Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σήμερα στο -2,5% και τις 562 μονάδες, ενώ σε βαρίδι μετατρέπεται σήμερα η Alpha Bank με απώλειες πάνω από 5% στα 1,88 ευρώ. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1% στις 920 μονάδες, ενώ στο 2% φτάνει η πτώση 2% για την ΕΤΕ στα 3,34 ευρώ.
Την ίδια ώρα 29 εισηγμένες προσπαθούν να πείσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων στο Λονδίνο ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της και με τον κατάλληλο προγραμματισμό θα φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επανέφεραν τα σύννεφα πάνω από την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δηλώνει ότι από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Figaro η Ελλάδα φέρει κατά το ήμισυ τις ευθύνες για την αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Και αυτό διότι «οι πιστωτές της χώρας παίζουν με τη φωτιά». Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει το πρόγραμμα της Ελλάδας όμως την ίδια στιγμή ζητά από τις τράπεζες να προετοιμαστούν έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Ευρωαγορές
Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι ευρωπαικές αγορές, διαγράφοντας τις πρωινές απώλειες, με τις οποίες άνοιξαν τη συνεδρίαση. Τα ισχυρότερα κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι τράπεζες, οι οποίες και ωθούν το δείκτη βαρόμετρο Stoxx Europe 600 στο +1%, ακολουθώντας το ράλι 3% της χθεσινής συνεδρίασης.Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 αυξάνεται κατά 0,61% στις 5.351 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 ενισχύεται κατά 0,87% στις 3.100 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax σημειώνει κέρδη της τάξεως του 0,81% στις 5.449 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο, άνοδος 5,5% για την RBS,κέρδη 4,4% για τη Lloyds, κατά 3% ενισχύεται η Barclays, κατά 4,8% η PNB Paribas, κατά 3,7% κερδίζει η Societe Generale, η Credit Agricole ανεβαίνει κατά 3,2%, η Deutsche Bank καταγράφει άνοδο κατά 5,4% και τέλος, η Allianz αυξάνεται κατά 2,7%.
Οι ευρωαγορές έχουν στρέψει το "βλέμμα" τους στην ΕΚΤ και στη σημερινή συνεδρίαση της ευρωτράπεζας, με τη θηλειά στο λαιμό του Τρισέ.
Πιέσεις για μείωση των επιτοκίων ασκούνται στον κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, με την πλειοψηφία των αναλυτών να εκτιμά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 1,50%.
Επικαλούμενοι τα αρνητικά στοιχεία για τη μεταποίηση, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι οικονομολόγοι τονιζουν ότι η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα συμβάλει στην αντιμέτωπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν μία μείωση της τάξεως του 0,25% εφέτος. Μέχρι όμως να αποφασίσει κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσει άλλα «εργαλεία» για την αύξηση της ρευστότητας, όπως τα 12μηνα δάνε ή η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων διάρκειας μίας ημέρας.
Αλεξάνδρα Τόμπρα - Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr