Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες του Χ.Α. και από τις 833 μονάδες, έκλεισε στις 850,22 με απώλειες 1,70%. Οι 850 μονάδες, σύμφωνα με την αγορά, εξακολουθούν να αποτελούν ανθεκτική στήριξη της αγοράς. Τυχόν διάσπαση των επιπέδων αυτών, μπορεί να οδηγήσουν το Χ.Α., αναφέρουν αναλυτές, στις 822.
Όλα δείχνουν ότι κάπου, εδώ, με τόσα άσχημα και αρνητικά νέα, βρίσκεται ο “πάτος” της αγοράς, αναφέρουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι ο περιορισμός των αρχικών απωλειών βασίζεται στην εκτίμηση ότι το βράδυ της Δευτέρας και μετά το teleconferance του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με την τρόικα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ισχυρά και δραστικά μέτρα περιστολής δαπανών.
Οι αγορές πάντως υποχωρούν και μάλιστα έντονα, που σημαίνει ότι η Ευρώπη, σύμφωνα με χρηματιστές, δεν έχει βρει τα επιχειρήματα εκείνα για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι μπορούν να απορροφηθούν οι κραδασμοί από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Η Morgan Stanley εμφανίστηκε καθησυχαστική σε report της, αναφέροντας ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας απομακρύνονται, ενώ λάδι στη φωτιά των αγορών έριξε η Goldman Sachs που προέβλεψε double dip της ύφεσης στις ΗΠΑ το 2012.
Στην Ελλάδα, ανησυχίες υπ΄'αρχουν για το τραπεζικό σύστημα. Η συνεχιζόμενη φημολογία περί χρεοκοπίας, δημιουργεί ανησυχίες για νέα εκροή καταθέσεων. Ταυτόχρονα, η ανησυχία κορυφώνεται ως προς τα ευρήματα της έρευνας από την Blackrock, καθώς εκτιμάται ότι θα βρεθούν ζημιές από τα δάνεια έως 30 δισ. ευρώ που είναι και το κακό σενάριο.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Marfin Popular, κατά 7,5%, ενώ κατά 3,28% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,59, 2,94% η Alpha, στο 1,65, 1,88% η ΕΤΕ, στα 3,13 (έφτασε και στα 2,96 ευρώ), 1,68% η Eurobank, στο 1,17 (με χαμηλό στο 1,11 ευρώ) και 1,49% η Κύπρου στο 1,32. Οι απώλειες πέρασαν και σε μι;α σειρά άλλες μετοχές. Νέα μεγάλη βουτιά για τον ΟΤΕ, στα 3,5 ευρώ, 5% ο Ελλάκτωρας στο 1,52, 3,51% η ΔΕΗ, στα 6,32 ευρώ, 3,24% ο Μυτιληναίος, 2,64% η Motor Oil, 2,17% τα Folli Follie. Θετικό πρόσημο από τον 20άρη μόνο για την Coca Cola, αλλά με μικρά κέρδη και επιστροφή στα 13 ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,1 εκατ. ευρώ.
Ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού sell off - Ο Ομπάμα περιόρισε ελαφρώς τις απώλειες της Wall
Με το βλέμμα στην Ελλάδα κινήθηκαν σήμερα οι δείκτες της Ευρώπης, με τους φόβους να συσσωρεύονται πως η χώρα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, ή ίσως και νωρίτερα, καθώς παραμένουν στον αέρα η εκταμίευση της έκτης και της έβδομης δόσης εν όψει μάλιστα της εξόφλησης ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν από τις 19 ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 2,03% στις 5.260 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε απώλειες 3% στις 2.940 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 2,83% στις 5.416 μονάδες.
Σε επίπεδο τραπεζών, στη Φρανκφούρτη η Deutsche Bank υποχώρησε 2,6% και η Commerzbank βρέθηκε στο -4,5%. Στο Παρίσι, η BNP έκλεισε με απώλειες 6,1%, η Credit Agricole βρέθηκε στο -1,9% και η Societe Generale έχασε 6,9%.
Περιόρισε ελαφρώς τις απώλειες της η Wall, μετά και το νέο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας για την επόμενη δεκαετία.
Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα 1,62% στις 11.323 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,86% στις 2.600 μονάδες και τέλος ο S&P βρίσκεται στο -1,53% στις 1.197 μονάδες.
Πρέπει να πληρώνουμε μόνο για ό,τι αξίζει, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, στα πλάισια της ομιλίας του, με αφορμή το σχέδιό του για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας, σε ορίζοντα δεκαετίας.
"Με το σχέδιό μου θα μειωθεί το χρέος πάνω από 4 τρις δολάρια στην επόμενη δεκαετία", επισήμανε ο ίδιος και προσέθεσε πως "το σχέδιο αυτό θα αποφέρει αποθέματα από το σύστημα υγίειας, καθώς θα υπάρξει εξυγίανση σε μισθούς και όχι μόνο".
Ο Obama υπογράμμισε ότι "οι αλλαγές στο σύστημα υγείας θα γίνουν αργά και σταδιακά", ενώ "οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό κομμάτι μέριμνας".
"Είμαι έτοιμος να δουλέψω με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ σχολίασε ότι "υπό προϋποθέσεις μπορούμε να μειώσουμε την εταιρική φορολογία".
Την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, υποστήριξε σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχου της κυβέρνησης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Τρόικα ζητεί δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών για το 2012, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ το 2011 από το ειδικό τέλος ακινήτων.
Συγκεκριμένα, η Τρόικα αναμένει ότι η Ελλάδα θα έχει έσοδα 1,6 δισ. ευρώ από το έκτακτο τέλος ακινήτων.
Ερωτηθείς για το τι νέα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να κλείσει η "τρύπα" του 2011, εν όψει και της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης Βενιζέλου- Τρόικας στις 7 ώρα Ελλάδας, το στέλεχος είπε: "Είναι πολύ αργά για μέτρα μείωσης δαπανών, αρά είναι πιθανόν να μιλάμε για φορολογικά μέτρα."
Σταύρος Χαρίτος - Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr