Διευρύνονται οι απώλειες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από την αντίδραση που βγήκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,3%, στις 1.238 μονάαδες. Διακυμάνσεις όμως, παρατηρούνται και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει στις ΗΠΑ και τον φόβο των υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους. Οι προειδοποιήσεις Ομπάμα ότι η χώρα του στις 2/8 δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς; της, αντηχεί ως σήμα κινδύνου κι αυτό δεν αρέσει στις αγορές, σχολιάζουν οι χρηματιστές.
Από την άλλη, η αγορά ανησυχεί και ως προς τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί για να πραγματοποιηθεί το rollover. Τι ύψους θα είναι οι διαρροές από την κεφαλαιακή επάρκεια και βεβαίως αν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες πάνω από 5%, με την ΑΤΕ να υποχωρεί κατά 8,99%, Marfin Popular κατά 5,08%, 6% η Πειραιώς και 6,49% η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, στα 0,93 και 1,72 ευρώ αντίστοιχα. Επιστροφή κάτω από τα 3 ευρώ για την Eurobank, στα 3,26 ευρώ και με πτώση 5,92% υποχωρεί η Alpha και 4,30% η Εθνική, στα 4,90 ευρώ. Ξεχωρίζει μόνο ο ΟΤΕ.
Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, όπως συμβαίνει συνήθως στις πτωτικές συνεδριάσεις, στα 52 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα, με τους βασικούς δείκτες να εναλλάσσουν πρόσημα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στα διεθνή ταμπλό.
Η πολιτική ασυμφωνία που παρατηρείται στις ΗΠΑ ως προς την αντιμετώπιση του αμερικανικού δημόσιου χρέους αποτελεί τον κυριότερο αρνητικό παράγοντα για την τάση των ευρωαγορών. Την ίδια στιγμή, όμως, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τον τραπεζικό κλάδο και συγκκεριμένα εκείνα της UBS "βαραίνουν" το κλίμα στα χρηματιστήρια.
Το "βλέμμα" των αγορών παραμένει καθηλωμένο στην ανταλλαγή ομολόγων, που αποφασίστηκε για Ελλάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει. Οι αγορές καρατούν στάση αναμονής μέχρι τον επόμενο μήνα, καθώς θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της διάσωσης της χώρας.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,23%στις 5.911 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,89% στις 3.779 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 0,26% στις 7.326 μονάδες. Πάνω από το 1,45 το ευρώ. Aπώλειες 0,47% για τον Dow, στις 12.522 μονάδες, κατά 0,36% υποχωρεί ο S&P, στις 1.332 μονάδες, ενώ σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται ο Nasdaq, στις 2.844 μονάδες.
Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διολίσθησε κατά τη διάρκεια των πρωινών ασιατικών συναλλαγών το αμερικάνικο νόμισμα έναντι του ελεβετικού φράγκου, ύστερα από το διάγγλεμα του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα που απηύθυνε στο αμερικάνικο Έθνος.
Το δολάριο υποχώρησε έναντι 78 νομισματών για πρώτη φορλα από το Μάρτιο και συγκεκριμένα "κατρακύλησε" σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είναι αυπολόγιστος, απευθύνοντας έκκληση για πολιτική συναίνεση μπροστά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που έχει ξεσπάσει.
Να σημειωθεί ότι το δολάριο έπεσε στα 80,13 φράγκα από 80,61, όπου είχε ολοκληρώσει τις χθεσινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, πτώση της τάξεως του 49% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της UBS κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, τα κέρδη κατήλθαν στα 1,02 δισ. ελβετικά φράγκα από 2,01 δισ. ελεβετικών φράγκων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο το 2010.
Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν μικρότερα των αναμενομένων, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν καθαρά κέρδη ύψους 1,29 δισ. ελεβετικών φράγκων.
Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος της UBS για προ φόρων κέρδη ύψους 15 δισ. ελβετικών φράγκων το 2014 θα πρέπει να μειωθεί έως και κατά 20%, ή να ακυρωθεί.
Στα 3,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι κερδών 2,9 δισ. ευρώ, όπου είχαν διαμορφωθεί το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στα 4,8 δις. ευρώ από 4,3 δις. ευρώ πέρσι.
Σε επίπεδο τριμήνου, το δεύτερο του έτους, ηDeutsche Bank σημείωσε κέρδη 1,2 δις. ευρώ έναντι 1,16 δις. ευρώ το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,8 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης ζημιάς ύψους 155 εκατ. ευρώ από απομειώσεις στην αξία ελληνικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την τράπεζα, στο 14%, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 ενισχύθηκε κατά 150 μ.β. στο 10,2%.
Στα μάκρο της ημέρας, εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η κατναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 86 μονάδες από τις 83 τον Ιούνιο, ενώ οπι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει στις 82 μονάδες τον Ιούλιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr