Κανένα πρόσχημα πλέον δεν έχει κρατήσει η ελληνική αγορά, με την Εθνική να αναδεικνύεται και σήμερα αρνητικός πρωταγωνιστής, κλείνοντας στο -9% και στα 3,23 ευρώ, παρόλο που έμειναν κοντά 270 χιλ. τμχ στην ίδια τιμή για το αυριανό άνοιγμα. Ανηλεές ήταν στο σφυροκόπημα και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές (-6,56% ο σχετικός δείκτης), όσο μάλιστα πλησιάζουν οι μέρες της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, όπου και θα φανούν τα πρώτα σημάδια από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Στο -5,95% η Alpha Bank, στο -5,58% η Eurobank, στο -10,07% το ΤΤ και στο -7,58% η Πειραιώς.
Ίδια η εικόνα και στον υπόλοιπο 20αρη, ο οποίος έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, ήτοι στις 384,35 μονάδες και στο -4,19%. Στο -4,31% ο ΟΤΕ, στο -3,93% η ΔΕΗ, στο -9,68% η MIG, ενώ στο -5,56% ο ΟΠΑΠ.
Εκτός από την Κύπρου, τα “προσχήματα” κράτησε η ΕΕΕΚ η οποία έκλεισε με μικρά κέρδη %, τα οποία όμως μέσα στο κλίμα που επικράτησε φάνταζαν ως όαση. Να κάνουν τη διαφορά προσπάθησαν και η Τιτάν, με κέρδη 1,57% και η Motor Oil με άνοδο 0,46% και με λίγες ανεκτέλεστες αγορές για αύριο...
Μέχρι πριν λίγο καιρό μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού παρείχαν μόχλευση για ελληνικές μετοχές και ομόλογα 1,5 φορές στα κεφάλαια των πελατών τους. Όμως, οι συνεχείς υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και η κατάσταση στην Ευρώπη η μόχλευση αυτή περιορίστηκε. Οι τράπεζες του εξωτερικού μηδένισαν την παροχή margin, ενώ όσοι δεν διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα, αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης που είχαν στο Χ.Α., πιέζοντας τις τιμές ακόμη χαμηλότερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα εν μέσω απαγόρευσης του short selling, αποδίδεται κυρίως στις έντονες ρευστοποιήσεις διαθεσίμων που παρατηρούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα ρευστό. Αν και η ζημίες με τις οποίες ρευστοποιούν τα διαθέσιμα είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο η μαύρη τρύπα η οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ, δεν αφήνει περιθώρια γι' άλλες λύσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς και το γεγονός ότι οι εισφορές λόγω της ανεργίας έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων σε μία “νεκρή αγορά” δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr