Μέχρι πριν λίγο καιρό μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού παρείχαν μόχλευση για ελληνικές μετοχές και ομόλογα 1,5 φορές στα κεφάλαια των πελατών τους. Όμως, οι συνεχείς υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και η κατάσταση στην Ευρώπη η μόχλευση αυτή περιορίστηκε. Οι τράπεζες του εξωτερικού μηδένισαν την παροχή margin, ενώ όσοι δεν διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα, αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν μέρος της θέσης που είχαν στο Χ.Α., πιέζοντας τις τιμές ακόμη χαμηλότερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα εν μέσω απαγόρευσης του short selling, αποδίδεται κυρίως στις έντονες ρευστοποιήσεις διαθεσίμων που παρατηρούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα ρευστό. Αν και η ζημίες με τις οποίες ρευστοποιούν τα διαθέσιμα είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο η μαύρη τρύπα η οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ, δεν αφήνει περιθώρια γι' άλλες λύσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς και το γεγονός ότι οι εισφορές λόγω της ανεργίας έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων σε μία “νεκρή αγορά” δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα.
Ο 20αρης υποχωρεί κάτω από τις 400 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1995, καθώς καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 2%.
Στο ταμπλό η κατάσταση μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέει για να τοποθετηθεί κανείς στα χαμηλά 15ετίας, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης διαμορφώνεται πέριξ των 940 μονάδων. Οι τραπεζικές μετοχές στο «κόκκινο», πλην της Κύπρου, η οποία αποζημιώνει αυτούς που πίστεψαν ότι τα επίπεδα του 1,01 ευρώ ήταν τα ιστορικά της χαμηλά. Η ΔΕΗ και σήμερα αντιδρά κατοχυρώνοντας τα επίπεδα πάνω από τα 6 ευρώ, ενώ φλερτάρει με τα 6,20 ευρώ, ενώ στήριγμα παρέχει στο δείκτη και η ΕΕΕΚ.
.
Eυρωαγορές
Σαν να μην πέρασε μία μέρα για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, αφού οι αγορές συνεχίζουν και στις συναλλαγές της Τρίτης να "τρέχουν" με καύσιμα της τάξεως άνω του 1,5%, με το γερμανό dax να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο.
Όπως και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έτσι και στη σημερινή, οι τράπεζες δίνουν το ανοδικό τέμπο στα ευρωπαικά ταμπλό, με τη μετοχή της Barclays να ενισχύεται κατά 2,2%, της RBS να αυξάνεται κατά 2,64% και της Lloyds να ανεβαίνει κατά 1,79%.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται στο +1,49% στις 5.171 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κερδίζει κατά 1,41% στις 3.051 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX "ηγείται" της ανόδου κατά 1,75% στις 5.570 μονάδες. Στα 1,44 δολ. το ευρώ.
Οι ευρωαγορές φαίνεται πως "αψηφούν" τόσο τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για ελληνική χρεοκοπία εντός του τρέχοντος έτους, το "αλαλούμ" που επικρατεί στην ευρωπεριφέρεια σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, καθώς και την πολυφνία στο εσωτερικό της Ευρώπης για το ευρωομόλογο.
Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το πρωί η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ξεπερνώντας το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ανοδική της πορεία εδώ και πολλές ημέρες, προσελκύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.
Γύρω στις 03:30 GMT η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.914,50 δολάρια ανά ουγγιά.
Όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για την πιθανότητα ενός ράλι που πιθανόν να φέρει την αξία του ακόμα και πάνω από τα 2000 δολ. / ουγγιά, σε συνέχεια του limit – up 13% που έχει κερδίσει το μέταλλο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Αλεξάνδρα Τόμπρα - Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr