Στον Απρίλιο του 1995 επέστρεψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., κλείνοντας στις 797,95 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,87%. Ακόμα πιο μεγάλες είναι οι απώλειες στην εβδομάδα που ανέρχονται σε 7,75%. Η υποβάθμιση κατά δύο μονάδων των ελληνικών τραπεζών από την Moody's και η συζήτηση που πλέον παίρνει ανοιχτά χαρακτηριστικά, συζητείται δηλαδή παντού, ακόμα και μέσα στην ελληνική κυβέρνηση για haircut 50%, είναι οι βασικότεροι λόγοι που έριξαν το Χ.Α.
Χωρίς κανένα αντανακλαστικό, αφού η αγορά δεν αντέδρασε καν στη φήμη περί παρέμβασης της ΕΚΤ, κάτι που στάθηκε αφορμή για το γύρισμα της Ευρώπης, οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικά χαρακτηριστικά. Χρηματιστές χαρακτηρίζουν τολμηρούς αυτούς που τοποθετήθηκαν την Παρασκευή, αφού δεν υπάρχει τίποτα το σαφές ή το ξεκάθαρο στον ορίζοντα. Εκτός, από τη δήλωση Σόιμπλε ότι πιθανώς να υπάρξουν αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο.
Πολλά αναμένεται να ξεκαθαριστούν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο. Οι τράπεζες υπέστησαν βαθύ πλήγμα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού ο δείκτης τους υποχώρησε κατά 8,13%. Κλείσιμο στο 1,30% και απώλειες 13,335 για την Alpha, διακινώντας 5,1 εκατ. τεμάχια.
Πτώση 12,15% για την Eurobank, στα 0,94 ευρώ και όγκο 5,3 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες 10,685 για το Τ.Τ., στα 0,92 ευρώ, 9,09% υποχώρησε η Πειραιώς, στο 0,50 ευρώ και κατά 7,385 η Εθνική στα 2,76 ευρώ,, διακινώντας 9,1 εκατ. τεμάχια. Οι απώλειες πέρασαν στο σύνολο του ταμπλό, όπου 113 μετοχές υποχώρησαν και 11 μόλις ενισχύθηκαν. Θετικό πρόσημο από τον 20άρη για την Jumbo, τα ΕΛΠΕ και την Ελλάκτωρ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 80,273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένης της μεγάλης πτώσης που καταγράφηκε στην αγορά.
Προσπαθούν για την τεχνική αντίδραση οι διεθνείς αγορές
Το "γκολ της τιμής" αναζητούν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές, καθώς μετά από μία εβδομάδα που 3,4 τρισ δολ. έχουν κάνει φτερά από τις αγορές με αποκορύφωμα το χθεσινό αρμαγεδδώνα, κινούνται σήμερα οριακά στα πράσινα, σε μία ημέρα με έντονα μεταβλητές τάσεις. Ενδεικτικό είναι ο DAX στη Γερμανία που υποχωρούσε πριν περισσότερο από 3% κινδυνεύοντας να απωλέσει και το πλατό των 5.000 μονάδων διαπραγματεύεται πλέον σε θετικό πρόσημο.
Καθοριστική ήταν η φήμη που κυκλοφόρησε για παρέμβαση της ΕΚΤ σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πιο αναλυτικά, στη Wall, που έχει στραμμένο στο βλέμμα στην Ουάσινγκτον και τις συναντήσεις που πραγματοποιούν οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική για λογαριασμό των G20 και BRICS, o Dow κερδίζει αυτή την ώρα 0,12% στις 10.746 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο +1% και τις 2.481 μονάδες, ενώ ο S&P βρίσκεται στο +0,75% και τις 1.138 μονάδες.
Στην Ευρώπη, που καθοδηγείται από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, ο FTSE βρίσκεται στο +0,14% και τις 5.048 μονάδες, ο CAC έχει πρασινίσει στο +0,37% ενώ ο DAX όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στο +0,03% και τις 5.166 μονάδες.
Ο χρυσός υφίσταται αυτή την ώρα μαζικό selloff στο -4%, χάνοντας και τα 1.700 δολάρια.
ΕΚΤ: Μακροπρόθεσμα δάνεια και μειωμένα επιτόκια για την ενίσχυση της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να δράσει από τις αρχές Οκτωβρίου για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, αν τα οικονομικά στοιχεία είναι απογοητευτικά, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λικ Κοέν.
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Κοέν δήλωσε ότι μεταξύ των μέτρων που θα λάβει η ΕΚΤ θα είναι η χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων - 12μηνης ή και μεγαλύτερης διάρκειας - στις εμπορικές τράπεζες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μείωσης των βασικών επιτοκίων της.
"Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλείσει ποτέ κινήσεις εκ των προτέρων", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογείται μία μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας: "Αν τα στοιχεία στις αρχές Οκτωβρίου δείξουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι προσδοκούσαμε, θα εξετάσουμε το είδος των αποφάσεων που θα πρέπει να πάρουμε".
Ο κ. Κοέν δήλωσε ότι μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ - σήμερα είναι 1,50%, έναντι 0,0% - 0,25% στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και 0,5% στη Βρετανία - "σίγουρα δεν θα βοηθούσε" στη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ αναφερόμενος στη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων από τη Φρανκφούρτη στις εμπορικές τράπεζες, σημείωσε: "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όταν αισθανόμαστε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη - δεν νομίζω αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί σε δύο εβδομάδες".
Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 6 Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες βρίσκονται υπό πίεση, από τους ομολόγους τους από τον υπόλοιπο κόσμο για την αδυναμία τους να περιορίσουν την κρίση χρέους, η οποία έχει αυξήσει την ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος μίας νέας ύφεσης. Πολλά μέλη της G 20, η οποία συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον, άσκησαν πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αποφάσισαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας κ. Γιουν Αζούμι. Η G 20 ανήγγειλε χθες "μία ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση για να αντιμετωπισθούν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr