Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 915,98 μονάδες με απώλειες 4,40% και τον τζίρο μόλις στα 33 εκατ. ευρώ. Η απουσία ξένων κεφαλαίων που μπορεί να εμπιστευτεί την ελληνική αγορά ακόμη και σ' αυτά τα επίπεδα είναι εμφανής καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει αχτίδα στον άμεσο ορίζοντα, αλλά και έχουν μείνει ανοιχτά σημαντικά θέματα που μπορεί να κρίνουν ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα του εγχώριου συστήματος. Αν και υπήρξαν σημαντικά ανεκτέλεστα για αγορά, με κυριότερα 351 χιλ. τμχ στην Εθνική, η μετοχή της έκλεισε στα 3,09 ευρώ με απώλειες 8,31% και την κεφαλαιοποίηση και πάλι κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. “Βαρίδι” ακόμη μία μέρα η μετοχή της Eurobank η οποία κατέγραψε απώλειες 17,10% κλείνοντας στα 1,60 ευρώ, πιο κάτω δηλαδή ακόμη και από τα χαμηλότερα επίπεδα της Παρασκευής, πριν δηλαδή ανακοινωθεί το deal με την Alpha Bank. Η κεφαλαιοποίηση της μάλιστα συρρικνώθηκε στα 884 εκατ. ευρώ, την ώρα που η Alpha Bank, παρά τη σημερινή της πτώση (9,96%) κράτησε την κεφαλαιοποίηση στα 1,2 δισ. ευρώ. Του σφυροκοπήματος δεν απέφυγε ούτε και η Πειραιώς, η οποία μάλιστα σήμερα παραδέχτηκε ότι μπήκε στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ, το επονομαζόμενο ELA, φτάνοντας στα 0,65 ευρώ με απώλειες 14,47%.
Τα εταιρικά αποτελέσματα προσγείωσαν απότομα στην ελληνική πραγματικότητα, σαν να μην είχε προεξοφληθεί τίποτα από την προηγούμενη πτώση του ΧΑ, ενώ στο επίκεντρο τέθηκαν για ακόμη μία φορά οι τράπεζες και οι απώλειες που σημείωσαν από τις απομειώσεις λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Με εξαίρεση την Εθνική και Alpha bank, οι οποίες διατηρούν το δείκτη core tier 1 πάνω από 10%, όλες οι άλλες τράπεζες έχουν το δείκτη κάτω από το όριο του 10% που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες για την πορεία της αναδιάρθρωσης και τη συμμετοχή των ιδιωτών σ’ αυτήν, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για την προοπτική να μην υπάρξουν νέες απομειώσεις από τις τράπεζες, ενώ ο Κ. Ρέγκλινγκ του EFSF προτείνει τραπεζικές μετοχές… για εγγυήσεις στα ελληνικά δάνεια.
Εκτός που τραπεζικού κλάδου που σημείωσε απώλειες 8,86%, η ΕΕΕΚ βρέθηκε στο -2,52%, η ΔΕΗ στο -3,38% και ο Μυτιληναίος στο -6,98%. Από την άλλη μεριά η Κύπρου προσπάθησε μία αντίδραση μετά το χθεσινό sell off, κλείνοντας αμετάβλητη στα 1,21 ευρώ και ο ΟΤΕ με κέρδη 2,38% στα 4,30 ευρώ.
«Όαση» στην εγχώρια αγορά αποτέλεσε το εντυπωσιακό +62,68% που πραγματοποίησε η Rilken, μετά και τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Henkel για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της.
Τέσσερα στα τέσσερα για τη Wall - Σημαντικά κέρδη για την Ευρώπη
Παρόλο που πέτυχε το τέσσερα στα τέσσερα η Wall σήμερα, οι δείκτες κατέγραψαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα απώλειες, με τους επενδυτές πλέον να λοξοκοιτούν ολοένα και πιο πολύ τον πρόεδρο της Fed για ένα νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης. Η σημερινή συνεδρίαση έλαβε μικρή ώθηση από τα αμερικάνικα μάκρο για τις αυξημένες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο αναλυτικά, στο αμερικάνικο ταμπλό, κατά 0,46% ενισχύθηκε ο Dow στις 11.613 μονάδες, κατά 0,13% κέρδισε ο Nasdaq στις 2.579 μονάδες και τέλος, άνοδο της τάξεως του 0,49% στις 1.218 μονάδες κατέγραψε ο S&P 500.
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι επιρροές από τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ στο προσκήνιο επανήλθε η προοπτική να παρέμβει η αμερικανική κεντρική τράπεζα για την τόνωση της οικονομίας.
Eιδικότερα, ο FTSE στο Λονδίνο κέρδισε 2,39% στις 5.395 μονάδες, ο γαλλικός CAC σκαρφάλωσε 3,07% στις 3.257 μονάδες και ο DAX ενισχύθηκε 2,50% στις 5.785 μονάδες.
Σημαντικά κέρδη σημείωσε η γαλλική κατασκευαστική Bouyques, καθώς και ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας Vivendi, ενώ βαρίδι αποτελεί η Carrefour που ανακοίνωσε ζημιές 249 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο.
Στα μάκρο της ημέρας, μικρότερη του αναμενομένου αύξηση σημείωσαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση της ADP. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 91.000 έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 100.000 θέσεις.
Σταθερός στο 2,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο 10%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο αριθμός των ανέργων πάντως αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, σε μία ένδειξη ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη ίσως έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr