Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τρεις παράμετροι: Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής συμμετοχής ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ διαρροές αναφέρουν ότι η πρόοδος είναι ικανοποιητική. Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη ΔΕΘ σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα. Οι ευρωπαϊκές διεργασίες για την τύχη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κοντά 1% πέριξ των 900 μονάδων, ενώ και σήμερα οι τράπεζες είναι αυτές που επιχειρούν την αντίδραση. Η ΕΤΕ με κέρδη πάνω από 3,6%, η Alpha Bank κοντά στο +2,3% και η Eurobank στο +3,2%. Αλλά και από το μέτωπο των μη τραπεζικών χαρτιών η εικόνα είναι καλή, με την ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο να βρίσκονται στο +4,8% και στο -2% και την ΕΕΕΚ να κινείται με θετικό πρόσημο.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα πράγματα προχωρούν θετικά, αν και το ποσοστό συμμετοχής δεν θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αρκετές τράπεζες όμως της ευρωζώνης έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον και μάλιστα έχουν εντάξει στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και τις απαραίτητες απομειώσεις.
Την ίδια ώρα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ συγκαλείται την προσεχή Τετάρτη με αφορμή την πρόσφατη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την πορεία της εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων.
Ευρωαγορές
Ακολουθώντας τα "βήματα" της Wall Street, οι ευρωαγορές "οδηγούνται" στο "κόκκινο" στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, εν απουσία στηρίξεως στα διεθνή ταμπλό. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, ο επικεφαλής της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι δεν ανακοίνωσε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας, γεγονός που "πυροδότησε" αρνητικά μηνύματα στα διεθνή χρηματιστήρια.Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 0,01% στις 5.340 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 0,74% στις 3.063 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax σημειώνει πτώση κατά 0,61% στις 5.377 μονάδες.
Στο μεταξύ, σε μεικτό έδαφος τερμάτισαν στις πρωινές συναλλαγές και οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, στο -0,37% και τις 8.761 μονάδες τερμάτισε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο. Οριακή υποχώρηση κατά 0,08% παρουσίασε ο Shanghai Composite στην Κίνα στις 2.615 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε από το υψηλό τριετίας που κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, καθώς μετριάστηκε η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, υποχωρώντας από το υψηλό τριετίας στο 6,5% τον Ιούλιο, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς τον Αύγουστο ήταν 13,4% υψηλότερα από ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Συνεπώς, η μείωση του πληθωρισμού ανοίγει τον δρόμο στην People's Bank of China για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση απειλεί τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας στη χώρα.
Αλεξάνδρα Τόμπρα - Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr