O Dow έχασε 2,49% στις 11.125 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο -2,01% στις 2.538 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,94% στις 1.167 μονάδες.
Την πώληση ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης ύψους 400 δισ. δολ και την επανεπένδυση σε ομόλογα διάρκειας μεταξύ 6 και 30 ετών έως τα τέλη του Ιουνίου του 2012 ανακοίνωσε η Fed, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόγραμμα "Operation Twist", που είχε εφαρμοστεί στη δεκαετία του 1960.
Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο εύρος 0% και 0,25%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της ότι θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια έως τα μέσα του 2013.
Η προσπάθεια αυτή της Fed για εξισορρόπηση του πορτοφολίου των 2,87 τρισ. δολαρίων, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις αποδόσεις ομολόγων. Παράλληλα, είναι πιθανόν να προκαλέσει μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά από μία διμερή συνεδρίαση, κατά την οποία τρία μέλη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Πολλοί αναλυτές ανέφεραν πως η παραπάνω κίνηση θα παρέχει μέτρια βοήθεια στην οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πιθανώς προκαλώντας αύξηση των τιμών σε μετοχές. Παράλληλα, άλλοι αναλυτές τόνισαν πως η κίνηση αυτή δεν θα βοηθήσει και προειδοποίησαν πως είναι πιθανόν να κλιμακώσει τον πληθωρισμό.
Στην υποβάθμιση σε Baa1 από A2 προηγουμένως της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Bank of America προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης η Μοοdy's.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υποβαθμίστηκε σε Prime-2 από Prime-1, ενώ η αξιολόγηση των καταθέσεων υποβαθμίστηκε σε A2 από Aa3 προηγουμένως. Αρνητικό το outlook.
Κατά τον οίκο, η σημερινή υποβάθμιση, ωστόσο, δεν αντανακλά την επιδείνωση της πιστοληπτικής της ποιότητας, αλλά την αμφισβητούμενη ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να της παράσχει στήριξη, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι προχωρά και στην υποβάθμιση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης της Citigroup σε Prime-2 από Prime-1 προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση A3.
Τέλος, ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Wells Fargo σε A2 από A1 προηγουμένως.
Από τη μία μεριά το εύθραυστο κλίμα στην Ελλάδα και από την άλλη οι συνεχείς πληροφορίες ότι ξένα funds μειώνουν την έκθεση τους στην Ευρώπη, δεν άφησαν περιθώρια για να δουν το θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καταγράφοντας μάλιστα σημαντικές απώλειες.
Αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,40% στις 5.288 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχασε κατά 1,62% στις 2.936 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,47% στις 5.434 μονάδες.
Συσσωρευμένες απώλειες καταγράφονται στις τράπεζες και ιδιαίτερα στις γαλλικές. Απώλειες 5% για τη μετοχή της PNB Paribas και πτώση 3,5% για τη μετοχή της SoGen.
Αμυντική είναι η στάση που τηρούν πλέον τα ευρωπαϊκά funds (Money Market Funds - MMF), μειώνοντας την έκθεσή τους σε Ιταλία και Ισπανία.
Τούτο αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του ο οίκος Fitch, επικαλούμενος τις διευρυμένες ανησυχίες για την πορεία της κρίσης χρέους και τον αντίκτυπο αυτής στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Καθώς η κρίση χρέους εντείνεται, με το φόβο μετάδοσης στις τράπεζες να είναι πλέον ορατός, τα MMFs συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε ιταλικούς και ισπανικούς τίτλους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Η διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας απαιτεί συντονισμένη δράση και μάλιστα επειγόντως, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε μία περίοδο παγκόσμιας αναταραχής και συνεχών διαβουλεύσεων.
«Εργαστήκαμε μαζί για να αποτρέψουμε την ύφεση το 2009, πρέπει να αναλάβουμε δράση επείγουσα και συντονισμένη δράση για άλλη μία φορά» υπογράμμισε από το βήμα του ΟΗΕ αν και απέφυγε να αναφερθεί στα απαραίτητα μέτρα.
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη «παραμένει εύθραυστη, οι αγορές είναι ρευστές και πολλοί είναι οι άνεργοι», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σκιαγραφώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
X.A.: Κέρδη χωρίς συμμετοχή και νεύρο
Με τον καθαρό τζίρο μόλις στα 37 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 1,40%, στις 855,99 μονάδες. Κάπου εδώ, σύμφωνα με τους αναλυτές εξαντλούνται οι πιέσεις, αφού εδώ και δέκα συνεδριάσεις η αγορά κινείται μέχρι τα χαμηλά των 840 μονάδων.
Για πολλούς σημαίνει ότι όλα τα άσχημα έχουν προεξοφληθεί. Εκείνο που δεν έχει προεξοφληθεί είναι ποια θα είναι η αντίδραση των συναλλασσομένων όταν τα προωθούμενα μέτρα από την κυβέρνηση και την τρόικα δεν περάσουν και δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις με αβέβαιο αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη, οι αγορές υποχωρούν κοιτώντας προς την Ελλάδα, αφού οι φήμες περί χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν.
Τα CDS έληξαν σήμερα και η χρεοκοπία δεν ήρθε. Στον αντίποδα, βλέπουμε ότι η Γερμανία αλλάζει και πάλι στάση, με τον φιλελεύθερο αντικαγκελάριο Ρέσλερ να ρίχνει νερό στο κρασί του και να δηλώνει ότι δεν κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ καμία χώρα.
Ταυτόχρονα, οι αγορές βρίσκονται σε εγρήγορση και αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο. Στα καλά νέα της ημέρας ήταν η διατήρηση της αγοράς μας στις αναπτυγμένες αγορές, έστω και υπό παρακολούθηση.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης 844 – 858 μονάδες. Πιέσεις βγήκαν σε MIG, Τιτάνα, ΟΤΕ (και πάλι, λόγω διαφωνιών διοίκηση – εργαζομένων για την μονιμότητα), Jumbo, ΕΤΕ, που έφτασε και πάλι στα όρια των 3 ευρώ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο. Στο 1,11 αμετάβλητη έμεινε η Eurobank και η Πειραιώς, ενώ στο 1,59 ευρώ έκλεισε η Alpha, καταγράφοντας άνοδο 1,27%. Εντολές αγορών βγήκαν στον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ και τα Folli Follie.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr