Η πορεία της ανάπτυξης στην Ευρώπη βάζει πολύ σοβαρά στο κάδρο το σενάριο της διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη, την ώρα μάλιστα που η κρίση χρέους εξελίσσεται ακάθεκτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίου, εξαιτίας του φόβου του πληθωρισμού.
Ο γενικός δείκτης πέριξ των 1000 μονάδων, ενώ ο 20αρης πιέζεται εξαιτίας των τραπεζικών μετοχών. Μάλιστα, το θολό τοπίο από το roll over των ελληνικών ομολόγων, η βαθιά ύφεση που βυθίζεται η ελληνική οικονομία, καθώς και οι αρνητικές προοπτικές, δεν αφήνουν περιθώρια για ανοδική αντίδραση μετά το sell off της προηγούμενη εβδομάδας. Σ’ αυτό αρκεί να προσθέσουμε και το αυγουστιάτικο κλίμα των επενδυτών, και η εικόνα μόνο εμπιστοσύνη δε γεννά.
Η ΔΕΗ προσπαθεί να αντιδράσει από τα ιστορικά χαμηλά που έχει βρεθεί, όχι όμως με μεγάλη αποφασιστικότητα, ενώ ΟΠΑΠ και ΕΕΕΚ προσπαθούν να στηρίξουν το δείκτη με σημαντικά κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, στον 20αρη, ανοδικά αυτή την ώρα οι ΕΕΕΚ (5%), ΟΤΕ (2,9%), MotorOil (1,9%), ΟΠΑΠ (0,9%) και ΔΕΗ (0,85%). Παράλληλα, στα 5,40 ευρώ από 7,50 ευρώ προηγουμένως μειώνει την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ η Goldman Sachs, διατηρώντας τη σύσταση «neutral» (ουδετερότητα).
Και πάλι κάτω από 4 ευρώ η ΕΤΕ, Eurobank και Alpha Bank με απώλειες που ξεπερνούν το 1,5%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται Κύπρου, Πειραιώς και ΤΤ.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η απαγόρευση του short selling, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έδρασε μάλλον αντίστροφα από ότι ανέμεναν οι αρχές, καθώς λήφθηκε από την αγορά ως αδυναμία των αρχών να ελέγξουν μία κατάσταση η οποία όμως δημιουργήθηκε από τους όρους του trading. Μάλιστα, δημιούργησε και ανησυχίες ότι διαφορετικά δεν μπορεί να ανασχεθεί η πτώση με την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών να βρίσκεται στα τάρταρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr