Ούτε χθες απέφυγε το αρνητικό πρόσημο το Χ.Α. , κλείνοντας στα κόκκινα για έβδομη συνεχή συνεδρίαση στο -0,42% και τις 889,17 μονάδες με τζίρο 68,1 εκατ. ευρώ.
Έντονες διεργασίες παρατηρούνται στον τραπεζικό κλάδο, που έκλεισε με απώλειες 4,17%. Οι φήμες στην αγορά για την πραγματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες προεξοφλούν το αρνητικό σενάριο, ενώ δεν έλειψαν και οι 'ψίθυροι' ότι έγινε ή επίκειται η ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, του επονομαζόμενου ELA, της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η ΕΤΕ σταμάτησε στα 3,01 ευρώ και στο -4,75%, η Alpha Bank στα 2 ευρώ και στο -9,09% και η Eurobank στα 1,84 ευρώ και στο -5,64%. Μάλιστα η κεφαλαιοποίηση των δύο τελευταίων έπεσε κάτω από το 1,1 δισ. ευρώ, αν και κράτησαν το 7ψήφιο νούμερο. Ιδιαίτερα ανησυχητική φαίνεται και η εικόνα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η μετοχή του οποίου κλείνοντας στο -6,61% και στα 1,13 ευρώ, έχει χάσει 53,3% από την αρχή του μήνα, όταν ο γενικός δείκτης έχει χάσει κοντά 25%.
Προσπάθειες να στηρίξουν το δείκτη, έκαναν σήμερα ο ΟΤΕ με κέρδη 4,10%, ο ΟΠΑΠ κλείνοντας στο +2,26% και η Μπέλα με κέρδη πάνω από 5%. Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος της Intralot, η οποία έκλεισε με κέρδη 12,66% και με το 1,2% του μετοχικού της κεφαλαίου να έχει διακινηθεί μέσω πακέτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ,αύξηση κατά 8,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, οι πωλήσεις στο εξάμηνο του 2011 επηρεαζόμενες κυρίως από την οικονομική ύφεση σημείωσαν πτώση κατά 20,1% σε 2.191,4 εκ. ευρώ από 2.744,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Οι πωλήσεις στο β΄τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε 1.069,9 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 22,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 όπου συμπεριλαμβάνονταν και τα επιπρόσθετα έσοδα του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ από την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο 2010.
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία από την Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.
Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει πλέον για τα καλά, την ώρα που οι προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι η ελληνοφιλανδική συμφωνία δεν θα εγκριθεί ενώ από την άλλη μεριά η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν κατέθετε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της για τη διεκδίκηση των εγγυήσεων μέχρι τέλους.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί στις 29 Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, στο 50% περιορίζεται η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές από το Institute of International Finance. Επισημαίνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί κάνει λόγο για συμμετοχή του 90% των ιδιωτών επενδυτών.
«Η συμμετοχή βρίσκεται περίπου στο 50% τώρα» αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.«Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική αύξηση στις επόμενες ημέρες εάν ξεκαθαριστούν κάποιες λεπτομέρειες».
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία που έχει θέσει η Αθήνα στις τράπεζες για να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο πακέτο στήριξης λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου. Αρκετοί επενδυτές όμως, προβληματίζονται σε θέματα όπως η λογιστική αντιμετώπιση των τεσσάρων επιλογών που προτείνει το πακέτο και το εάν θα περιλαμβάνονται και τίτλοι λήξεως μετά το 2024.
Μarfin
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, και οι εξελίξεις στην τηλεδιάσκεψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr