Θετικά αντιδρά η χρηματιστηριακή αγορά, μία μέρα μετά την απόφαση για διατήρηση της θέσης του στις αναπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSE. Με το Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για αποκρατικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου και μάλιστα με υψηλού επιπέδου επενδυτές και όχι με funds κερδοσκοπικού ορίζοντα, όπως αυτά που συνήθως τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές.
Πάντως, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν εκτός αγοράς κι αυτό αποτυπώνεται από τις συναλλαγές που διαμορφώνονται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε μη τραπεζικές μετοχές, με την Coca Cola, να κάνει τη διαφορά και να ενισχύεται κατά 4%, στα 13,17 ευρώ.
Αντίδραση έχει βγει στη ΔΕΗ, τα Folli Follie, τον Ελλάκτωρα και τον Μυτιληναίο. Χλιαρή είναι η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, στα 8 ευρώ. Αμετάβλητη, όπως ξεκίνησε παραμένει η ΕΤΕ, στα όρια των 3 ευρώ, η Κύπρου στο 1,32, η Alpha στο 1,57 και ο ΟΤΕ στα 3,40. Το Χ.Α., έστω και... αναιμικά κινείται σε θετικό πλαίσιο, διότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν.
Ο λόγος της υποχώρησης συνδέεται περισσότερο με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συναγερμό. Σημασία δεν έχει να ψηφισθούν τα μέτρα, αλλά και να εφαρμοστούν.
Ευρωαγορές
Έντονα πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωπαικές αγορές, εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής αμερικανικής Τράπεζας, της Fed, κατά την οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της, κ. Μπεν Μπερνάνκι θα ανακοινώσει μέτρα σύσφιξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Σημιώνεται, ότι κατά την προηγούμενη σύσκεψη της Τράπεζας, ο κ. Μπερνάνκι είχε δηλώσει ότι οι επιλογές δεύτερου γύρου νομισματικής χαλάρωσης θα εξετασθούν το Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 0,29% στις 5.348 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 0,92% στις 2.957 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,14% στις 5.508 μονάδες.
Συσσωρευμένες απώλειες καταγράφονται στις τράπεζες και ιδιαίτερα στις γαλλικές. Απώλειες 5% για τη μετοχή της PNB Paribas και πτώση 3,5% για τη μετοχή της SoGen.
Προς το χρυσό στρέφονται και πάλι οι επενδυτές, δεδομένων των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε έως 0,60% στα 1.814,82 δολάρια η ουγγιά. Στις 6 Σεπτεμβρίου είχε εκτοξευθεί στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.921,15 δολαρίων.
Στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, η τιμή αυξήθηκε έως 0,4% στα 1.815,40 δολάρια.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, υπάρχει ισχυρή στήριξη στα επίπεδα των 1.750 δολαρίων και η υποχώρηση κατά 100 με 200.
Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr