Ίδια γεύση και γνώριμο μοτίβο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 870 μονάδες καταγράφοντας απώλειες που αγγίζουν περίπου το 1,5%. Ο λόγος των απωλειών συνδέεται περισσότερο με τις διεθνείς εξελίξεις. Συνδέεται με το γερμανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, στην περίπτωση και το ενδεχόμενο που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Συνδέεται με τις πληροφορίες για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από την Moody's, αλλά και με την πληροφορία ότι η Societe Generale θα πουλήσει πάγια αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα τελευταία έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη με την πτώση της Deutsche Bank να ξεπερνάει το 8%.
Οι απώλειες είναι τραγικές και πάλι στιο Παρίσι με τον δείκτη Cac να υποχωρεί πάνω από 4%, η Γερμανία και ο δείκτης Dax σχεδόν κατά 3%. Στην Ελλάδα η νέα φοροεπιδρομή στην Ελλάδα, αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και φέρνει στα όριά της, ίσως και να ξεπερνούνται οι πραγματικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Η ιδιωτική κατανάλωση έχει νεκρώσει, επιχειρήσεις που κλείνουν, λουκέτα και ανεργία, είναι η γκρίζα πραγματικότητα εντός των ελληνικών συνόρων. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί κι αυτό αποτυπώνεται από τον ημερήσιο τζίρο που μετά βίας ξεπερνάει τα 11 εκατ. ευρώ.
Νέα μεγάλη βουτιά για την Eurobank, στο 1,19 ευρώ (-6,30%), στο 1,68 υποχωρεί η Alpha (5,08%), στα 2,97 ευρώ η Εθνική (5,11%)Απώλειες καταγράφουν ακόμα, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος, τα Folli Follie, με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ και την Jumbo. Τα κέρδη του ΟΠΑΠ έχουν να κάνουν με την επέκταση της σύμβασης του Οργανισμού και τα φρουτάκια, καθώς και με την αποκρατικοποίησή του.
Αγορές
Πάτο... έπιασαν με το "καλημέρα σας" οι ευρωπαικές αγορές, ανοίγοντας την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο "βαθύ κόκκινο", συνεχίζοντας τη δραματική πτώση των συναλλαγών της περασμένης Παρασκευής.
Αιτία η παγκόσμια κρίση χρέους και οι εντεινόμενες ανησυχίες περί άμεσης ελληνικής χρεοκοπίας, οι οποίες συμπαρασύρουν στο "χορό" της καταστροφολογίας και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Το ενδεχόμενο της πτώχευσης της Ελλάδας "παίζει" από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στο σορτάρισμα στα ευρωπαικά ταμπλό, πόσο μάλλον, όταν σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, διαρρέει ότι η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενη την τάση των αγορών, η οποία καταδεικνύει το φόβο των αγορών μήπως η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τους επενδυτές.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 2,48% στις 5.086 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 4,07% στις 2.859 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax διολισθαίνει κατά 2,96% στις 5.036 μονάδες.
Μεγάλο "σφυροκόπημα" καταφράφεται στις τράπεζες, ύστερα από την προειδοποίηση της Moodys για επικείμενη υποβάθμιση των γαλλικών. Ειδικότερα, απώλειες 11% για τη Societe Generale, πτώση 11,41% για την PNB Paribas και τέλος, μείωση 10,09% για την Credit Agricole.
Mε στόχο τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 κατά 100 μονάδες βάσης, στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 4 δισ. ευρώ θα προχωρήσει έως το 2013 η Societe Generale.
Στην ανακοίνωσή της, η Societe Generale αναφέρει ότι ήδη το τρίτο τρίμηνο προχώρησε σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην κεφαλαιακή επάρκειά της.
Ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea, δήλωσε παρόλα αυτά ότι η τράπεζα έχει μία «χαμηλή και διαχειρίσιμη έκθεση» σε κρατικά ομόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Societe Generale, καθώς και άλλες γαλλικές τράπεζες, έχουν δει τις τελευταίες ημέρες τις μετοχές τους να «βουλιάζουν» λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr