Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο γενικός δείκτης στο -0,15% και τις 783 μονάδες, αναμένοντας πλέον τις επίσημες δηλώσεις από τη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 0,58%.
Σε αντίθεση με την πρωινή εικόνα, ο τραπεζικός κλάδος δίνει το στίγμα πλέον της πτώσης, με την ΕΤΕ να χάνει 0,3% στα 2,57 ευρώ, ενώ η Eurobank υποχωρεί 3,41% στα 0,85 ευρώ, η Κύπρου βρίσκεται στο -0,85% και στα 1,17 ευρώ. Αντίθετα, τα «προσχήματα» κρατά η Alpha Bank στα 1,21 ευρώ με κέρδη πάνω από 1,7%, ενώ η Πειραιώς προσπαθεί να σταθεί σε θετικό έδαφος.
Τα σήματα για το αν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα της δώσουν την έκτη δόση και θα ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα ψήγματα ελπίδας που εμφανίστηκαν με τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα την Τετάρτη, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο έλεγχος κανονικά, γεγονός που θα δώσει και το πράσινο φως για την έκτη δόση, επισκιάστηκαν από την επανάληψη των δραματικών εκκλήσεων για νέα μέτρα από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο.
Eυρωαγορές
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με τον cac να ενισχύεται άνω του 3,5% εκτυλίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι αγορές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε εύφορο έδαφος, με τις τράπεζες να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της υψηλής κερδοφορίας που καταγράφεται στα ταμπλό. Να σημειωθεί, ότι η "πρωτιά" που διαγράφει το Χρηματιστήριο του Παρισίου οφείλεται στο τραπεζικό "πάρτι' που σημειώνει ο εν λόγω κλάδος.
Την αισιοδοξία των αγορών σήμερα εντείνουν και τα σενάρια που θέλουν τις ευρωπαικές αρχές να εξετάζουν σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει από το Συνέδριο των Γερμανών Βιομηχάνων, ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, με άνοδο 1,7% άνοιξε ο Stoxx Europe 600 στις 224 μονάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 2,64% στις 5.224 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι διαμορφώνεται στο +3,58% και τις 2.962 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 3,42% στις 5.534 μονάδες.
Από το τραπεζικό μέτωπο, οι γαλλικές τράπεζες "ηγούνται" των κερδών. Στο Παρίσι, η BNP Paribas καταγράφει ισχυρά κέρδη 8%, ενώ η Societe Generale διαμορφώνεται στο +7%.
Ανοδικά κινούνται και οι βρετανικές τράπεζες, με τα σημαντικότερα κέρδη για την RBS στο +4,5%, ενώ Lloyds και Barclays άνοιξαν στο +3,6%. Στη Φρανκφούρτη η Commerzbank σημειώνει κέρδη 6,44%, ενώ η Deutsche Bank διαμορφώνεται στο +5,2%.
Την προθυμία της να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκφράζει η Ιαπωνία, εάν οι αρχές της Ευρωζώνης θα θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές.
«Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας. Έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές, δηλώνει η ιαπωνική κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Γιουν Αζούμι.
Α.Τ.
Στ.Μαλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr