Το πρωί, οι ρευστοποιήσεις όχι μόνο είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, αλλά το στιγμιαίο -5% του γενικού δείκτη έβαλε σε δεύτερες σκέψεις για την επιτυχία του ίδιου του deal. Πλέον, οι προειδοποιήσεις της Fitch για την αβεβαιότητα τόσο του δευτέρου πακέτου στήριξης της Ελλάδας όσο και του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών σ’ αυτό δεν άφησε πολλά περιθώρια χαράς.
Η μετοχή της Eurobank έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας πάνω από 15%, ενώ «άξιος συμπαραστάτης» στέκεται η μετοχή της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στο -14%. Παράλληλα, περιορίζουν τα κέρδη του η Alpha Bank στο +4,8%, και η Εθνική γύρισε σε αρνητικό έδαφος στο -1,4%. Ο τζίρος ήδη έχει ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ με τον γενικό δείκτη να φτάνει πια στις 970 μονάδες
Στην ... πραγματικότητα επαναφέρει την Ελλάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch με δηλώσεις του στις οποίες χαρακτηρίζει "άπιαστη" την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση σανίδας σωτηρίας στην κρίση χρέους.
"Λόγω του εύθραυστου του χαρακτήρα της εμπιστοσύνης των αγορών, οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής", αναφέρει η Fitch.
Η αγορά έχει αρχίσει και αποτιμά τις λεπτομέρειες του deal, με τα ερωτηματικά όμως να παραμένουν για την ακριβή μορφή που θα έχει η τριπλή κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς και η διαχείριση του μεγάλου όγκου των προβλημάτων που δημιουργεί η εντεινόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία.
Το πρόβλημα που έχει τεθεί από την Φινλανδία και την εμμονή της στο θέμα των εγγυήσεων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς οι ρίζες τους φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο βαθιές ώστε να υπερκεραστούν για τη βοήθεια που θα έρθει στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, απόρρητη επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Διεθνές Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (IASB) ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές μειώνουν την αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν. Μάλιστα ανέφερε ότι οι προβλέψεις για τις απομειώσεις δεν είναι αρκετές και αυτές που θα έπρεπε.
Ευρωαγορές
Μεικτά πρόσημα επικρατούν αυτή την ώρα στις ευρωαγορές, καθώς οι δείκτες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη άλλαξαν πρόσημο, μετά την δημοσιοποίηση των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. O λονδρέζος FTSE από την άλλη παραμένει “βράχος” στα πράσινα, με στήριγμα τον τραπεζικό κλάδο που πήρε τα πάνω του μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Royal Bank of Scotland από πλευράς Deutsche Bank.
Από την άλλη βαρίδι παραμένει η ελβετική Nestle, της οποίας η μετοχή είχε υπερτιμολογηθεί σε περίοδο που οι επενδυτές αναζητούσαν ένα ελβετικό “στήριγμα” στην κρίση.
Στα ταμπλό, o FTSE κερδίζει 2,38%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,32% και ο γερμανικός DAX κυμαίνεται στο -0,73%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr