου
Πτώση 43,53% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την αρχή του χρόνου, δηλαδή στο 9μηνο. Οι απώλειες είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν με όλη τη σπέκουλα που αφορά στο αν θα χρεοκοπήσει ή όχι η Ελλάδα.
Για τις 18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα καθορίσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και βεβαίως θα ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνέδεσαν νωρίτερα τις εκτιμήσεις της τρόικα με το πρόγραμμα PSI. Δηλαδή, αν οι προβλέψεις της τρόικα είναι δυσοίωνες για την Ελλάδα, σημαίνει ότι το haircut, μέσω του PSI για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες θα είναι μεγαλύτερο.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ανοιχτά. Δηλαδή, είναι ανοιχτό το πόσες ζημιές θα εγγράψουν, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάτω του δείκτη 8%, αν μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και βεβαίως, αν αυτές κρατικοποιηθούν. Τα εφιαλτικά αυτά σενάρια έχουν υπ' όψιν του οι ξένοι επενδυτές και διαρκώς βρίσκονται πωλητές, ενώ η απροθυμία για αγορές είναι έκδηλη.
Την Παρασκευή τελευταία μέρα του τρίτου τριμήνου κι ενώ παραδοσιακά οι εισηγμένες προέβαιναν σε πακέτα για λογιστική τακτοποίηση των αποτιμήσεων τους στο ταμπλό, σημειώθηκαν μόνο 971 χιλιάδες ευρώ, με τον συνολικό τζίρο να θυμίζει λίγο πριν την αργία του Δεκαπενταύγουστου, στα 38,5 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είναι ότι η αγορά “μαζεύτηκε” στο κλείσιμο από τα χαμηλά των 785 μονάδων, κλείνοντας με απώλειες 0,52%, στις 798,42 μονάδες. Εντολές αγορών βγήκαν στον ΟΠΑΠ, αν και δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη, κλείνοντας τελικά στα 7,60 και με άνοδο 0,66%.
Εντολές αγορών βγήκαν και στα άλλα κρατικόχαρτα, την ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 7,39%, τον ΟΛΠ 2,50%, ΟΛΘ 1,81% και ΕΥΑΘ. Θετικό πρόσημο για τον Φουρλή, τον Σαράντη, το Πλαίσιο, την ΜΕΤΚΑ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, που ενισχύθηκε πάνω από 5%.
Ίδια γεύση για τις τράπεζες, με την Alpha να υποχωρεί 3,62%, στο 1,33 ευρώ, 3,13% η Eurobank, στα 0,93 ευρώ, ενώ στο 0,73% περιορίστηκαν οι απώλειες της ΕΤΕ, στα 2,75 ευρώ. Αμετάβλητη στα 0,47 η Πειραιώς. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά ενισχύθηκε οριακά, μόλις κατά 0,06%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr