Στις 961 μονάδες υποχώρησε ολοκληρώνοντας άλλη μία εβδομάδα απωλειών ο γενικός δείκτης του Χ.Α. (στο -2,94%). Η μέχρι στιγμής αναδρομή στις συνεδριάσεις του Αυγούστου προκαλεί μελαγχολία αφού στις πέντε συνεδριάσεις ανοδική είναι μόνο μία.
Κερδισμένη της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν η Proton Bank, από από το -6% έκλεισε στο +18,18%, μετά την ανακοίνωση για τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Proton, που εξετάζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Εθνική, η Eurobank, η Alpha, η Πειραιώς, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική αγορά δείχνει βαλτωμένη από τη μία μεριά μέσω της ύφεσης και από την άλλη μεριά μέσω της αβεβαιότητας για τους επόμενους μήνες.
Στο ταμπλό, αξιοσημείωτος ήταν ο τζίρος σε ΟΤΕ και ΕΕΕΚ, ο οποίος ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Εθνική πραγματοποιήθηκε το 20% του συνολικού τζίρου. Την τελευταία ώρα ανέτρεψαν την εικόνα οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank, κλείνοντας με κέρδη 1,49% και 0,45% αντίστοιχα, ενώ και η Κύπρου “αποκατέστησε” πάνω από το 1 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση της κερδίζοντας 6,54% στα 1,14 ευρώ. Με πολλά σκαμπανεβάσματα σήμερα η μετοχή της ΕΒΖ κέρδισε 1,85% κλείνοντας στα 1,10 ευρώ. Η μετοχή της από τις 11/8 έχει κερδίσει 40%, καθώς στο επίκεντρο έχει τεθεί η προοπτική πώλησης της από την ΑΤΕ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το “γύρισμα” της ΓΕΚ Τέρνα, από το -5% στο +15,20%.
Στα 15,571 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 7μηνο του έτους, έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Παράλληλα, η νέα εκτίμηση για την ύφεση ξεπερνάει το 4,5%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Οικ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Το κλίμα κάθε άλλο παρά βοήθεια παίρνει από το εξωτερικό, όπου και εκεί η εικόνα είναι απογοητευτική. Μέσα σε δύο 24ωρα, η Ευρώπη απείλησε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου. Από τη μία με τις δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί οι οποίοι απέρριψαν την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF και του ευρωομολόγου, και από την άλλη με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις χρηματικές εγγυήσεις που θα δώσει η Ελλάδα στη Φινλανδία και το οποίο καθυστέρησε να ξεδιαλύνει η Κομισιόν.
Την ανάγκη για «πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου», μετά τη «βροχή» αιτημάτων για παροχή εγγυήσεων, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε επιστολή που απέστειλε το Σάββατο προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα μέλη του Eurogroup, τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Στην επιστολή ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως «τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το ζήτημα όμως είναι κατεξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Επίσης, τονίζει πως «οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ζήτημα που υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την Ευρωζώνη συνολικά».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει, τέλος, ότι «η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επέτρεψαν να ληφθούν οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μέσα στην Ευρωζώνη -που πρέπει να παρακολουθεί 17 διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς κύκλους- έχει επιδείξει την μέγιστη δυνατή καλοπιστία και ευελιξία, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των βασικών παραγωγικών φορέων. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στις 3 μ.μ.
Marfin
Μία από τα ίδια, ενδεχομένως με ενισχυμένο τζίρο.
Euroxx
Πτωτικό άνοιγμα με χαμηλό τζίρο αναμένεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr