Στο Λονδίνο ο FTSE κέρδισε 1,98% στις 5.364 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρέθηκε στο +1,51% και τις 2.984 μονάδες , ενώ ο DAX σημείωσε κέρδη 2,85% στις 5.572 μονάδες.
Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της η Wall φαίνεται να βρίσκει το ρυθμό της με τους αναλυτές να θεωρούν βέβαιο πως η Fed θα επιστρατεύσει άλλον έναν "άσο" από το μανίκι της, το πρόγραμμα "Operational Twist" που περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων τριετούς ή μικρότερης ωρίμανσης και την αγορά χρεογράφων διάρκειας ωρίμανσης 7 και 10 ετών.
Ο Dow κερδίζει 1,08% στις 11.525 μονάδες, ο Nasdaq 1,02% στις 2.639 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει κέρδη ύψους 1,15% στις 1.218 μονάδες.
Σε ανακοινωθέν του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά «την εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ιταλία» και «την εκτίμησή μας σύμφωνα με την οποία η ευθραυστότητα της συμμαχίας που ασκεί την εξουσία και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν την δυνατότητα του κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Η Ιταλία τοποθετείτο στην βαθμίδα A+ από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2006.
Αυτό που προκάλεσε πάντως έκπληξη ήταν όχι τόσο η υποβάθμιση της Ιταλίας όσο ο οίκος που "τράβηξε" πρώτος τη σκανδάλη καθώς o Μοοdy's είχε χτυπήσει επανηλειμμένα καμπανάκι για υποβάθμιση της Ιταλίας.
Την ίδια ώρα οι αγορές τηρούν μία, τηρουμένων των αναλογιών αισιόδοξη στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, μετά και από την επιτυχημένη άντληση 1,625 δις ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 13 εβδομάδων.
Ο "καπνός" της χρεοκοπίας όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει και φωτιά, σύμφωνα τις αναλύσεις διεθνών οίκων που δημοσιεύει το "R". Σύμφωνα με αυτούς το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας είναι άκρως απίθανο τόσο στο άμεσο όσο και στο εγγύς μέλλον, καθώς σύσσωμοι συγκλίνουν στο ότι η Τρόικα θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Βυθίζεται στη μιζέρια το Χ.Α.
Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall κινούνται σε θετικό φόντο, έπειτα από την απόφαση της Fed να επιλέξει μεθόδους που θα επιστρέψουν μία ώρα αρχύτερα την επιστροφή στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, το Χ.Α. έκλεισε με νέες απώλειες, αυτή τη φορά κατά 0,71%, στις 844,19 μονάδες. Αν και φαίνεται ότι τελικά κυβέρνηση και τρόικα τα βρίσκουν, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι.
Ξένοι οίκοι, όπως η C.S. η Nomura, η Fitch κ.ά, ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο αποφεύγεται. Δηλώσεις, όπως αυτή του συμβούλου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε , ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και πως θα πρέπει η χώρα μας να αναδιαρθρώσει το 50 με το 605 του χρέους της προκειμένου να δει μιά άσπρη μέρα μετά από... 10 χρόνια. Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank πετσόκοψε τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ταυτόχρονα, ότι πολλά funds πουλάνε υπό το φόβο της υποβάθμισης του Χ.Α. στις αναπτυσσόμενες αγορές από τον οίκο FTSE, κάτι που ωθεί στην έξοδο παραδοσιακούς επενδυτές. Όπως και νά 'χει πάντως, η επενδυτική ψυχολογία έχει καταρρακωθεί.
Η ΔΕΗ “έγραψε” και το “5”, κλείνοντας στα 5,97 ευρώ σημειώνοντας πτώση 5,54% και όγκο 447 χιλιάδων τεμαχίων. Απώλειες 5,135 για την Eurobank, στο 1,11 ευρώ, 4,85% υποχώρησε η Alpha, στο 1,57. Νέες απώλειες για την Folli Follie, στα 6,50 ευρώ, κατά 2,86% υποχώρησε ο ΟΤΕ, στα 12,67 κατρακύλισε η μετοχή της Coca Cola. Στα όρια των 3 ευρώ υποχώρησε η Εθνική, διακινώντας περισσότερα από 3 εκατ. τεμάχια. Σημαντική ήταν η άνοδος για τον ΟΠΑΠ, τον Τιτάνα, τη Βιοχάλκο και την Motor Oil. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε πάνω από 7% εν αναμονή της ιδιωτικοποίησής του. Αποκαρδιωτικές ήταν οι συναλλαγές, που άγγιξαν μόλις στα 46 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr