Ο γενικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 800 μονάδες, αφού τελικά βρίσκεται λύση, ικανή να περιορίσει τις πιθανότητες haircut. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες με την Alpha Bank, από το 1,23 να διαπραγματεύεται στο 1,34, η Eurobank από τα 0,87 στα 0,94 ευρώ, το Τ.Τ. από το 0,74 στο 0,79. Στα 2,76 από τα χαμηλά των 2,63 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές 2,870 εκατ. τεμαχίων.
Η αλλαγή του κλίματος περνάει και στις υπόλοιπες μετοχές. Εντολές αγορών βγαίνουν στον Μυτιληναίο, με το χαρτί στα 3,40 ευρώ, τη Βιοχάλκο που πέρασε τα 33,30 ευρώ, τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και την Coca Cola. Οι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι, ενώ ενθαρρυντικό παράλληλα, είναι το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει και πιάνει δουλειά την Πέμπτη, ενώ συγκαλείται και έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 32,5 εκατ. ευρώ.
Αγορές
Στα πράσινα άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall Street εν μέσω προσδοκιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μετά τα νέα ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, η ενίσχυση του EFSF πέρασε από τις «Συμπληγάδες» του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ο Dow κερδίζει 0,71% στις 11.270 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 0,43% στις 2.558 μονάδες ενώ ο S&P σημειώνει κέρδη 0,37% στις 1.180 μονάδες.
Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται αυτή την ώρα στις ευρωαγορές, καθώς μετά το χθεσινό "μπαμ" ανόδου της τάξεως του 4% οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.
Ο αγγλικός FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 0,74% στις 5.255 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 0,44% στις 3.010 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη παραμένει αμετάβλητος στις 5.628 μονάδες.
Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση του EFSF, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Με την φινλανδική έγκριση, ο αριθμός των κρατών μελών της ευρωζώνης που έχουν επικυρώσει τον μηχανισμό ανέρχεται στις εννέα και πιο συγκεκριμένα οι Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία.
«Χαμηλού ρίσκου» θεωρούν τη σημερινή ημέρα οι αναλυτές κρίνοντας από το γεγονός ότι οι κλάδοι που έχουν κέρδη είναι οι χαμηλού επενδυτικού κινδύνου.
Από την άλλη, οι τράπεζες κινούνται ελαφρά χαμηλότερα από το χθεσινό “πικ” καθώς η γερμανική επιμονή κατά της ενίσχυσης του EFSF δημιουργεί ανησυχίες.
Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχωρούν 1,3% ενώ η Barclays σημειώνει απώλειες 1,5%. Οι «πονεμένες» γαλλικές τράπεζες από την άλλη σκαρφαλώνουν με πρώτο βιολί τη BNP Paribas που κερδίζει 2%. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα αισιόδοξος πως η ΕΚΤ θα κάνει “ότι χρειαστεί” για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.
Την ίδια ώρα, σε στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ευρωπη για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος.
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, δήλωσε πως επτά χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- ζητούν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να σηκώσουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο βάρος, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση.
Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr