Ο Dow ενισχύθηκε 1,30% και τις 11.154 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο -0,43% και τις 2.481 μονάδες ενώ ο S&P κέρδισε 0,81% στις 1.160 μονάδες.
Δεν ακολούθησε το χρηματιστήριο την άνοδο των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, αφού την ώρα που επικρατούσε ευφορία στους επενδυτές εξαιτίας της Bunderstag στην επέκταση του EFSF, οι Λονδρέζοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την πραγματική αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων.
Ο αγγλικός FTSE έχασε 0,40% στις 5.197 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε κέρδη 1,07% στις 3.028 μονάδες, ενώ ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,10% στις 5.640 μονάδες.
H Commerzbank κατέγραψε κέρδη 2,7%, ενώ η Deutsche Bank σημείωσε μικρότερη άνοδο στο 0,8%. Οι γαλλικές τράπεζες πάλι έτρεξαν και σήμερα ένα μίνι-ράλι με την BNP Paribas να κλείνει στο +3,5%, την Credit Agricole 4% ενώ στο +1.8% βρέθηκε η SocGen.
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πρόκληση για την Γερμανίδα Καγκελάριο Αngela Merkel μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από έξι χρόνια, 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 κατά, ενώ 3 απείχαν.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Merkel, Peter Altmaier, είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς να χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 315 βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού ενέκριναν το νομοσχέδιο, περισσότεροι από όσους αναμένονταν.
Η Κομισιόν χαιρέτισε την επικύρωση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Στο 1,3% αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι πρότερης εκτίμησης για αύξηση 1%, όπως προκύπτει από τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 1,2%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάπτυξη του ΑΕΠ οφείλεται στην ενίσχυση των κατασκευαστικών δαπανών και την ταχύτερη ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών.
X.A.: Επιστροφή στη μιζέρια
Στα όρια των 800 μονάδων έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., καταγράφοντας απώλειες 0,91%, σε μία συνεδρίαση που οι αγοραστές προτίμησαν να απέχουν. Κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τις συναλλαγές των 39 εκατ. ευρώ, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Σήμερα, έπειτα από τρεις εβδομάδες επέστρεψε η τρόικα. Η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο αναβλήθηκε λόγω κατάληψης του κτιρίου του υπουργείου στην Πλατεία Συντάγματος από υπαλλήλους που αντιδρούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Μαζί με το υπουργείο Οικονομικών κατέβασαν ρολά άλλα τρία υπουργεία. Η συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει μυστικά σε άλλο χώρο, πιαθανώς στο κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα. Σα να μην έφτανε αυτή η “θερμή' υποδοχή στην τρόικα, έρχονται οι παλινωδίες της κυβέρνησης και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες Βενιζέλου – Οικονόμου.
Η κυβέρνηση εκεί που επρόκειτο να αποφασίσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, μετέθεσε τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις να ληφθούν σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Κυριακή. Οι αποδείξεις πάνε πίσω έναν χρόνο. Η εικόνα διάλυσης, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν αρέσει στους ξένους, που εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντι στην Ελλάδα.
Πτώση πάνω από 4% για την Πειραιώς, 3,15% για την ΕΤΕ, στα 2,77 ευρώ και όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων, 2,82% υποχώρησε η Alpha, στο 1,38 ευρώ και 2,04% η Eurobank, στα 0,96 ευρώ. Την αγορά “κράτησαν” η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ που έκλεισαν με κέρδη 3,58%, 1,91% και 0,94% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον υπήρξε όμως και για μια σειρά από άλλες μετοχές που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπως ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΠ, προφανώς λόγω του γερμανικού σχεδίου “Εύρηκα”. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. πάντως, ήταν υποτονικές, αφού δεν άγγιξαν καν τα 40 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr